ΥΓΕΙΑ

Ο σημαντικός λόγος να βάλεις το κινητό σου στο αθόρυβο τις γιορτές. Το χρωστάς στον εαυτό σου

Unsplash

Ξυπνάς κάθε πρωί με τον ήχο του ξυπνητηριού και με ειδοποιήσεις από emails, μηνύματα και ό,τι εφαρμογή έχεις κατεβάσει στο κινητό.

Έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς σου και δεν αντιλαμβάνεσαι πια το πόσο σε επηρεάζει. Πόσο μπορεί να γίνει η πηγή του εκνευρισμού και του άγχους σου και δεν καταλαβαίνεις ότι οι υποχρεώσεις γίνονται η προτεραιότητα.

Μήπως λοιπόν οι γιορτές να γίνουν η αφορμή για να θυμηθούμε όλα όσα έχουν πραγματική σημασία; «Το 2020 ζούμε μία ζωή με τον άγραφο κανόνα που λέει ότι πρέπει να είμαστε alert όταν χτυπάει το κινητό. Αφού δεν έχουμε και κάτι άλλο να κάνουμε, το κινητό έχει αποκτήσει ιερή σημασία και είμαστε όλη μέρα από πάνω του. Είναι σαν να μην έχουμε ούτε την επιλογή να το αγνοήσουμε για λίγο. Να το βάλουμε στο αθόρυβο χωρίς να νιώσουμε ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου» μάς υπενθυμίζει η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Teplin.

Γιατί πρέπει να βάζουμε όρια (και το κινητό στο αθόρυβο)

Γιατί η ζωή μας δεν είναι η δουλειά μας και σίγουρα δεν εξαρτώμαστε από ένα κινητό. Οι γιορτές έρχονται σαν kind reminder που μάς λένε ότι πρέπει να βάλουμε το κίνητο στο αθόρυβο (και do not disturb στο μέιλ της δουλειάς) ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτά που πραγματικά αξίζουν. Στο να περάσουμε χρόνο με την οικογένειά μας, να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας ώστε να μην πάθουμε burnout.

Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη και περίεργη χρονιά και το οφείλουμε στον εαυτό μας να κάνουμε ένα διάλειμμα, έστω και 2-3 ημερών, για να έρθουμε πιο κοντά με εκείνους που αγαπάμε, να φάμε καλά, να ανταλλάξουμε δώρα και να μην έχουμε τον νου μας στο αφεντικό ή στο αν έχουμε αφήσει καμία εκκρεμότητα στη δουλειά. Το χρωστάμε στον εαυτό μας.

Κι αν πρέπει να έχω επαφή με τη δουλειά;

Η απόφαση εξαρτάται μόνο από εσένα. Μπορείς να είσαι stand by και να κάνεις multitasking, που δεν οδηγεί πουθενά, ή να βάλεις όρια. Από το να μην έχεις καμία επαφή με τη δουλειά μέχρι το να κάνεις συγκεκριμένα διαλείμματα, τις ώρες που σε βολεύουν. Είμαστε συνεπείς αλλά πρωτίστως, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε εμάς.