ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κακοποιημένα, αμόρφωτα και ακρωτηριασμένα, εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο

[email protected]/Muhammed Muheisen

Το 2022 ήταν μια ακόμα επικίνδυνη χρονιά για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Στο Αφγανιστάν, πολλά κορίτσια εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού το 2022

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, πάνω από 50 κορίτσια και νεαρές γυναίκες, κυρίως Χαζάρα, σκοτώθηκαν καθώς ετοιμάζονταν για εξετάσεις στο εκπαιδευτικό κέντρο Kaaj στο Dasht-e-Barchi, στη δυτική Καμπούλ. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν από γυναίκες, αντιμετωπίστηκαν με βία. Οι Ταλιμπάν στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Εάν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν, θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, ακόμα και θάνατο.

Στο Ιράν, και καθώς οι διαδηλώσεις σχετικά με τη μεταχείριση των γυναικών συνεχίζονται, μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini, δύο έφηβες σκοτώθηκαν. Η Sarina Esmailzadeh, 16, και η Nika Shakarami, 17 ετών, φέρεται να ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Στη Συρία, εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες Γιαζίντι συνεχίζουν να υποδουλώνονται από το Daesh, έχοντας απαχθεί από το Σιντζάρ τον Αύγουστο του 2014. Συνεχίζουν να κακοποιούνται και το τέλος του μαρτυρίου τους δεν φαίνεται πουθενά, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν δρα για τη σωτηρία τους.

Στο Πακιστάν, εκατοντάδες κορίτσια Ινδουιστών και Χριστιανών απάγονται κάθε χρόνο, αναγκάζονται να προσηλυτιστούν και να παντρευτούν. Συχνά, πρόκειται για κορίτσια ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών. Τους κλέβουν το μέλλον.

Η λίστα συνεχίζεται.

Δηλώσεις, που επαναλαμβάνονται από κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τη σημασία της προστασίας των κοριτσιών και της παροχής, δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή. Τα κορίτσια εξακολουθούν να απειλούνται παγκοσμίως. Το ίδιο και οι γυναίκες στις οποίες θα εξελιχθούν μια μέρα. Αν είναι αρκετά τυχερά.

Η 11η Οκτωβρίου σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, ημέρα που καθιερώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2011, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ενέκρινε το ψήφισμα 66/170. Έκτοτε, η ημέρα χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει και να προωθήσει τα δικαιώματα των κοριτσιών και να ρίξει φως στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή τη 10η Διεθνή Ημέρα του Κοριτσιού το 2022, τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν:

«Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει δοθεί αυξημένη προσοχή σε θέματα που έχουν σημασία για τα κορίτσια μεταξύ των κυβερνήσεων, των πολιτικών και του ευρύτερου κοινού, και περισσότερες ευκαιρίες για τα κορίτσια να ακουστεί η φωνή τους στην παγκόσμια σκηνή.

Ωστόσο, οι επενδύσεις στα δικαιώματα των κοριτσιών παραμένουν περιορισμένες και τα κορίτσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μυριάδες προκλήσεις για την εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους. Η εικόνα επιδεινώνεται από τις ταυτόχρονες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, του COVID-19 και των ανθρωπιστικών συγκρούσεων.

Τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις όσον αφορά την εκπαίδευσή τους, τη σωματική και ψυχική τους ευεξία και την προστασία που χρειάζονται για μια ζωή χωρίς βία. Ο COVID-19 έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες επιβαρύνσεις για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και έχει εξαντλήσει σημαντικά κέρδη που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία».

Μερικά ακόμα θλιβερά στατιστικά στοιχεία για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο

  • Σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών παγκοσμίως δεν λαμβάνουν εκπαίδευση, την επαγγελματική απασχόληση ή κατάρτιση, σε σύγκριση με 1 στα 10 αγόρια.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, περίπου 435 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 47 εκατομμυρίων που ωθήθηκαν στη φτώχεια ως συνέπεια του COVID-19.
  • Περίπου 84 εκατομμύρια έφηβες, έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους.
  • Περίπου 33.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο.
  • Αν οι γάμοι σε παιδική ηλικία δεν μειωθούν, το 2030 ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών, θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5.
  • Περίπου το 44% των κοριτσιών μεταξύ 15 και 19 ετών πιστεύουν ότι είναι εντάξει για έναν σύζυγο να χτυπά τη γυναίκα του.
  • Το 96% των ατόμων που υφίστανται trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι κορίτσια και γυναίκες.
  • 28 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 10-19 ετών έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
  • Υπολογίζεται ότι 340.000 κορίτσια και νέες γυναίκες μολύνονται από τον ιό HIV κάθε χρόνο και επί του παρόντος περισσότερα από 3 εκατομμύρια ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού και ο στόχος προς την ισότητα των φύλων

Τα κορίτσια και οι γυναίκες εξακολουθούν να επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες από τις κρίσεις που γίνονται αισθητές στον κόσμο, είτε πρόκειται για κλιματική αλλαγή, πανδημία ή ανθρωπιστική κρίση.

Οι αλλαγές που ξεπερνούν τις απλές δηλώσεις αλληλεγγύης προς τα κορίτσια και τις γυναίκες, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες. Είναι επιβεβλημένες. Τα κορίτσια και οι γυναίκες απαιτούν αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων τους και του ατόμου τους. Αυτό περιλαμβάνει νόμους και πολιτικές που βάζουν τα κορίτσια και τις γυναίκες στο επίκεντρο της προσοχής, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών και η προώθηση της ισότητας των φύλων, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο τερματισμός κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι μόνο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά έχει επίσης πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε όλους τους άλλους αναπτυξιακούς τομείς.