ΥΓΕΙΑ

Μέλι: Τα 4 θαυματουργά οφέλη της τροφής που κρύβεται στο ντουλάπι σου

Το μέλι, αυτό το φάρμακο της φύσης που σου γλυκαίνει τον ουρανίσκο, και ξέρεις ότι κάνει θαύματα στην υγεία σου. Ο πατέρας μου με προέτρεπε πάντα να τρώω μία κουταλιά κάθε πρωί γιατί θα κάνει τον οργανισμό μου τούρμπο.

Δεν μπορώ να πω ότι ακολούθησα τη συμβουλή του, αν και το αγαπώ το μέλι. Δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μου και με τόση διάρκεια ζωής, ξέρεις ότι πάντα έχεις έναν καλό φίλο μέσα στο ντουλάπι σου. Επίσης, είναι ένα φυσικό προϊόν που φτιάχνεται από τις μέλισσες, οι οποίες επισκέπτονται εκατομμύρια άνθη, καθιστώντας πιθανή τη γονιμοποίησή τους. Ας δούμε, λοιπόν, τι καλό κάνει στην υγεία σου λίγο μέλι.

Φάρμακο για τον βήχα

Είναι γνωστό, εδώ και αιώνες, ότι η συγκεκριμένη τροφή μπορεί να καταστείλει τα συμπτώματα του κλασικού κρυώματος. Πρόσφατη έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει και σου προτείνει το ίδιο με τον πατέρα μου. Μία κουταλιά ανακουφίζει τον ερεθισμό του λαιμού σε ένα απλό κρύωμα, και αυτός είναι ο λόγος που πίνεις τσάι με μέλι όταν είσαι άρρωστη.

Ιδανικό για τη διατροφή των αθλητών

Το μέλι είναι μία φυσική πηγή υδατάνθρακα, δίνοντάς σου 17 γραμμάρια σε μία κουταλιά της σούπας. Είναι ό,τι χρειάζεται κάποιος που είναι αθλητής ή γενικώς γυμνάζεται. Το μέλι βοηθά στη διατήρηση του μυικού γλυκογόνου. Μιλάμε για την αποθήκευση της ενέργειας στο εσωτερικό των μυών, που κάνει τους αθλητές πιο αποδοτικούς. Συστήνεται επίσης και ως μέρος γεύματος μετά την προπόνηση για να αποκαταστήσεις τους κουρασμένους μυς.

Μέλι, το αντιοξειδωτικό

Το μέλι καλής ποιότητας περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή και τα οργανικά οξέα. Κάποια βιολογικά έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση στο αίμα. Και μειώνει το ρίσκο για διάφορες νόσους.

Φυσική αντιβίωση

Εφόσον αποτελεί φυσική πηγή του υπεροξειδίου του υδρογόνου, το μέλι χρησιμοποιείται για αντιβίωση και προστασία του δέρματος, εδώ και αιώνες. Εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και το χαμηλό του pH αφαιρεί την υγρασία τους. Παλιά το έτριβαν και στις πληγές για αυτόν ακριβώς τον λόγο.