ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας για να τρως

iStock

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό που επιλέγεις να φας, αλλά και το πότε γίνεται αυτό. Ποια είναι λοιπόν η χειρότερη ώρα της ημέρας για να τρως;

Ποια είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας για να τρως;

Αρκετές επιστημονικές μελέτες, έχουν δείξει ότι το φαγητό αργά μέσα στην ημέρα, ειδικά μετά τις 8:00 μ.μ. είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας για να τρως, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε άλλες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις γιατί αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για φαγητό, αλλά και μερικές συμβουλές απώλειας βάρους που πραγματικά λειτουργούν.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το φαγητό αργά την ημέρα είναι γνωστό ότι «αυξάνει το βάρος, τα επίπεδα ινσουλίνης και χοληστερόλης και επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό του λίπους», καθώς και «ορμονικούς δείκτες που εμπλέκονται στην καρδιά. ασθένεια, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας».

«Γνωρίζουμε από τις μελέτες μας ότι η απώλεια ύπνου, επηρεάζει αρνητικά το βάρος και τον μεταβολισμό, εν μέρει λόγω της λήψης φαγητού αργά το βράδυ. Αλλά τώρα αυτά τα ευρήματα, δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οφελών της κατανάλωσης φαγητού νωρίς μέσα στην ημέρα», δήλωσε ο Namni Goel, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η κατανάλωση φαγητού αργά μέσα στην ημέρα, μπορεί να προάγει ένα αρνητικό προφίλ βάρους, ενέργειας και ορμονικών δεικτών, όπως υψηλότερη γλυκόζη και ινσουλίνη, που εμπλέκονται στον διαβήτη, και χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, που συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες παθήσεις υγείας.

Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν επίσης αυτό το εύρημα, προσθέτοντας ότι η συνήθης κατανάλωση φαγητού μετά τις 8:00 μ.μ. σχετίζεται με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, για όσους αγωνίζονται να αποκτήσουν ένα υγιές βάρος. Εκτός από την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι και οι ώρες κατανάλωσης φαγητού, έχουν το δικό τους ρόλο στη διαχείριση του βάρους.

Πρωινό ξύπνημα

Όσοι ξυπνούν νωρίς απολαμβάνουν μερικά εκπληκτικά οφέλη απώλειας βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το να σηκώνεσαι και να βγαίνεις νωρίς το πρωί για κάποια φυσική πηγή βιταμίνης D σχετίζεται με χαμηλότερο ΔΜΣ, όπως αναφέρει σχετική έρευνα. «Η έκθεση στο φως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τον κιρκάδιο χρόνο, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη ρύθμιση του βάρους», εξηγούν οι ερευνητές.

Διατήρησε ένα μοτίβο γεύματος

Όπως η άσκηση την ίδια ώρα κάθε μέρα (η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον ΔΜΣ), το να έχεις ένα καθορισμένο πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να κάνει θαύματα. Οι ειδικοί επιμένουν πως όσοι τηρούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο γευμάτων, σπάνια τρώνε υπερβολικά.

Περισσότερο νερό

Η σωστή ενυδάτωση είναι καθοριστικής σημασίας για την γενική υγεία μας, όμως σύμφωνα με ανασκόπηση έρευνας στο Frontiers in Nutrition, συνδέεται επίσης με την απώλεια βάρους και τη συντήρησή του. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, τα άτομα που έπιναν δύο ποτήρια νερό πριν από τα γεύματα έχασαν 2,87 κιλά περισσότερα από αυτά που δεν έπιναν.

Η δύναμη μιας βόλτας

Το περπάτημα μπορεί να μην φαίνεται σαν μια προπόνηση που καίει λίπος, αλλά αν είναι ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας σου, είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσει να χάσεις περιττά κιλά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο American Journal of Preventative Medicine, βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μετακίνησης με αυτοκίνητο και της αυξημένης αύξησης βάρους, ακόμη και μεταξύ εκείνων που ήταν σωματικά δραστήριοι με άλλους τρόπους. Έτσι, όποτε έχεις την ευκαιρία κάνε μια βόλτα με τα πόδια για να αποκομίσεις στο έπακρο όλα τα οφέλη της.