ΥΓΕΙΑ

5 tips για ανέμελο και ξεκούραστο ύπνο. Για να κοιμηθείς καλά και στις γιορτές

Unsplash

Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα των γιορτών και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πώς θα περάσουμε ζεστές στιγμές με εκείνους που αγαπάμε, πώς θα απολαύσουμε τις γιορτινές συνταγές αλλά και πώς θα κοιμηθούμε καλά και ποιοτικά ώστε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά αναζωογονημένες.

Το θέμα ύπνος δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση για όλους. Το άγχος και η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στους ρυθμούς μας και μπορεί να απέκτησες δυσκολία στον ύπνο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως το να μην ξεκουραστούμε, έτσι όπως μας αξίζει, μέσα στις γιορτές.

Ενώ κάποιοι έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι τους και τα βλέφαρα βαραίνουν με το που νυχτώνει, υπάρχουν και οι βραδινοί τύποι ή εκείνοι που θέλουν πάρα πολύ να κοιμηθούν αλλά δυσκολεύονται. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τη ρουτίνα του ύπνου σου, από απόψε κιόλας.

Μην παίρνεις το κινητό στο κρεβάτι

Δεν θέλει και πολλή σκέψη. Ξαπλώνεις, έτοιμη να κοιμηθείς, αλλά κάνεις χαλαρό σκρολάρισμα στο κινητό, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για πολλή ώρα ή να σε ξυπνήσει εξαιτίας αυτών που διαβάζεις. Το blue light που έρχεται από την οθόνη μπερδεύει τον οργανισμό σου και του δίνει να καταλάβει ότι δεν σκοπεύεις καθόλου να κοιμηθείς. Αλλά αν είσαι στο κινητό και την υπόλοιπη μέρα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γεμίζει το μυαλό σου με άγχος και ένταση. Συνεπώς, προσπάθησε να το ξεχάσεις αυτές τις μέρες.

Παραμύθι αντί για κινητό (και να ο ύπνος)

Το διάβασμα είναι ένας κορυφαίος αγχολυτικός τρόπος, είτε ετοιμάζεσαι για ύπνο είτε όχι. Αν βαριέσαι τη διαδικασία του βιβλίου και θες απλά να ξαπλώσεις και να μην κουνάς ούτε σελίδα, υπάρχουν podcasts που σε νανουρίζουν με ιστορίες. Μην το κοροιδεύεις καθόλου. Μπορεί να είναι η απάντηση στις αϋπνίες σου.

Μάσκα ύπνου

Αν σε ενοχλούν τα φώτα και ξυπνάς εύκολα από το φυσικό φως, βάλε μία μασκούλα και κάνε log out από όλα. Η Βιβή μας σου έχει ήδη δώσει μερικές τέλειες προτάσεις.

Ξυπνητήρι χωρίς ήχο

Κάθε φορά που πατάς snooze για να κοιμηθείς «5 λεπτάκια ακόμα», αλλάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και αποπροσανατολίζεται ο οργανισμός. Μέσα στις γιορτές μπορείς να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου και να πάρεις ένα ξυπνητήρι που σε ξυπνά με έξυπνο φωτισμό.

Κρύο δωμάτιο- καλός ύπνος

Μην πέσεις στην παγίδα να ανάψεις καλοριφέρ επειδή κάνει κρύο. Είναι προτιμότερο να βάλεις περισσότερες κουβέρτες, ώστε να μπορέσεις να τις πετάξεις μέσα στη νύχτα, από το να έχεις ένα πολύ ζεστό δωμάτιο.