ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Φούσκωμα: 5 συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο

Pexels

Λίγο-πολύ το έχουμε νιώσει όλοι. Aυτήν την αίσθηση υπερβολικού πρηξίματος στην κοιλιά. Το φούσκωμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το μειώσεις.

Το φούσκωμα στην κοιλιά συνήθως εμφανίζεται λόγω συσσώρευσης αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα. Το φούσκωμα κάνει την κοιλιά να φαίνεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο και μπορεί επίσης να είναι επώδυνο. Η κατακράτηση υγρών στο σώμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Φούσκωμα: 4 σπιτικές συνταγές για να το αντιμετωπίσεις Pexels

Διαλειμματική νηστεία

Πολλοί από εκείνους που εφαρμόζουν διαλειμματική νηστεία, ισχυρίζονται ότι βλέπουν διαφορά στα προβλήματα με το φούσκωμα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting ή IF) σημαίνει περιορισμός πρόσληψης θερμίδων για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέσα στη μέρα. Υπάρχουν διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας και τα πιο δημοφιλή είναι:

  • 16/8 δηλαδή να νηστεύεις για 16 ώρες και να τρως στο 8ωρο χρονικό παράθυρο
  • 5:2 δηλαδή να τρως κανονικά για 5 ημέρες και να περιορίζεις τις θερμίδες σου για 2 ημέρες

Τζίντζερ

Το τζίντζερ θεωρείται ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη συστατικά που υπάρχουν στη φύση. Είναι πιο ισχυρό και αποτελεσματικό όταν προέρχεται κατευθείαν από τη ρίζα του, αλλά το τζίντζερ βρίσκεται συχνά σε συμπληρώματα. Επειδή το τζίντζερ ανακουφίζει από τις στομαχικές ενοχλήσεις και προστατεύει την επένδυση του στομαχιού, μπορεί να βοηθήσει με το φούσκωμα, τη ναυτία, τον πόνο και πολλά άλλα.

Μάραθος (φινόκιο)

Ο μάραθος είναι γνωστό ότι κάνει θαύματα για το πεπτικό σύστημα. Στην παραδοσιακή ιατρική, ο μάραθος έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει σχεδόν κάθε στομαχική διαταραχή, από το φούσκωμα μέχρι τον κοιλιακό πόνο και τα αέρια. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα φυτά και οι σπόροι του μάραθου έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Οι σπόροι και η σκόνη του, έχουν γεύση γλυκόριζας και μπορείς πραγματικά να το προσθέσεις σε οποιοδήποτε φαγητό ή τσάι.

Μαλακές τροφές και υγρά

Ένα πράγμα που επίσης μπορεί να σου φανεί χρήσιμο για να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα, είναι να τρως πιο μαλακά τρόφιμα. Όσο πιο μαλακό είναι το φαγητό, τόσο πιο ευκολοχώνευτο είναι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μαγειρεύεις τα τρόφιμα για περισσότερη ώρα από ό,τι συνήθως. Δοκίμασε να προσθέσεις επιπλέον νερό στο πλιγούρι που φτιάχνεις, να μαγειρέψεις το ρύζι ή την κινόα με περισσότερο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να τρως περισσότερες σούπες και πολτοποιημένα τρόφιμα. Κάτι που πέρα από το φούσκωμα, σε βοηθά να αφομοιώσεις και να απορροφήσεις περισσότερα, θρεπτικά συστατικά.

Μειωμένα επίπεδα στρες

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, το φούσκωμα δεν έχει πάντα να κάνει με τη διατροφή σου. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος. Μελέτες δείχνουν ότι το στρες επηρεάζει άμεσα το πεπτικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Μερικοί φυσικοί τρόποι που αποδεδειγμένα μειώνουν την κορτιζόλη είναι ο καλύτερος ύπνος το βράδυ, η χαμηλής έντασης άσκηση και ο διαλογισμός. Μία από τις καλύτερες ασκήσεις για τη μείωση της κορτιζόλης είναι το περπάτημα. Ένας 20λεπτος περίπατος σε μέτριο ρυθμό μέσα στην ημέρα, αρκεί.