ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 εντυπωσιακά πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι

Pexels

Το αλάτι ανήκει στην κατηγορία των καρυκευμάτων και είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για ένα νόστιμο φαγητό. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας, είναι μια μορφή τέχνης: Λίγο αλάτι μπορεί να μην αποδώσει την επιθυμητή γεύση, ενώ πάρα πολύ αλάτι είναι ικανό να καταστρέψει το πιάτο.

Το αλάτι και η υπερβολική κατανάλωση στη διατροφή 

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι Pexels

Αλλά όσο σημαντικό είναι το αλάτι, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να εγκυμονεί ποικιλία κινδύνων για την υγεία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γνωρίζεις τους κινδύνους που κρύβει η αυξημένη  πρόσληψη νατρίου που περιέχεται σε αυτό και να το μειώσεις σε μια πιο υγιεινή ποσότητα.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι

Τι αλλαγές όμως μπορεί να περιμένεις στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι και περιορίσεις την κατανάλωσή του στη διατροφή σου;

Η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν σταματήσεις να τρως αλάτι

Σου αρέσει το fast food και οι τηγανιτές πατάτες; Απολαμβάνεις την αγαπημένη σου σειρά, έχοντας δίπλα σου ένα μπολ με καλά βουτυρωμένο, αλατισμένο ποπ κορν; Ενώ όλα αυτά τα τρόφιμα είναι νόστιμα, η υπερβολική κατανάλωση τους, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, υπάρχει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ του πόσο αλάτι καταναλώνουμε και πόσο υψηλή είναι η αρτηριακή μας πίεση. Το νάτριο συνδέεται πολύ στενά με την υπέρταση. Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, το σώμα προσπαθεί να το ρυθμίσει, κρατώντας περισσότερο νερό μέσα στο σώμα. Ως συνέπεια, δημιουργείται σημαντική πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα που αυξάνει άμεσα και την αρτηριακή πίεση.

Όταν σταματήσεις να τρως αλάτι, τα νεφρά λειτουργούν καλύτερα

Δεν είναι μόνο η αρτηριακή πίεση που επηρεάζεται άμεσα από την ποσότητα νατρίου που καταναλώνουμε. Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρή βλάβη σε άλλα όργανα του σώματος και τα νεφρά είναι συχνά τα πρώτα που επηρεάζονται. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, συνδέεται με την ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά.

Λιγότερο αλάτι, λιγότερα φουσκώματα

Το αίσθημα φουσκώματος που προκαλεί το αλάτι, μειώνει τα ενεργειακά σου επίπεδα. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται κατακράτηση υγρών, η οποία συμβάλει στο να νιώθεις κούραση κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Λιγότερο αλάτι, περισσότερη ενέργεια

Το να αισθάνεστε φουσκωμένη δεν σε κάνει απλώς να αισθάνεσαι άβολα με τα αγαπημένα σου ρούχα. Αντίθετα, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι εξαντλημένη. Όταν κάποιος νιώθει ότι βαραίνει με την κατακράτηση υγρών, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακινηθεί να είναι δραστήριος. Έτσι, όχι μόνο νιώθεις κουρασμένη, αλλά χάνεις και τις ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής άσκησης.

 

 

 

Λιγότερο αλάτι για νέες γεύσεις

Το καταλαβαίνουμε: Η ιδέα να κόψεις το αλάτι από τη διατροφή σου δε είναι μια δελεαστική πρόταση. Σε τελική ανάλυση, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πεις όχι σε πολλά νόστιμα φαγητά, όπως fast food, επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλαντικά και πατατάκια. Υπάρχουν όμως καλά νέα, καθώς οποιαδήποτε αίσθηση στέρησης θα είναι προσωρινή. Αν και μπορεί να είναι μια δύσκολη αλλαγή να μειώσεις αρχικά το αλάτι, οι γευστικοί σου κάλυκες στην πραγματικότητα θα προσαρμοστούν στο κατώτερο όριο κατανάλωσης. Με λίγη υπομονή, ο ουρανίσκος σου θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Μειωμένο αίσθημα δίψας

Όταν καταναλώνεις τροφές με υψηλή ποσότητα νατρίου σε καθημερινή βάση, αισθάνεσαι συχνά δίψα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειαζόμαστε νερό για να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα νατρίου στο σώμα μας. Φρόντισε να πιείς ένα ποτήρι νερό όταν φας κάποιο αλμυρό σνακ.

Θα έχετε λιγότερους πονοκεφάλους όταν σταματήσετε να τρώτε αλάτι

Το νάτριο έχει άμεση επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Έτσι, παρόλο που η ιδέα του να κόψεις τα πατατάκια δεν είναι και πολύ ελκυστική, μπορεί να είναι κλειδί, στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου ή της ημικρανίας σου.

Μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής

Εάν η αρτηριακή πίεση είναι αρκετά υψηλή ώστε να μιλάμε για υπέρταση, οι κίνδυνοι καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού είναι αυξημένοι. Μετάφραση: Το να τρως πολύ αλάτι είναι κακό για την καρδιά σου. Ευτυχώς, εάν σταματήσεις να τρως αλάτι, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Και ενώ τα ποσοστά εμφάνισής του ευτυχώς μειώνονται, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να επαγρυπνούν σχετικά με τον τρόπο πρόληψης του καρκίνου του στομάχου, μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά την ημερήσια κατανάλωση αλατιού σε 5 γραμμάρια, καθώς η κατανάλωση τροφίμων διατηρημένα σε αλάτι, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου. Γι’ αυτό, σε περιοχές όπου το αλάτι χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των παραδοσιακών τροφίμων, όπως η Κορέα και η Ιαπωνία, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, είναι σημαντικά υψηλότερα από τα μέρη του κόσμου όπου τα παραδοσιακά τρόφιμα διατηρούνται στο ψυγείο.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώνεται

Μελέτες αναφέρουν ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 1.200 mg ημερησίως θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 120.000 λιγότερα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, έως και 66.000 λιγότερα εγκεφαλικά, 99.000 λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και 92.000 λιγότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη κοινή αιτία. Αν ποτέ υπήρχε η κατάλληλη στιγμή για να βάλει την αλατιέρα σου στην άκρη, αυτή είναι τώρα!