OPINIONS

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου βρίσκει λάθος να κάθονται οι νέες μαμάδες σπίτι τους. Όλα λάθος

NDPPHOTO/ ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη αφού έγινε μαμά, στο κυπριακό περιοδικό Omikron και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Χατζηγεωργίου. Η συνέντευξή της σχολιάστηκε από την εκπομπή Ελένη που στάθηκε, όπως κι εμείς θα σταθούμε, στο σημείο όπου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στις νέες μαμάδες.

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου μπορεί να ήθελε να μιλήσει με πρόθεση καλή, ωστόσο δεν απέφυγε την παγίδα του mom shaming. Ως νέα μαμά, θεωρεί λάθος που άλλες μαμάδες θέλουν να κάτσουν για αρκετό διάστημα στο σπίτι τους μετά την απόκτηση των μωρών τους. «Ώπα κάτσε, κάτσε, κάτσε» που λέει και η Μαρίνα Σάττι στο Zari της. Όταν βάλεις τη λέξη μαμά και τη λέξη λάθος στην ίδια πρόταση για να μιλήσεις για μία επιλογή μίας άλλης μαμάς που δεν συνάδει με τα δικά σου ιδανικά, ξεκινάς από μία ολότελα λάθος αφετηρία.

«Ξέρεις, το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι πως το ότι γεννήσαμε δεν σημαίνει πως είμαστε άρρωστες. Δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Ακούω για νέες μανούλες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους και κάθονται στο σπίτι με ένα παιδί, ακόμη και για ένα χρόνο – δεν το καταλαβαίνω αυτό. Το θεωρώ και λάθος αν θες, για την ψυχική τους υγεία», είπε αρχικά η Αντιγόνη Κουλουκάκου, που έφερε στον κόσμο τον γιο της στις 8 Μαρτίου.

Ας ξεκινήσουμε από κάποιες αυτονόητες βάσεις: Οι γυναίκες που μένουν σπίτι αφού φέρουν το παιδί τους στον κόσμο, δεν το κάνουν επειδή αντιμετωπίζονται ως άρρωστες. Το κάνουν είτε λόγω επιλογής, είτε επειδή έχουν την ευχέρεια να το κάνουν, είτε επειδή έχουν το δικαίωμα και αναγνωρίζουν ότι άλλες γυναίκες αγωνίστηκαν για να μπορούν να προσαρμοστούν στον νέο τους ρόλο και να ανταποκριθούν στη νέα -μη αμειβόμενη- εργασία τους ως μαμάδες, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, είτε επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς (δεν έχουν όλες οι μαμάδες την οικονομική ευχέρεια να εμπιστευτούν επαγγελματία για τη φύλαξη των παιδιών τους ή τους δικούς τους ανθρώπους κοντά τους για να τις βοηθήσουν με τον ρόλο του φροντιστή).

Οι γυναίκες που μένουν σπίτι τους μετά τη γέννηση των παιδιών τους, έχουν, ευτυχώς, κάθε δικαίωμα να ακολουθήσουν την καρδιά τους και τις προσωπικές τους ανάγκες σε σχέση με το πώς θέλουν να βιώσουν τη μητρότητα, όπως ακριβώς έχουν και οι γυναίκες που επιστρέφουν στη δουλειά τους.

«Καταλαβαίνω πως το παιδί πρέπει να περάσει κάποιο χρόνο μαζί με την μητέρα του, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, αλλά δεν πρέπει κι η μητέρα να χάσει τον εαυτό της, την επαγγελματική της υπόσταση -η οποία είναι ανύπαρκτη για κάποιο χρονικό διάστημα-, και να τρέχει συνέχεια ένα παιδί 24 ώρες το 24ωρο. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία», ανέφερε στη συνέχεια η Αντιγόνη Κουλουκάκου.

Χρειαζόσουν κάποιον να κάνει trigger στον μεγαλύτερο φόβο σου ως εργαζόμενη μητέρα που μόλις πήρες άδεια λοχείας; Η Αντιγόνη Κουλουκάκου έρχεται να σου πατήσει τον διακόπτη: «δεν πρέπει κι η μητέρα να χάσει τον εαυτό της, την επαγγελματική της υπόσταση -η οποία είναι ανύπαρκτη για κάποιο χρονικό διάστημα».

Όταν έχεις βρεθεί σε επαγγελματική συνέντευξη και ανάμεσα στις ερωτήσεις για τα προσόντα σου, τις σπουδές και την προϋπηρεσία σου χώνεται κι ένα «έχεις σχέδια να κάνεις οικογένεια», ξέρεις για τι πράγμα σου μιλάω. Οι γυναίκες για χρόνια φοβούνται ακριβώς αυτό που παρουσιάζει ως δεδομένο η Αντιγόνη Κουλουκάκου, ότι αν γίνουν μαμάδες θα χάσουν την επαγγελματική τους υπόσταση. Μόνο που αυτό δεν είναι στο δικό τους χέρι. Δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους επιλογής για το πόσο χρόνο θα μείνουν με το μωρό τους στο σπίτι. Είναι αποτέλεσμα του πώς τα επαγγελματικά περιβάλλοντα τις αντιμετωπίζουν ξαφνικά ως λιγότερο διαθέσιμες και πρόθυμες να κάνουν τη δουλειά τους, να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, να φτάσουν εκεί που μπορούν κι έχουν το δικαίωμα να φτάσουν.

Συμπερασματικά απλά θα πω ότι οι νέες μαμάδες δεν έχουν ανάγκη από μηνύματα που θα τους προκαλέσουν περισσότερες τύψεις για τη μία ή την άλλη τους επιλογή. Οι γυναίκες που αφήνουν τα παιδιά τους γρήγορα και επιστρέφουν στη δουλειά κρίνονται για το μέγεθος της αγάπης τους προς τα παιδιά τους, για την αδυναμία τους να αλλάξουν προτεραιότητες. Οι γυναίκες που αφήνουν τη δουλειά τους για να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους κρίνονται για την έλλειψη φιλοδοξίας τους. Οι γυναίκες κρίνονται γενικά.

Είμαι βέβαιη ότι η Αντιγόνη Κουλουκάκου δεν είχε πρόθεση να κρίνει αλλά τελικά να που το έκανε. Η ηθοποιός έχει την προσωπική της άποψη και φυσικά μπορεί να τη μοιράζεται, εξάλλου δική της συνέντευξη είναι. Πόσο όμως διαφορετικά θα τη διαβάζαμε αν αντί να έλεγε «το θεωρώ και λάθος αν θες, για την ψυχική τους υγεία», η Αντιγόνη Κουλουκάκου έλεγε «προσωπικά ήθελα να επιστρέψω στη δουλειά γρήγορα, δεν θα ήθελα κάτι άλλο, δεν θα εξυπηρετούσε τη δική μου ψυχική υγεία»;

Ας κοιτάζουμε τον εαυτό μας κι ας μην βγάζουμε εύκολα γενικά συμπεράσματα. Ας μιλάμε για το δικό μας, ειδικό βίωμα, χωρίς να το αναγάγουμε στο γενικό. Με λιγότερη επίκριση και περισσότερη περισυλλογή, ίσως τα πράγματα να ήταν λιγότερο πιεστικά για όλες μας.