OPINIONS

Ο Μητροπολίτης που μόνο Χρυσόστομος δεν είναι: «Καμία γυναίκα δεν βιάζεται, χωρίς να το θέλει»

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αν η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να σου φαίνεται τραβηγμένο σενάριο για την Ελλάδα του 2022, σου έχω νέα: Η Ιερά Σύνοδος ετοίμασε σχετική εγκύκλιο, η οποία ξεκινά να κηρύττεται στις εκκλησίες κάθε Κυριακή. Το μήνυμα της αγάπης για τις απαγορευμένες αμβλώσεις θα ταξιδέψει έτσι σε οοοοολους τους πιστούς και καλούς φυσικά, Χριστιανούς. Μπροστάρης σε αυτόν τον ιερό πόλεμο, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Το σκυλί δεν το πετάμε, το παιδί γιατί;»

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μας έδωσε να καταλάβουμε ξεκάθαρα ότι ο σκοταδισμός και οι μισογυνιστικές πεποιθήσεις, καλά κρατούν στους κόλπους της Εκκλησίας.

«Η Ιερά Σύνοδος είναι υποχρεωμένη να αφουγκράζεται την κοινωνία και φυσικά να βάζει και μέτρα για τις ενέργειες των κληρικών της» υποστήριξε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

«Δηλαδή η κοινωνία εκπέμπει ένα τέτοιο μήνυμα τώρα» ρωτά ο δημοσιογράφος, για να δει αν κάτι δεν κατάλαβε κι αυτός σωστά.

Σε αυτό το σημείο και με ένα «λογικό» άλμα, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στους εξορκισμούς στην Θεσσαλονίκη και στο πώς ορισμένοι εκμεταλλεύονται συνανθρώπους μας, προς οικονομικό ή άλλο όφελος. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με την ακόλουθη σκηνή:

«Σήμερα πρέπει να σεβόμαστε το ζώο που το χτυπήσαν κάποιοι. Όταν έχουμε τόση υπογεννητικότητα, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που έχει συλληφθεί; Έχει ήδη αρχίσει να έχει ζωή. Να το πετάμε το παιδάκι λες και είναι σκυλί; Το σκυλί δεν το πετάμε!».

Και στην περίπτωση βιασμού;

«Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις σεβασμιότατε» επιμένει ο Δημήτρης Οικονόμου για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. «Είστε αντίθετος με τις αμβλώσεις σε κάθε περίπτωση;». «Βεβαίως είμαι κατά των αμβλώσεων. Είναι έγκλημα» δηλώνει εμφατικά εκείνος για να ακολουθήσει το εξής μισανθρωπιστικό κρεσέντο:

«Συγγνώμη, αλλά δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα!». Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν τη θέση τους και να σώσουν τα άσωστα, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος χασκογελάει on camera, προφανώς ευχαριστημένος με την σοφιστεία του περί βιασμών.

«Εσείς δηλαδή αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Θέλει συμμετοχή !Μπορεί να είμαι καλόγερος, μπορεί να είμαι σεβάσμιος, αλλά ξέρω», συνεχίζει επιμένοντας πως μια γυναίκα δεν είναι δυνατόν να μείνει έγκυος σε έναν βιασμό.

«Δεν μένει έγκυος έτσι μια γυναίκα. Θέλει να ενεργήσουν και οι δύο. Θέλει συμμετοχή και των δύο η σύλληψη» αρνούμενος να συλλάβει την άσκηση βίας που εξ ορισμού περιλαμβάνει ένας βιασμός.

Αν το κεφάλι σου ακόμα δεν έχει αυτοανατιναχτεί και συνεχίζεις να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος έρχεται να μας αποτελειώσει, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι χωρίς αγάπη και έρωτα, σύλληψη δεν γίνεται. Άρα μια γυναίκα αν μείνει έγκυος από τον βιαστή της, κατά βάση τον αγαπά. Απλούστατο!

«Το παιδί πρέπει να προστατεύεται σε κάθε περίπτωση. Να γεννηθεί και να υπάρχει μια πρόνοια για το που θα πάει και πως θα ανατραφεί. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η άμβλωση».

«Συνουσίες μόνο με σκοπό σύλληψης»

Και εσύ που δεν θες να μείνεις έγκυος και χρησιμοποιείς αντισύλληψη, μην χαίρεσαι. Σε περιμένει ένα ξεχωριστό καζάνι στην κόλαση, για να βράζεις στην αιωνιότητα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο:

«Η εκκλησία είναι αντίθετη και στο ζήτημα της αντισυλληπτικής προστασίας. Αν υπάρχουν λόγοι ασθενείας και κινδυνεύει να πεθάνει η γυναίκα, το καταλαβαίνω.

Η εκκλησία τον έρωτα για τον έρωτα δεν τον δέχεται. Η εκκλησία δέχεται μόνο τις συνουσίες δύο ανθρώπων, μόνο με τον σκοπό της σύλληψης». 

Επιείκεια στην άμβλωση αν το έμβρυο είναι άρρωστο

Για αρχή ξέχνα την επιστήμη, τους γιατρούς και τα συναφή:

«Εκεί υπάρχουν επιφυλάξεις, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν και σκόπιμες αποφάσεις για το αν είναι έτσι το παιδί ή αλλιώς. Ο γιατρός θα κρίνει αν το παιδί που είναι στην κοιλιά της μητέρας είναι άρρωστο ή όχι;» αναρωτιέται ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Και εκεί που οι εγκεφαλικές μας συνάψεις αντιμετωπίζουν πια σοβαρό βραχυκύκλωμα με όσα καλούνται να επεξεργαστούν, έρχεται αυτό:

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού δείχνει ότι το παιδί θα βγει προβληματικό, τότε η γυναίκα θα πρέπει να ζητήσει την επιείκεια της εκκλησίας και να κάνει άμβλωση. Η επιστημονική γνωμάτευση όμως, δεν θα πρέπει να έχει οικονομικό όφελος για τον γιατρό». 

Σταμάτα Χρυσόστομε

Κάπου εδώ θα πρέπει ήδη να έχεις αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος κατά των αμβλώσεων, δεν είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να μείνει relevant στην επικαιρότητα.

Είναι μια ξεκάθαρη θέση, που δεν υπολογίζει την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και το δικαίωμα επιλογής για το εάν και πότε, μια γυναίκα θα τεκνοποιήσει. Ειλικρινά δεν έχουμε καμία ανάγκη από άλλες τέτοιες μισαλλόδοξες απόψεις και τακτικές καταπίεσης. Και κάτι τελευταίο.

Έγκλημα δεν είναι η άμβλωση, έγκλημα είναι ο βιασμός. Για τον Θεό, στάματα Χρυσόστομε!