CELEBRITIES

Ο Δημήτρης Μοθωναίος μίλησε: «Άτομο στο οικογενειακό περιβάλλον μου με κακοποιούσε σωματικά και σεξουαλικά»

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Τη δική του ιστορία σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από άνθρωπο του περιβάλλοντός του από την ηλικία των 6 μέχρι και την ηλικία των 26 ετών, μοιράστηκε με τη Φαίη Σκορδά και το «Πρωινό», ο Δημήτρης Μοθωναίος. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε όχι μόνο στο βίωμα του, αλλά και στις συνέπειες που είχε στη μετέπειτα ζωή του. Με τα μάτια του συχνά να βουρκώνουν και με δύναμη ψυχής ο Δημήτρης Μοθωναίος απευθύνθηκε σε όλα τα κλισέ και τα «γιατί τώρα» που θα μπορούσε να ακούσει, ενώ η Φαίη Σκορδά τον παρακολουθούσε.

Ο Δημήτρης Μοθωναίος ξεκίνησε την περιγραφή του, τονίζοντας ότι μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη από γονείς που του την πρόσφεραν απλόχερα. Ωστόσο στο περιβάλλον του υπήρχε ένα πρόσωπο που έγινε ο κακοποιητής του από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών. Ξεκαθάρισε ότι μιλά για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και τόνισε ότι όσο ήταν παιδί δεν αντιλαμβανόταν ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν κακοποιητική. «Νόμιζα ότι απλά αυτός ο άνθρωπος με αγαπούσε πολύ», σημείωσε με θάρρος ο ηθοποιός.

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολλή αγάπη, αλλά υπήρχε ένα άτομο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον το οποίο ήταν κακοποιητικό από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε όταν ήμουν 6 ετών κατ’ εξακολούθηση. Έχω κάνει 11 χρόνια ψυχανάλυση για να “δουλέψω αυτό που μου έχει συμβεί”. Εμένα με τρόμαξε το γεγονός ότι αγνοούσα αυτά τα περιστατικά και όταν έγινε κάτι πολύ χειροπιαστό σε μεγάλη ηλικία, όταν ήμουν 26 ετών, έκανε μια κίνηση που δεν μπορούσα να αγνοήσω. Και ο μόνος λόγος που δεν έγινε κάτι ολοκληρωμένο τότε ήταν γιατί αυτός ο άνθρωπος πάγωσε. Έχω εικόνες διάσπαρτες από όταν ήμουν σε μικρή ηλικία. Θυμάμαι να με πηγαίνει σε μία παραλία και να ξαπλώνει δίπλα μου και μετά δεν θυμάμαι», είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Το τελευταίο περιστατικό, αυτό που ξύπνησε εντός του μνήμες του σώματος και της ψυχής, συνέβη όταν ο Δημήτρης Μοθωναίος ήταν πια 26 ετών. Το πρόσωπο αυτό, τον προέτρεψε να ξεχάσει ό,τι είχε συμβεί και στη συνέχεια τον απείλησε να μην μιλήσει σε κανέναν. Ο ηθοποιός σημείωσε ότι δεν βρήκε την υποστήριξη που θα περίμενε από τους γονείς του. «Οι γονείς μου για τους δικούς τους λόγους από δική τους αδυναμία δεν με πίστεψαν. Προσπάθησαν με πολλούς και διάφορους τρόπους να υποβαθμίσουν το γεγονός και να το καταστήσουν ως μη γενόμενο», σημείωσε επισημαίνοντας ότι τότε ανακάλυψε στην πραγματικότητα ότι η οικογένειά του είναι οι φίλοι του.

«Το γεγονός αυτό διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα και όλη την ταυτότητά μου ως άνθρωπο. Δεν έχω καμία ενοχή για τη σεξουαλικότητα και δεν λέω ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητά μου αλλά δεν μπορώ να ξέρω και πώς θα ήμουν αν δεν είχε συμβεί», σημείωσε συνεχίζοντας την αφήγησή του ο Δημήτρης Μοθωναίος.

«Νιώθω την ανάγκη να το πω γιατί αισθάνομαι ότι ένας άνθρωπος που το έχει περάσει αυτό, ακούγοντας μία αφήγηση ενός άλλου ανθρώπου αναγνωρίζει τον εαυτό του, τη λειτουργία αυτή που όλοι οι άλλοι αγνοούν. Αν εγώ είχα μεγαλώσει με άλλο τρόπο δεν θα συνέβαινε αυτό, θα συνέβαινε αυτό που λενε οι άλλοι, θα τον πλάκωνα στις μπουνιές. Το θύμα το αναγνωρίζει και παίρνει δύναμη. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα κύμα που έχει παρασύρει τους ανθρώπους, τους έχει ανακινήσει το τραύμα και παίρνουν δύναμη ο ένας από τον άλλο», σημείωσε ο Δημήτρης Μοθωναίος.

Ο ηθοποιός εξήγησε πώς οι σχέσεις που έκανε στη συνέχεια αποτύγχαναν γιατί κουβαλούσε το τραύμα του. Μάλιστα όπως παραδέχτηκε «Οι περιπτώσεις που προέλκυα ευνοούσαν την κακοποίηση. Έκανα σχέσεις με ανθρώπους που θα μου έκαναν πάλι αυτό το οποίο θεωρούσα φριχτό σε ένα κομμάτι του μυαλού μου, αλλά έτσι είχα εκπαιδευτεί. Προσπαθούσα επίτηδες να κάνω και υγιείς σχέσεις που να μην μου θυμίζουν σε τίποτα αυτό που είχα βιώσει, ας πούμε με μία κοπέλα, αλλά δεν πετύχαινε πάντα γιατί το τραύμα δεν είχε δουλευτεί», σημείωσε. «Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μια καλή σχέση, αλλά ότι αυτό που μου άξιζε ήταν αυτό που είχα περάσει», τόνισε ο Δημήτρης Μοθωναίος.

Η τελευταία κακοποιητική σχέση, την οποία ο ίδιος αποκάλεσε «κορωνίδα της κακοποίησής του» έληξε με τον ίδιο να εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα και να νοσηλεύεται για καιρό. Όπως είπε ήταν μία σχέση που ξεκίνησε μέσω μιας θεατρικής συνεργασίας το 2008 και έληξε το καλοκαίρι του 2009 με το ατύχημά του, όταν μέσα του συνειδητοποίησε ότι δεν θέλει να ζει έτσι.

«Κάθε πρωί που ξυπνάω επαναλαμβάνω μια ολόκληρη άσκηση. Λέω στον εαυτό μου ότι αξίζω κι έχω το δικαίωμα στην ευτυχία και την ομορφιά. Ακόμα και σήμερα όσο και να το επαναλαμβάνω δεν το πιστεύω πραγματικά. Κουβαλάω πάνω μου όλη την ενοχή των ανθρώπων που δεν μου αντιστοιχεί», είπε βουρκωμένος ο Δημήτρης Μοθωναίος, ενώ και η Φαίη Σκορδά δάκρυζε μαζί του.