ΥΓΕΙΑ

Η σωστή στάση σώματος (και υπολογιστή) όταν δουλεύεις από το σπίτι

Unsplash

Όταν βρεθήκαμε στην αρχή της καραντίνας και μάθαμε ότι θα δουλεύουμε από το σπίτι, για προληπτικούς λόγους, νιώσαμε μία κάποια ανακούφιση που θα μπορούμε να το κάνουμε από την άνεση του χώρου μας. Στην πορεία, αρχίσαμε να σκεβρώνουμε σαν γαλλικά κλειδιά και να μας επισκέπτονται μυϊκοί πόνοι σε σημεία που δεν ξέραμε καν ότι έχουμε στο σώμα μας.

Και τελειώνει η μέρα και νιώθεις να πονάς κυριολεκτικά παντού, αναλογιζόμενη το πόσο σου λείπουν οι μέρες στο γραφείο, κι ας φορούσες τζιν παντελόνι. Ποια είναι τελικά τα λάθη που κάνεις στη στάση σώματος, αλλά και του laptop, και νιώθεις να σε πονά όλο σου το είναι;

Η σημασία των καρπών

Η χειροπρακτικός Alexnadra Duma σου εφιστά την προσοχή στο σημείο των καρπών και σου λέει πώς πρέπει να τους τοποθετείς, ειδικά τώρα που εργάζεσαι από το σπίτι. «Σε ποια θέση είναι οι καρποί σου όταν δουλεύεις; Είναι τα χέρια σου τεντωμένα ή πιο χαλαρά» σε ρωτά η ειδικός. Όπως αντιλαμβάνεσαι, οι καρποί επηρεάζονται από το πώς είναι και το υπόλοιπο σώμα.

«Όλα ξεκινούν από το πώς είναι ο λαιμός και οι ώμοι σου. Ακολουθούν τα μπράτσα, οι καρποί και τα δάχτυλα. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για ένα σημείο του σώματος, αλλά για τη συνολική στάση του σώματος. Όλα είναι αλληλένδετα», εξηγεί η κα. Duma.

Η ιδανική στάση σώματος

Η σωστή θέση των καρπών είναι αυτή όπου βρίσκονται σε ουδέτερη στάση, με τα χέρια ίσια ευθεία μπροστά και τους αγκώνες σε κλίση 90-110 μοιρών. Θα πρέπει να κάθεσαι ίσια στην καρέκλα με ίσιο λαιμό και ώμους, ενώ  τα χέρια πρέπει να βρίσκονται στο πλάι.

Όχι σε καναπέδες και ντιβάνια

Η εύκολη επιλογή είναι να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να μεταφερθούμε στον καναπέ. Ή να φέρουμε το laptop στο κρεβάτι. Αυτό όμως είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα κάνουμε για τους μύες μας. Πρέπει να καθόμαστε σε ένα τραπέζι ή γραφείο με τον υπολογιστή. Η οθόνη πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών, ώστε να μην χρειάζεται να καμπουριάζεις.

Αν καμπουριάζεις, το πιθανότερο είναι ότι οι αγκώνες ανοίγουν και «κοιτούν» στο πλάι. Όταν όμως οι αγκώνες είναι στη σωστή θέση, τότε ισχύει το ίδιο και για τους καρπούς, αλλά και για τα δάχτυλα. Επίσης, έτσι δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις σωστά, γιατί πιέζεις τους πνεύμονες. Η πιο απλή κίνηση είναι να προσθέσεις κάτι σταθερό κάτω από την οθόνη ή το laptop σου ώστε να ανυψωθεί. Και μακριά από καναπέδες.