ΥΓΕΙΑ

3 επιπτώσεις της καραντίνας στο σώμα σου μετά από 2 μήνες και ο τρόπος να επανέλθεις

Unsplash

Όταν ξεκίνησε η καραντίνα, χάρηκες που επιτέλους βρήκες τον χρόνο για να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Και όντως, αυτό συνέβη. Μαγειρέψαμε, κάναμε τα παζλ μας, παίξαμε με τα παιδιά μας, ανακαλύψαμε την αξία της κηπουρικής.

Δουλέψαμε από το σπίτι, γιατί ήταν η μόνη μας επιλογή και φάγαμε όλο το comfort food του κόσμου. Και πολύ καλά κάναμε, μας επισημαίνουν οι επιστήμονες. Το θέμα είναι ότι μαζί με τα θετικά, υπάρχουν και οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις που έφερε η καραντίνα και αφορούν στη σωματική σου υγεία. Μην ανησυχείς όμως. Τίποτα που να μην διορθώνεται. Μπορείς να ξεκινήσεις από τώρα, ακόμα και αν συνεχίζουμε να #μένουμεσπίτι.

Αϋπνία

Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας (ενδεχομένως κι εσύ) που έχασαν κυριολεκτικά τον ύπνο τους μέσα στην καραντίνα. Το άγχος και η αβεβαιότητα αυτής της περιόδου μπορεί να σου στερήσει τον ύπνο και να σε κάνει να βλέπεις πολύ ζωντανά όνειρα που προκαλούνται από το άγχος. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι να διατηρήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ο διαλογισμός, το σεξ και οι αγαπημένες σου σειρές θα σταθούν αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.

Καθιστική ζωή και καραντίνα

Μπορεί να μας έχουν κατακλύσει τα προγράμματα γυμναστικής από το σπίτι και να το έχουμε ρίξει στους περιπάτους, αλλά δεν υιοθετούν όλοι αυτήν τη συνήθεια. «Αν είσαι μόνιμα ακίνητη ή ξαπλωμένη στον καναπέ, δυσκολεύεσαι να το πάρεις απόφαση και να γίνεις πιο δραστήρια», εξηγεί η Δρ. Regina Benjamin. Η σωματική άσκηση όμως σε προστατεύει από αμέτρητες ασθένειες και αποτρέπει τη μυϊκή αποδυνάμωση. Δεν χρειάζεται να γίνεις αθλήτρια. Απλώς λίγο πιο ενεργή.

Πόνοι στην πλάτη

Τα έχουμε ξαναπεί. Η δουλειά από το σπίτι μας έδωσε ευκαιρίες να δουλεύουμε με ησυχία και να είμαστε πιο παραγωγικοί, αλλά μας χάρισε και πόνους στην πλάτη. Και στη μέση και στη σπονδυλική στήλη. Όταν καμπουριάζεις κάθε μέρα, μπορείς να προκαλέσεις σοβαρή βλάβη στους μύες σου. Μην ξεχνάς ότι η σπονδυλική στήλη μπορεί να υποστηρίξει περίπου 5 κιλά. Η κακή στάση σώματος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και πόνους. Κάνε στην καραντίνα αυτό που πρέπει να κάνεις και στο γραφείο. Συχνά μικρά διαλείμματα για stretching και λίγο περπάτημα. Έστω μέχρι την τουαλέτα.