ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια ότι τρως πολύ αλάτι και πώς να το μειώσεις

iStock

Ενώ έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια (περίπου μια κουταλιά του γλυκού), οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι σε καθημερινή βάση.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση. Όπως συμβαίνει συχνά, το σώμα μας δείχνει πάντα τα δικά του σημάδια σε στιγμές υπερβολής. Πώς μπορείς να καταλάβεις, λοιπόν, ότι καταναλώνεις περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι θα έπρεπε και πώς μπορείς να περιορίσεις την κατανάλωσή του;

5 σημάδια ότι τρως πολύ αλάτι και πώς να το μειώσεις Pexels

Πηγαίνεις συχνά τουαλέτα

Η συχνοουρία είναι ένα κλασικό σημάδι ότι καταναλώνεις πολύ αλάτι. Τις περισσότερες φορές, μπορεί να αισθάνεσαι μια επείγουσα ανάγκη για να ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας και να πας τουαλέτα. Ωστόσο, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σύμπτωμα που συναντάμε και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως οι ουρολοιμώξεις και ο διαβήτης τύπου 2. Αναζήτησε ιατρική συμβουλή για να βεβαιωθείς ποια είναι ακριβώς η βασική αιτία.

Διψάς συνέχεια

Αν το παρακάνεις με το αλάτι μπορεί επίσης να αισθάνεσαι ότι διψάς συνέχεια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επηρεάζουν την ισορροπία υγρών του σώματος. Το σώμα συνεχίζει να στέλνει ένα μήνυμα ότι χρειάζεται περισσότερο νερό για να αποκαταστήσει την ισορροπία αλατιού στον οργανισμό.

Νιώθεις πρήξιμο

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο νιώθεις π.χ. πρήξιμο το πρωί. Το πρήξιμο μπορεί να γίνει αισθητό στα δάχτυλα και γύρω από τους αστραγάλους. Αυτό το πρήξιμο προκαλείται από τα υπερβολικά υγρά στους ιστούς του σώματος και ενώ μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι καταναλώνεις πολύ αλάτι.

Έχεις συχνούς και ήπιας έντασης πονοκεφάλους

Αντιμετωπίζεις ήπιους πονοκεφάλους κάθε τόσο; Οι πιθανότητες είναι ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από την αφυδάτωση, που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου.

Βρίσκεις το φαγητό άνοστο

Νιώθεις την ανάγκη να προσθέτεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό σου κάθε τόσο; Βρίσκεις συνεχώς το φαγητό ήπιο και βαρετό; Λοιπόν, αυτό συμβαίνει πιθανότατα, επειδή έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλμυρών φαγητών. Με τον καιρό, οι γευστικοί σου κάλυκες προσαρμόζονται σε αυτή τη γεύση και από εκεί προέρχεται η ανάγκη σου να προσθέτεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό.

Πώς να περιορίσεις το αλάτι στη διατροφή σου

Ακολουθούν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού στην καθημερινη διατροφή σου:

Προτίμησε φρέσκα αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα

Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ή κατεψυγμένα πουλερικά, ψάρια και άπαχα κομμάτια κρέατος. Ακόμη και τα φαινομενικά αθώες τροφές, όπως τα ψωμιά που περιέχουν μέτριες ποσότητες νατρίου, μπορεί να γίνουν πρόβλημα όταν καταναλώνονται συχνά.

Έλεγξε τις ετικέτες τροφίμων

Προτίμησε εκδόσεις τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή χωρίς αλάτι.

Χρησιμοποίησε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά

Ενίσχυσε τη γεύση στα φαγητά με βότανα, μπαχαρικά, λεμόνι, λάιμ, ξύδι ή μείγματα καρυκευμάτων χωρίς αλάτι.

Συμβουλεύσου έναν ειδικό σε θέματα διατροφής

Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τα παραπάνω ή χρειάζεσαι συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού, συμβουλεύσου έναν διαιτολόγο, γιατρό ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.