OPINIONS

Φαίη Σκορδά: Το περίμενες εσύ όλο αυτό από παρουσιάστρια πρωινάδικου;

instagram.com/fayskorda/

Φτάνουν εκείνες οι στιγμές που οφείλεις στον εαυτό σου μία ξεκάθαρη απάντηση. Πρέπει μέσα σου να είσαι σίγουρη. Δεν είναι όπου κάτσει η μπίλια ή όπου μας βγάλει. Το «όπου φυσάει ο άνεμος» τουλάχιστον χυδαίο. Οφείλεις μία επιλογή. Σε ποια πλευρά θα σταθείς τελικά; Πώς θα διαχειριστείς ψύχραιμα όλες τις πληροφορίες που έρχονται η μία μετά την άλλη ενώ ταυτόχρονα το θυμικό σου χτυπάει κόκκινο; Οι καταγγελίες που ακολούθησαν τη συνταρακτική μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου, ένα κύμα που μεγαλώνει. Η στιγμή να φέρουμε τούμπα τον κόσμο μας. Να σταθούμε όρθιοι με πόδια στηλωμένα στη γη και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Να γράψουμε με γράμματα φαρδιά πλατιά ένα όμορφο λυτρωτικό τέλος. Καθένας από τη θέση του. Τα ΜΜΕ σε αυτόν τον αγώνα έχουν ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο, φυσικά έπονται της δικαιοσύνης. Τηλεδίκες και διαπόμπευση εκτός κάδρου. Και φτάνει η στιγμή σου. Η Φαίη Σκορδά τόλμησε να δει πέρα από τη θεματολογία.

Θα μου πεις η επικαιρότητα αυτή ήταν και πώς να την αγνοήσει κανείς. Όχι, δεν θα πω αλλά είναι πολλά τα παραδείγματα κάλυψης της επικαιρότητας που θα τα χαρακτηρίζαμε ντροπιαστικά. Η Φαίη Σκορδά απέδειξε πως οι ταμπέλες καιρός είναι να σβήσουν και να κατέβουν.

Το περίμενες εσύ από τη Φαίη Σκορδά; Κακώς, δεν το περίμενες

Η ανάλαφρη Φαίη παρουσιάζει μία ψυχαγωγική εκπομπή και μέχρι εκεί. Κοντόφθαλμες οπτικές. Κόβουν φτερά και χώνουν με πίεση ανθρώπους σε καλούπια που ακόμα κι αν οι ίδιοι έχτισαν έχουν απόλυτο δικαίωμα να σπάσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η ανάλαφρη, όπως πολλοί τόνισαν ξανά και ξανά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με μάτια καθαρά, ορθότερα από πολλούς ποιοτικούς της πιάτσας.

Προσέγγισε το θέμα με λογική και μπόλικη καρδιά. Γιατί στο μέσα της εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε δίλημμα. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλεις εσύ με τον δημόσιο λόγο να βουτήξεις στα νερά της ενσυναίσθησης κι όχι να τσεκάρεις τα τέταρτα στους πίνακες τηλεθέασης. Δεν καπηλεύτηκε το θέμα κι αυτό έφτασε στους τηλεθεατές ως μία ευχάριστη έκπληξη από μία γυναίκα που διάλεξε πλευρά.

Ο τρόπος δεν διδάσκεται σε κανένα πανεπιστήμιο. Το να είσαι άνθρωπος δεν είναι μάθημα τρίτου εξαμήνου. Το να δακρύζουν τα μάτια σου και να συσπάται το πρόσωπό σου στο άκουσμα των λέξεων του Δημήτρη Μοθωναίου δεν είναι μανιέρα και τηλεοπτικό τερτίπι για να μας παίζουν παντού την επομένη. Κι αν είναι σε τέτοια ευαίσθητα θέματα γίνονται διακριτά μέσα σε δευτερόλεπτα και απλώς εξευτελίζεσαι.

Η Φαίη Σκορδά σηκώθηκε από τη θέση της, γύρισε την πλάτη της στις κάμερες και αγκάλιασε τον Δημήτρη. Μία μαμαδίστικη αγκαλιά από εκείνες που κρύβουν μονάχα ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Και είναι η όλη στάση της από την αρχή, που χαρακτηρίζεται υποδειγματική.

«Ενώ η Φαίη Σκορδά μια γυναίκα με ενσυναίσθηση και ευαισθησία έχει βάλει τον εαυτό της σε δεύτερη θέση – γιατί άραγε; Επειδή “εδώ καθαρίζει ο άντρας ο σωστός”; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Θυμίζω την πρόσφατη άψογη στάση της όταν ο Λιάγκας ήθελε να παίξουν βίντεο με…την άλλη άποψη. Η κ. Σκορδά ορθά κοφτά το αρνήθηκε λέγοντας “δεν υπάρχει άλλη άποψη και δεν δέχομαι αυτή τη προσέγγιση”», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook. Δικαίως εκθειάζεται η Φαίη Σκορδά και αδίκως κάποιοι δεν «της το ‘χαν».

Οι άνθρωποι έχουν πλευρές αθέατες και ευαισθησίες που ενδεχομένως να μην χρειάζεται να προσκομίσουν ως εχέγγυα για να τους πάρουν οι δύσπιστοι στα σοβαρά. Ευφυής όποιος συνειδητοποιεί από νωρίς πότε πρέπει να μιλήσει και πότε πρέπει να σιωπήσει. Πότε πρέπει να βγει μπροστά και πότε να σταθεί ένα βήμα πίσω. Συναισθηματική οξυδέρκεια κι όχι ανεπάρκεια προσόντων.

Η ανάρτηση του Ερρίκου Μηλιάρη

Ο ηθοποιός Ερρίκος Μηλιάρης με μια ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook περιέγραψε όλα όσα βίωσε σε οντισιόν από γνωστό σκηνοθέτη. Λίγες ημέρες αργότερα έλαβε στο κινητό του ένα μήνυμα από τη Φαίη Σκορδά που τον προσκαλούσε στο Πρωινό. Τα λόγια του δείχνουν πόσο έχει εκτιμηθεί η στάση της.

«Χθες το βράδυ διάβασα στο Instagram ένα μήνυμα που μου είχε έρθει αρκετές μέρες τώρα, αλλά επειδή δεν ασχολούμαι συχνά με τη συγκεκριμένη εφαρμογή δεν το είχα προσέξει και το διάβασα τελικά χθες. Ήταν ένα πολύ όμορφο μήνυμα από τη Φαίη Σκορδά.

Θέλω να πω αρχικά ότι έχω ξεκαθαρίσει πως δεν θέλω να εμφανιστώ στην οθόνη για αυτό το θέμα που ανέδειξα κι εγώ με τη σειρά μου και οι λόγοι είναι πολλοί. Στην τελική προσφέρεται ξαφνικά και μια δημοσιότητα που δεν προέρχεται από την προσωπική μου δουλειά και για αυτό δεν νιώθω πως πρέπει να έλξω τα φώτα και να “εκμεταλλευτώ” αυτή την προβολή, αφού οι λόγοι δεν είναι καλλιτεχνικοί.

Όμως θέλω οπωσδήποτε, έστω γραπτώς με αυτή τη δημοσίευση, να τοποθετηθώ για το πρόσωπο της Φαίης, γιατί το καλό, ειδικά σε τέτοιες ιστορικές συγκυρίες, πρέπει να λέγεται. Η Φαίη Σκορδά είναι, στα μάτια μου, μια βαθιά αξιοθαύμαστη προσωπικότητα αυτών των ημερών. Έχω ξαφνιαστεί με πολύ συγκινητικό τρόπο.

Από έναν κόσμο που δεν μπορώ να πω πως είναι και τόσο δικός μου, δεν έχω τηλεόραση, δεν παρακολουθώ πρωινές εκπομπές (βίντεο από την εκπομπή της έχω δει), αλλά, κι όμως, από εκεί, έρχεται ένα πρόσωπο που έχει σταθεί μέχρι στιγμής στο θέμα με έναν τρόπο πολύ πιο αξιοσέβαστο από διάφορους άλλους ανθρώπους που ανήκουν στον “δικό μου κόσμο” (εξού και το “ξάφνιασμα”).

Η σημαντικότητα της παρουσίας της είναι πολύπλευρη. Κατέχει μια θέση πολύ σοβαρή, μέσα σε έναν εργασιακό χώρο που σίγουρα και εκεί υπάρχουν κάποιοι αυστηροί κανόνες και σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να μη νιώθει και κάποιος ελεύθερος να μιλήσει, απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων της χώρας και έχει κερδίσει μια θέση στη δουλειά της στέρεη, που δεν της την παίρνει κανείς.

Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι ακριβώς αυτοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να την κάνουν να παίρνει απλώς κάποιες συνεντεύξεις για αυτό το θέμα που μας απασχολεί, να αναδεικνύει καταγγελίες και μέχρι εκεί. Τίποτα παραπάνω.

Αντιθέτως (και για αυτό είναι αξιοθαύμαστη), εκείνη παίρνει θέση, με μία φοβερή κυριαρχία και αξιοπρέπεια, πατώντας γερά στα πόδια της, με σοβαρή σκέψη και τοποθέτηση, με βαθύ ενδιαφέρον και με συγκινητικό σθένος και θέρμη, χωρίς να φοβάται κανέναν και τίποτα.

Το κυριότερο σε όλα αυτά είναι το ότι είναι γυναίκα. Και δεν το λέω αυτό με κάποια διάθεση διάκρισης. Το λέω μόνο και μόνο επειδή, παρόλο που κι εγώ ανέδειξα μια ιστορία μου ως άντρας και πολλοί άλλοι επίσης (και πολύ καλά κάναμε), δεν παύει το θέμα να είναι πρωτίστως έμφυλο.

Και ακριβώς για αυτό έχει τεράστια σημασία που γυναίκα παρουσιάστρια πατάει πόδι, στηρίζει ολόψυχα, τοποθετείται και αγκαλιάζει. Αρκετοί “σοβαροί” άνθρωποι σε αυτή τη χώρα δεν έδειξαν ανάλογα δείγματα γραφής.

Η Φαίη Σκορδά ανατρέπει πολλά στερεότυπα. Και αξίζει ένα τεράστιο μπράβο γιατί η στάση της είναι πιο σημαντική από όσο και η ίδια φαντάζεται. Και επί προσωπικού Φαίη, δεν γνωριζόμαστε, σε ευχαριστώ πολύ για την πρότασή σου και συγγνώμη που δεν θα εμφανιστώ στην εκπομπή, αλλά ένιωσα χρέος μου να γράψω έστω αυτό γιατί το αξίζεις και ήθελα να το πω, ολόψυχα. Χρειαζόμαστε πολλές και πολλούς σαν τη Φαίη αυτές τις μέρες. Από θέσεις προβολής σαν αυτή της Φαίης. Για να είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι».

Για να είμαστε λοιπόν πάνω από όλα άνθρωποι καλό θα ήταν να απαλλαγούμε από τις ταμπέλες. Καλό θα ήταν να αναγνωρίζουμε το καλό από όπου κι αν προέρχεται και να το ανεβάσουμε ψηλά, να το ξεχωρίσουμε. Για αυτό και όλοι μιλάνε για τη Φαίη Σκορδά.