OPINIONS

(Γιατί) Δεν είναι όλες οι γυναίκες χωρίς παιδιά δυστυχισμένες

Pexels

Η εχθρότητα απέναντι στις γυναίκες χωρίς παιδιά, είναι κοινός τόπος. Το χάσμα μεταξύ γονέων και μη γονέων, είτε από επιλογή, είτε από περιστάσεις, αν δεν μεγαλώνει, είναι πάντα εκεί. Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει την ευνοιοκρατία μεταξύ των γονέων και υποστηρίζει τις βιωμένες εμπειρίες πολλών ανθρώπων χωρίς παιδιά.

Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά;

Ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος λόγος για να μην κάνεις παιδιά; Ακόμα και αν εσύ δεν ξέρεις, οι άλλοι φαίνεται πως γνωρίζουν πολλά περισσότερα από εσένα την ίδια. Η ερώτηση «γιατί θέλεις να κάνεις παιδιά» δεν είναι τόσο δημοφιλής εκεί έξω, όσο το γνωστό «γιατί δεν θέλεις να κάνεις παιδιά;». Το οποίο συνήθως συνοδεύεται μάλιστα, από μια λίστα ευλογιών που φέρνει η μητρότητα.

Σχετική μελέτη, διαπίστωσε ότι το 44% των Αμερικανών μεταξύ 18 και 49 ετών, είναι απίθανο να κάνουν παιδιά. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων απάντησε πως απλώς δεν επιθυμεί παιδιά. Άλλοι λόγοι που αναφέρονται σε αυτή τη μελέτη, για την παραίτηση γυναικών από το κεφάλαιο μητρότητα είναι:

  • Ιατρικοί λόγοι
  • Οικονομική ανασφάλεια
  • Έλλειψη συντρόφου
  • Ηλικία
  • Η κατάσταση του κόσμου
  • Κλιματική αλλαγή
  • Ο σύντροφος δεν θέλει παιδιά

Οι γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά είναι εγωίστριες

Για πολλούς, η προστασία της προσωπικής ευτυχίας δεν είναι αρκετά καλός λόγος, για να εγκαταλείψει μία γυναίκα την ιδέα της τεκνοποίησης. Κι όμως, πολλές γυναίκες κάνουν παιδιά σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας τους. Τι ισχύει λοιπόν; Μια γρήγορη υπενθύμιση:

O δρόμος προς την ευτυχία και την ολοκλήρωση, είναι διαφορετικός για όλους μας. Το πιο λογικό πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να ακολουθείς τις προσωπικές σου επιθυμίες και όχι αυτές που ορίζει για εσένα η κοινωνία.

Το να αποκαλείς μια γυναίκα «εγωίστρια» επειδή επιλέγει να μην κάνει παιδιά, είναι επίσης ένα από τα πλέον διαχρονικά, σεξιστικά σουξέ, όλων των εποχών. Νόμοι που κάνουν παράνομες τις εκτρώσεις, δηλώσεις πολιτικών, εκπρόσωποι της εκκλησίας και πλήθος «αρμοδίων», θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για τη μήτρα σου, τη ζωή σου, για εσένα την ίδια ως άνθρωπο.

Αν είναι εγωιστικό να ζεις τη ζωή σου όπως θέλεις, τότε και οι γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν παιδιά, είναι το ίδιο εγωίστριες με όσες δεν θέλουν.

Αλλά εδώ, προκύπτει ένα ακόμα θέμα. Πολλές γυναίκες χωρίς παιδιά, αγωνιούν για το αν μπορούν να δώσουν σε ένα παιδί μια καλή ζωή και εάν η ανατροφή των παιδιών, είναι κάτι που μπορούν να αναλάβουν. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν, να ανατρέψουμε τη ρητορική;  Δεν είναι εγωιστικό να επιλέγεις να μην κάνεις παιδιά. Ενώ πολλές γυναίκες απλά δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, πολλές θέτουν τις ανάγκες των αγέννητων παιδιών τους, πάνω από τις δικές τους.

Εγωιστικό, είναι να χειραγωγούμε την κοινωνία, ώστε να αναπαράγεται σε έναν κόσμο με ανησυχητικό ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης. Εγωιστικό, είναι να υπάρχουν χιλιάδες παιδιά σε ιδρύματα. Εγωιστικό, είναι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν γονείς, να μην έχουν τη δυνατότητα λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Και για να σε προλάβω: Σε καμία περίπτωση δεν μέμφομαι τους βιολογικούς γονείς, ούτε προτείνω σε όλους να υιοθετήσουν. Απλώς υπογραμμίζω την υποκρισία του θέματος.

Η αξία σου ως άνθρωπος εξαρτάται από αν έχεις παιδιά;

Εκείνοι που πιστεύουν ότι η αναπαραγωγή και η ανατροφή παιδιών, είναι ο μόνος δρόμος προς την προσωπική εκπλήρωση, συχνά χρησιμοποιούν το φόβο για να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν μια φρενίτιδα ζευγαρώματος. Πολλοί επίσης, είναι εκείνοι που θεωρούν τη μητρότητα ως τον απόλυτο οδηγό επιτυχίας για τη δημιουργία «αληθινών αξιών». Οι θυσίες που κάνεις όταν κάνεις παιδιά, είναι πράγματα που πρέπει να ασκήσεις για να γίνεις άνθρωπος που αξίζει. Άρα μπορείς να είσαι «άνθρωπος με αξία» μόνο αν έχεις παιδιά.

Αυτό δεν είναι μόνο προσβλητικό για ένα ευρύ φάσμα γυναικών χωρίς παιδιά, αλλά είναι ιεραρχικό, μειωτικό και τραγικά αγενές. Παρακαλώ, ας ενημερώσει κάποιος την Helen Mirren, την Jennifer Aniston, την Kylie Minogue, την Dolly Parton και όλες τις γυναίκες χωρίς παιδιά, ότι δεν έχουν καμία αξία ως άνθρωποι.

Ενώ για κάποιους η αξία της ζωής μετριέται με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα, αυτό σίγουρα δεν είναι το νόημα της για όλους.

Το φορτίο του FOMO και η γυναίκα που φροντίζει τους άλλους

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν γυναίκες, που ίσως έχουν μετανιώσει που δεν έχουν κάνει παιδιά. Αλλά είναι το να κάνεις παιδιά, για να αποτρέψεις το FOMO στη μετέπειτα ζωή σου, καλός λόγος για να φέρεις στον κόσμο μια ή και περισσότερες ζωές;

Οι γυναίκες χωρίς παιδιά, δεν είναι ο θάνατος της κοινωνίας γενικά. Μπορεί να είναι ο θάνατος της κοινωνίας, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Με τις γυναίκες να συνεχίζουν να αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων προσώπων στον οικογενειακό περίγυρο, πολλές φορές σε βάρος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Το τέλος μιας κοινωνίας που εξακολουθεί να αποφασίζει για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Και την αρχή μιας κοινωνίας που στηρίζει τις γυναίκες χωρίς παιδιά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα ομόφυλα ζευγάρια, με τα ίδια μέσα και τρόπους, όπως εκείνους που αποφασίζουν και μπορούν να γίνουν γονείς.

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ θα μπορούσα να ζήσω σε μια τέτοια διαφορετική κοινωνία. Για να χρησιμοποιήσω και τους στίχους των αγαπημένων μου Florence and the Machine: «I am no mother, I am no bride, I am King».