FOOD FACTORY

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια, διαφορετικά από τα άλλα

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια θα φτιάξουμε και είναι αυτή μία ιδανική στιγμή για να μπούνε και τα παιδάκια μας στην κουζίνα και να δημιουργήσουν.

χριστουγεννιάτικα κουλουράκια

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. βούτυρο
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια υγρή ή 2 βανίλιες
2 αυγά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την πάστα ζάχαρης

¼ φλιτζ. νερό
10 φύλλα ζελατίνης
½ φλιτζ. γλυκόζη
2 κ.γ. essence φράουλας ή βανίλιας
1600-1800 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)

Για την κρέμα κόλλα

1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
6-7 κ.γ. νερό

Για την κρέμα ζωγραφικής

1 ασπράδι αυγού
160 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά 3-4 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε για άλλα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη. Την κόβουμε µε Χριστουγεννιάτικα κουπ πατ, τα µεταφέρουµε σε ταψί µε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.

ΤΙΡ: Τα κουλουράκια μας θα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Πάστα ζάχαρης

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα σε ένα μεγάλο Μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό, μόλις είναι χλιαρό το απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 11 τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη, την εσάς και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ. Στο μίξερ θα χρησιμοποιήσουμε το εξάρτημα για ζύμη. Ανακατεύουμε το μήνυμα για 1 λεπτό περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη.

Tip. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη μπορούμε να τις προσθέσουμε όποιο χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε.

Για την κρέμα κόλλα

Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη άχνη και σταδιακά προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι. Αλείφουμε την κόλλα πάνω στα κουλουράκια με μικρό πινέλο και στη συνέχεια κολλάμε την κομμένη πάστα ζάχαρης από πάνω.

Κρέμα ζωγραφικής

Χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα κορνέ και διακοσμούμε τα κουλουράκια.