ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Σοφία Μπεκατώρου: Στο αρχείο οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης λόγω παραγραφής. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Eurokinissi Action Images

Η Δικαιοσύνη μίλησε για τελευταία φορά. Η υπόθεση βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου μπαίνει στο αρχείο καθώς έχει παρέλθει η «περίφημη» 15ετία, τα αδικήματα έχουν πλέον παραγραφεί και τα αρμόδια εισαγγελικά όργανα δεν μπορούν να παρέμβουν με την άσκηση ποινικής δίωξης. Οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης της Ολυμπιονίκη που προκάλεσε χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο ώστε να βγουν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα δύσοσμα λήμματα έμφυλης παθογένειας και κατάχρησης εξουσίας, θα μείνουν νομικά ανικανοποίητες. Ο δράστης δεν μπορεί να τιμωρηθεί για το ποινικό του αδίκημα.

 

 

Μια μαρτυρία που ξεπέρασε κάθε προσωπικό όριο

Έχουν περάσει 24 χρόνια από τότε που ο τότε μεγαλοπράγοντας της ιστιοπλοΐας άσκησε τα πιο αθέμιτα και επίβουλα μέσα του προς την 21χρονη Σοφία Μπεκατώρου. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορούσε στις προσωπικές της καταγγελίες ο αρμόδιος εισαγγελέας, Νίκος Στεφανάρος, αρχειοθέτησε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, όπως ήταν αναμενόμενο. Με το μικρό μας μυαλό, ελπίζαμε σε μια εξαίρεση. Αυτή ήταν η επιθυμία μας, ο μεγάλος μας πόθος, η απόλυτη δικαίωση της Σοφίας. Μερικές φορές οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα και προστατεύουν την αλήθεια. Την εξυψώνουν, δεν αφήνουν περιθώρια. Κάνουν τους θύτες να φοβούνται ακόμα πιο πολύ και να μην «ελπίζουν» σε τίποτα.

Ωστόσο τίποτα δεν ξεγράφεται και τίποτα δεν ξεχνιέται. Η Σοφία Μπεκατώρου δημιούργησε μια νέα οδό στη δημόσια σφαίρα. Έδωσε αφορμή, έμπνευση και κουράγιο ώστε γυναίκες με παρόμοιες εμπειρίες να βγουν μπροστά. Το παράδειγμά της είναι το έναυσμα ώστε να ανοίξουν στόματα, να ξεκλειδώσουν πόρτες και να βγουν οι «σκελετοί» από το ντουλάπι. Αν δεν ήταν εκείνη, η εισαγγελική έρευνα για την αθλήτρια της ιστιοπλοΐας που ενόρκως κατέθεσε για την αποπλάνηση και το βιασμό της από τον προπονητή της όταν ήταν 11 ετών δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Αν δεν ήταν εκείνη, ο χώρος του θεάτρου θα συνέχισε να κρύβει καλά τα πιο ένοχα μυστικά του κάτω από την κόκκινη μοκέτα της πλατείας.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο ξανά. Είναι πια στο χέρι μας, στη συνείδησή μας, στην αληθινή ζωή εκεί που τίποτα δεν παραγράφεται. Και ελλείψει δικαστικής απόφηασης, κάποιοι δυστυχώς θα μπορούν δημόσια να συνεχίζουν να «αμφιβάλλουν» με τον τρόπο τους, όπως θα δεις στο βίντεο.