ΥΓΕΙΑ

Μαντζούνια για αυτοσχέδιες αμβλώσεις γίνονται viral στο TikTok: Καλωσορίσατε στο μεσαίωνα

Nathan Howard/Getty Images

Στις 24 Ιουνίου, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εξάλειψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα, αφήνοντας στις πολιτείες να αποφασίσουν εάν θα απαγορεύσουν τη διαδικασία ή όχι. Μετά την ανατροπή του Roe v Wade, βίντεο που συνιστούν δηλητηριώδη βότανα για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης περιόδου, συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1840, μια γιατρός γνωστή ως Madame Restel, δημοσίευσε διαφημίσεις σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι θεραπεύει τις «κατασταλμένες» ή «μπλοκαρισμένες» περιόδους των γυναικών. Ήταν ένας κωδικοποιημένος τρόπος εμπορίας υπηρεσιών άμβλωσης, μετά από μια απόφαση του 1845 που καθιστούσε παράνομη την άμβλωση σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Σχεδόν 200 χρόνια αργότερα, μετά την ανατροπή του Roe v Wade, οι γυναίκες χρησιμοποιούν παρόμοια, κωδικοποιημένη γλώσσα, για να μιλήσουν για αμβλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Παρακαλώ μην αγοράζετε τσάι από μούστο αν είστε έγκυος, γιατί θα προκαλέσει αποβολή!» δήλωνε βίντεο στο TikTok με πάνω από 311.000 προβολές. «Γυναίκες, να είστε προσεκτικές», προειδοποιούσε ένας άλλο, με πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές.

@tales_apothecary This is a rough time for our generation no doubts. Stay educated and stay safe please. #fyp #rowvwade #roevwade #women #foryoupage #rights #abcxyz #foryou ♬ original sound – rinkomaniaa

Απελπισμένες γυναίκες στρέφονται σε αυτοσχέδιες αμβλώσεις

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το Roe v Wade, την απόφαση-ορόσημο του 1973, που έκανε την πρόσβαση στην άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα, έχει μετατρέψει τη ζωή αμέτρητων γυναικών στις ΗΠΑ, σε κόλαση.

Ήδη, οι γυναίκες καταναλώνουν τις οικονομίες τους, για ταξίδια σε πολιτείες που μπορούν να προχωρήσουν σε αμβλώσεις. Εκλιπαρούν αγνώστους για βοήθεια και αποθηκεύουν χάπια της επόμενης μέρας. Για να το πούμε ξεκάθαρα, είναι απελπισμένες.

Με τις κλινικές κλειστές και τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 100.000 δολάρια για διευκόλυνση στη διαδικασία, δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλές γυναίκες στρέφονται στο Διαδίκτυο για συμβουλές. Και ενώ από τη μία υπάρχουν μερικοί πραγματικά χρήσιμοι διαδικτυακοί χώροι, την ίδια στιγμή, τα social media στροβιλίζονται πλέον στην παραπληροφόρηση. Όπως επισημαίνει η Jessica Lucas στο Input Mag, μεγάλο μέρος αυτής της παραπληροφόρησης προέρχεται από το WitchTok.

Στο ένα άκρο υπάρχουν βίντεο που προτείνουν σπιτικές θεραπείες, όπως η κατανάλωση παπάγιας ή σουσαμιού. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βίντεο, που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να καταναλώνουν βότανα όπως το λεβιθόχορτο (mugwort), η σιμισιφούγκα (blue cohosh), το φλισκούνι (pennyroyal) ή η ρίζα αγγελικής. Βότανα τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δηλητηριώδη και οδηγούν σε θάνατο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, οι αναζητήσεις στο Google για  το «pennyroyal» αυξήθηκαν κατά 62%. Για το «mugwort» κατά 68% και για το «diy αμβλώσεις» κατά 86%.

Οι κίνδυνοι πίσω από τις αυτοσχέδιες αμβλώσεις

Ο Δρ Jonathan Lord, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν οι αυτοσχέδιες αμβλώσεις:

 «Οι ασφαλέστερες αμβλώσεις είναι οι ιατρικές και χειρουργικές αμβλώσεις. Πρόκειται για αποτελεσματικές διαδικασίες που έχουν ερευνηθεί διεξοδικά. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση βοτάνων για αυτό τον σκοπό», υπογραμμίζει στο Dazed. «Ανησυχούμε για την παραπληροφόρηση στα social media, σχετικά με τη χρήση βοτάνων για την πρόκληση άμβλωσης. Λόγω έλλειψης έρευνας, μπορεί να υπάρχουν άγνωστοι κίνδυνοι για τη γυναίκα και το μωρό».

Είναι τρομακτικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες στρέφονται σε τέτοιου είδους μέτρα, μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade. Ιστορικά, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν δοκιμάσει κάθε μέσο για να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Από τους αρχαίους Έλληνες που έβγαζαν κρασί με σίλφιο, πιπέρι και μύρο, μέχρι γυναίκες της δεκαετίας του 1950 που έπιναν καθαρό τζιν, μέσα σε μπανιέρες με καυτό νερό. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπου οι νόμοι για τις αμβλώσεις ήταν πάντα ιδιαίτερα αυστηροί, οι γυναίκες δεν σταμάτησαν ποτέ να επιχειρούν αυτοσχέδιες αμβλώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του 2015, 100.000 έως 240.000 γυναίκες, μεταξύ 18 και 49 ετών στο Τέξας, προσπάθησαν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη μόνες τους. Η πιο κοινή μέθοδος που αναφέρθηκε, ήταν η παράνομη λήψη της ουσίας μισοπροστόλης. Άλλες μέθοδοι περιλάμβαναν: Χρήση βοτάνων ή ομοιοπαθητικών φαρμάκων, χτυπήματα ή γροθιές στην κοιλιά, κατανάλωση αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών και λήψη ορμονικών χαπιών. Το 2017, η 32χρονη Anna Yocca, φυλακίστηκε στο Τενεσί, έπειτα από απόπειρα έκτρωσης με κρεμάστρα το 2015.

Το βάρος των ευθυνών

Φυσικά οι νεαρές γυναίκες και τα έφηβα κορίτσια, κινδυνεύουν περισσότερο από την online παραπληροφόρηση. Καθώς είναι πιο πιθανό να μην είναι οικονομικά ανεξάρτητες, αναζητούν περιεχόμενο που σχετίζεται με «DIY», αυτοσχέδιες αμβλώσεις. Επιπλέον, στο TikTok, το 60% των χρηστών, είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών.

«Όσο νωρίτερα γίνει μια άμβλωση, τόσο πιο ασφαλής είναι. Ενθαρρύνουμε όποια γυναίκα σκέφτεται να κάνει έκτρωση, να αναζητήσει υποστήριξη από έναν επαγγελματία υγείας αντί να δοκιμάσει μη ιατρικές μεθόδους» υπογραμμίζει ο Δρ.Jonathan Lord.

Πριν βρεθεί κάποιος που θα κατηγορήσει για «αμορφωσιά» και «σκοταδισμό» αυτές τις γυναίκες ίσως πρέπει πρώτα να σκεφτεί:  H μερίδα του λέοντος της ευθύνης για κάθε βλάβη που θα προκαλέσουν στον εαυτό τους, εναπόκειται τελικά στους δικαστές πίσω από την απόφαση: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Amy Coney Barret και Brett Kavanaugh. Αναπόφευκτα, γινόμαστε όλοι μάρτυρες της αναβίωσης του μεσαίωνα, που αυτοί οι ιεροεξεταστές, δικαστές έφεραν στα δικαιώματα των γυναικών.