ΥΓΕΙΑ

5 συμβουλές για να κοιμάσαι καλύτερα από τον γιατρό που έβαλε την Oprah για ύπνο

Unsplash

Ο κακός ύπνος δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται ως δια μαγείας. Σιγά σιγά βρίσκεις τι λειτουργεί για εσένα αλλά και πάλι, περνάς φάσεις όπου ο ύπνος είναι κάτι σπάνιο ή έχει κακή ποιότητα. Και το πρωί ξυπνάς γεμάτη άγχος. Τους τελευταίους μήνες ειδικά, ήρθαν τα πάνω κάτω στη ρουτίνα μας.

Η καραντίνα άλλαξε εντελώς τους ρυθμούς μας και κάποιοι απέκτησαν νέα προβλήματα με τον ύπνο. Αν συνεχίζεις να νιώθεις έτσι και γενικώς ξυπνάς κουρασμένη (ή συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας), ο γιατρός ύπνου της Oprah Winfrey, Δρ. Michael Breus σου δίνει μερικές έξυπνες λύσεις. Για καλύτερο ύπνο.

Βγες από το κινητό 90 λεπτά νωρίτερα

Ναι, σωστά διάβασες. Ξέραμε ότι το κινητό και τα social media σε αποτρέπουν από το να κοιμηθείς εύκολα, αλλά δεν ξέραμε ότι πρέπει να αποσυνδεθούμε 90 λεπτά πριν τον ύπνο. Άσε που η έκθεση στο blue light μειώνει την έκκριση μελατονίνης, την οποία και χρειάζεσαι για να κοιμηθείς. Τα λέμε το πρωί Instagram.

Σαν να κοιμίζεις νήπιο

Δεν εννοώ ότι πρέπει κάποιος να σε νανουρίζει, αλλά η συνέπεια και το πρόγραμμα είναι άκρως απαραίτητα. Ακολούθησε μία συγκεκριμένη σειρά αν βλέπεις ότι σε βοηθά. Πλύσιμο δοντιών, πιτζάμες, διάβασμα βιβλίου. Και όσο πιο συγκεκριμένη ώρα γίνεται.

Η μέθοδος αναπνοής 4-7-8 (για καλύτερο ύπνο)

Ας το παραδεχτούμε. Η αναπνοή είναι κάτι που συμβαίνει ασυναίσθητα και δεν της δίνουμε τη βαρύτητα που της πρέπει. Οι βαθιές αργές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος να βγάλουμε την ένταση από πάνω μας. Ο Δρ. Breus μας αποκαλύπτει μία πολύ απλή τεχνική. Εισπνέουμε για 4 δευτερόλεπτα, κρατάμε την αναπνοή μας για 7, και εκπνέουμε αργά για 8. Βοηθά και στο να αποβάλεις αρνητικές σκέψεις.

Μέτρα καλές σκέψεις (όχι προβατάκια)

Αν τα προβατάκια σε βοηθούν, συνέχισε να το κάνεις. Αλλά αυτό που σε δυσκολεύει να κοιμηθείς, είναι οι σκέψεις άγχους. Οι υποχρεώσεις, οι τσακωμοί και οι εντάσεις. Σκέψου λοιπόν τα καλά πράγματα που σου συμβαίνουν ή αυτά που ονειρεύεσαι. Θέλει χρόνο μέχρι να το συνηθίσεις, αλλά μπορείς να το κάνεις.

Μία κουταλιά μέλι

Δεν είναι μόνο το άγχος που σε κρατά ξύπνια. Ενίοτε, είναι και η πείνα. Όπως αποδεικνύεται είναι αρκετά δύσκολο να μεταβολίσεις το μέλι και αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα σταθεροποιούνται. Και έτσι κοιμάσαι λίγο πιο εύκολα.