OPINIONS

Survivor: Το κοντοπ@@@@@ο, οι μούντζες, οι δωροδοκίες και ένα 15μελές γυμνασίου στην τηλεόραση

Instagram.com/survivorgr

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ έχω μια αίσθηση ότι το Survivor φέτος είναι σαν να ξαναμπαίνω στην τάξη μου στο Γυμνάσιο και να παρακολουθώ τις περιπέτειες της άχαρης εφηβείας μου και τις ανωριμότητάς μου σε deja vu. Mόνο που το reality επιβίωσης του ΣΚΑΪ δεν είναι ούτε τάξη, ενώ οι παίκτες του έχουν ενηλικιωθεί εδώ και καιρό.

Πώς αλλιώς όμως να εξηγήσω το γεγονός ότι όλοι συμπεριφέρονται σε όλους σαν να είναι τα mean girls μεταμορφωμένα; Μπορεί οι υποομάδες να αλλάζουν με την ταχύτητα του Flash Gordon σε αυτή τη σεζόν του Survivor, αλλά η τακτική παραμένει ίδια και θυμίζει σε πολλά αν όχι σχολικό εκφοβισμό τότε ξεκάθαρα mobbing, αν υποθέσουμε ότι για όλους αυτούς τους παίκτες του Survivor αυτή την περίοδο έχουν ως κύρια εργασία τους το ίδιο το παιχνίδι. Το mobbing είναι η ηθική παρενόχληση. Η λέξη παρενοχλώ όπως αναφέρει το σωματείο Νo Μobbing at Work ορίζεται ως «υποβάλλω κάποιον ασταμάτητα σε επαναλαμβανόμενες μικρές επιθέσεις». Κι αν δεν αναγνωρίζεις αυτή την πραγματικότητα στο φετινό Survivor τότε το επεισόδιο της Τετάρτης 10 Μαρτίου μπορεί να σε πείσει γι’ αυτό.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο του Survivor έγιναν πολλές επιθέσεις. Οι στόχοι πολλοί. Στην «Μπλε» ομάδα οι απομωνομένοι παίκτες είναι η Άννα Μαρία Βέλλη, ο James και ο Νίκος Μπάρτζης. Ο Σάκης επιτέθηκε στον Νίκο γιατί εκείνος πολύ επειδικτικά έδινε συγχαρητήρια στον James που έφερε τον νικητήριο πόντο στην ομάδα των «Μπλε» στο αγώνισμα επικοινωνίας. Ωστόσο και οι τρεις αυτής της μικρής, απομωνομένης υποομάδας, κάποτε έκαναν συνεχείς μικρές επιθέσεις στην Ελευθερία.

Η τελευταία ήταν που ανέφερε στην Άννα Μαρία Βέλλη ότι κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος είπε ότι η ίδια δεν είναι και άτομο που φημίζεται για την ευφυία της. Η Άννα Μαρία Βέλλη δεν το θυμόταν. Η Άννα Μαρία, συνέχισε αναφέροντας ότι ο James την είχε πει στο παρελθόν κοντοπ@@@@@@. Ο James αντί να σοκαριστεί με τον χαρακτηρισμό ανέφερε ότι ο Πάνος Καλλίδης ήταν που το είπε και εκείνος απλά το μετέφερε. «Αυτό που είπα είναι “Αυτή αξιοπρέπεια δεν έχει. Ο Πάνος την έλεγε έτσι κι αυτή είναι πίτσι πίτσι με αυτόν;». Το φοβερό δε είναι, πώς ούτε η Ελευθερία Ελευθερίου αντέδρασε στον χαρακτηρισμό αυτόν καθ’ εαυτόν. Σου θυμίζει κάτι αυτό; Εμένα μου θυμίζει την εποχή που όλοι είμασταν συνηθισμένοι στα σχόλια, στις φήμες και στους χωρίς καμία ενσυναίσθηση χαρακτηρισμούς. Tην εφηβεία μας, όπου πράγματα όπως το bullying ή το mobbing ούτε καν κατονομάζονταν.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν στην «Κόκκινη» ομάδα με πρωταγωνιστή τον Τριαντάφυλλο. Ο άλλοτε αγαπητός παίκτης της «Κόκκινης» ομάδας, εκείνος που ως τώρα ήταν αυτός που έβγαινε μπροστά για να κάνει επιθέσεις στην Ανθή για την παραμονή της στο παιχνίδι, αλλά και στους αντιπάλους του για τις στρατηγικές και τις τακτικές τους, ο άνθρωπος που έκλεινε τα οξύθυμα ξεσπάσματά του με ένα «Υγεία να έχετε» σε τόνο σχεδόν απειλητικό, απομονώθηκε από τη δική του ομάδα.

Οι παίκτες της ομάδας του, η οποία μέσω του Κόρο και της ατομικής του ασυλίας τον είχε θέσει υποψήφιο προς αποχώρηση, κατηγόρησαν τον Τριαντάφυλλο για πονηριά, δολοπλοκίες και προσπάθειες δωροδοκίας, με χρηματικά ανταλλάγματα, για να μείνει στο reality επιβίωσης. Μετά από μια έντονη συζήτησή του με τον Κόρο, ο οποίος τον χαρακτήρισε πολύ καλό ηθοποιό, τέσσερις συμπαίκτες του, ο Κόρο, ο Γιώργος Ασημακόπουλος, ο Ηλίας Μπόγδανος και η Έλενα κάθονταν στην παραλία και σχολίαζαν τη συμπεριφορά του, ευτυχισμένοι που είχε πλέον απομονωθεί.

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν με έκαναν να νιώσω μια ελαφρά ετεροντροπή για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μιλούν για έναν άνθρωπο που μέχρι χθες έκαναν παρέα. Λάθος παρέα, αν με ρωτάς, αλλά παρέα παρόλα αυτά και πηγαδάκια και όλα τα παρελκόμενα του Survivor. Στο «Συμβούλιο του Νησιού», απ’ όπου αποχώρησε ο Γιώργος Ταβλαδάκης τελικά, έπεσε και μια μούντζα προς το μέρος του Τριαντάφυλλου εκ μέρους του Κόρο, που επίσης κανείς δεν σχόλιασε. Σου θυμίζει κάτι κι αυτό; Εμένα τα “Mean Girls” ξεκάθαρα.

Ο Τριαντάφυλλος δε, στο «Συμβούλιο του Νησιού», μιλώντας ξανά για όσα είχαν προηγηθεί, δήλωσε ότι αν παραμείνει στο παιχνίδι, από την επόμενη ημέρα η κατάσταση θα είναι «Πόλεμος». Και με αυτή τη φράση σε αφήνω να φανταστείς το κακοποιητικό μέλλον του Survivor.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι παίκτες του Survivor βρίσκονταν στην εφηβεία τους και μάχονταν για το ποιος θα μπει στο 15μελές και διάλεγαν ποιον από την τάξη θα αποκαλέσουν φυτό και ποιον θα έχουν από κοντά για να τους βοηθάει στις εργασίες. Πέρασαν πολλά χρόνια από τη στιγμή που η συναισθηματική ανωριμότητα των ξεσπασμάτων και των χαρακτηρισμών ίσως δικαιολογούνταν λόγω της ηλικίας τους. Η κλίκα, η αγαπημένη τους λέξη, των παικτών του Survivor στο σύνολό της σχεδόν, αποπνέει μια αίσθηση κακομαθημένων και κακότροπων ανθρώπων. Ανθρώπων όχι που δεν σκέφτονται, αλλά που αναλώνουν υπερβολικά πολύ σκέψη στο να διαλέξουν ποιον θα απομονώσουν κάθε εβδομάδα, ποιον θα λυγίσουν κάνοντάς του δεκάδες μικρές επιθέσεις, ποιον θα κάνουν να μην περνά καλά μπροστά στις κάμερες. Κι όλο αυτό είναι ένα προϊόν που προβάλλεται σχεδόν καθημερινά στην τηλεόραση σαρώνοντας την τηλεθέαση.

Το φετινό Survivor χαρακτηρίζεται πολλές φορές από τους παίκτες του, ως το πιο δύσκολο όλων των εποχών. Κι είναι, όχι τόσο λόγω συνθηκών και πείνας, όσο λόγω στρατηγικών που εμπνέουν η μία κλίκα στην άλλη για χάρη της μακρύτερης παραμονής σε ένα τηλεοπτικό προϊόν που εκθέτει συχνά τις χειρότερες πλευρές τους. Το έπαθλο είναι μεγάλο θα μου πεις, όπως μεγάλες είναι και οι αμοιβές των διασήμων που συμμετέχουν σε αυτό. Πόσα όμως δικαιολογούνται για τις υλικές απολαβές; Πόσοι χαρακτηρισμοί, πόσες παρενοχλήσεις live on camera; Πόσος σεξισμός και πόσες υποκριτικές φιλίες; Η απάντηση είναι σίγουρα προσωπική για τον καθένα.

Το εφιαλτικό στοιχείο είναι ότι σε μία εποχή που όλοι μιλάμε για κάθαρση της κοινωνίας από τις κακοποιητικές συμπεριφορές, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που βασίζεται κυρίως σε αυτές, σημειώνει τόσο υψηλές τηλεθεάσεις. Παρακολουθούμε αδηφάγα και μετράμε καυγάδες, θύτες και θύματα να εναλλάσονται στους ρόλους, χωρίς να επισημαίνουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι αυτές από τις οποίες άλλοι πασχίζουν να απαλλάξουν την κοινωνία μας. Και φοβάμαι, ότι ίσως όπως η Ελευθερία Ελευθερίου, ή οι συμπαίκτες του Κόρο κάποια στιγμή στον δρόμο για τον μεγάλο τελικό θα ξεχάσουμε να εξεγειρόμαστε για λέξεις, φράσεις, χειρονομίες και συμπεριφορές κακοποιητικές. Και οι μούντζες και τα κοντοπ@@@@@@ θα περνούν στα ψιλά όπως τώρα.