WATCHLIST

Το Happy Ending του Netflix έδωσε σημασία στο κενό ανάμεσα στον οργασμό και τη γυναίκα

Netflix

Η Κυριακίλα θέλει το romcom της. Όλοι το ξέρουν αυτό. Οι ρομαντικές κομεντί είναι ένας λόγος που πληρώνουμε ακόμη συνδρομή στο Netflix. Δεν περιμέναμε όμως ότι το Happy Ending, μια ολλανδική, ρομαντική κομεντί θα μιλούσε με τόση ειλικρίνεια για τον γυναικείο οργασμό και την έλλειψή του σε μια σχέση. Ούτε ότι θα βλέπαμε την αξία της χειρωνακτικής εργασίας στις ρεαλιστικές σκηνές γυναικείας αυτοϊκανοποίησης της Γιόσε Ντιουκ.

Στο Happy Ending καταλαβαίνεις από την πρώτη σκηνή ότι δεν θα δεις μια κλισέ ιστορία που ένα κορίτσι ερωτεύεται απλά ένα αγόρι. Ξεκινά με ένα φωτογενές νεαρό ζευγαράκι που έχει ένα πρόβλημα στην κρεβατοκάμαρα. Η νεαρή γυναίκα σε αυτό το love story προσποιείται ότι η ερωτική τους ζωή πάει καλά, κυριολεκτικά. Διστάζει να μιλήσει στον σύντροφό της για αυτό που λείπει από τη ζωή της. Ναι, για τον οργασμό μιλάμε. Η κοπέλα είναι τόσο ανικανοποίητη που φλερτάρει στη φαντασία της με ότι κινείται.

Μετά από έναν χρόνο στην κατά τα άλλα ευτυχισμένη ζωή τους, η πρόταση της Λούνα να βάλουν τρίτο άτομο στη σεξουαλική τους ζωή φέρνει τα πάνω κάτω στη σχέση με τον Μινκ. Στα καλά νέα, το Happy Ending (και οι Ολλανδοί μάλλον) δεν μιλά πουριτανικά για το σεξ. Σε μια εποχή που έχει συντηρικοποιηθεί ακόμη και το αμερικανικό σινεμά και δεν βλέπουμε ρεαλιστικές, ερωτικές σκηνές, αυτή η κομεντί μπορεί να μην έχει καλό σενάριο, αλλά έχει νατουραλιστικές κι άφθονες σκηνές σεξ (ετερόφυλου, ομοφυλόφιλου, τρίο).  

Τέλος Καλό, Όλα Καλά; 

Η ιστορία όμως της ταινίας είναι η πιο παλιά ιστορία στις σχέσεις. Δεν επικοινωνεί το ζευγάρι. Δεν φταίει κυρία μου ο σύντροφός σου (αποκλειστικά) για το οργασμικό κενό. Καλό είναι να δίνουμε οδηγίες όταν βλέπουμε ότι υπάρχει δυστοκία. Έχεις προσπαθήσει να φτιάξεις έπιπλο IKEA χωρίς οδηγίες; Ακόμη και με οδηγίες μπορεί να θέλει πολλές προσπάθειες μια συρταριέρα για να ολοκληρωθεί το σετάρισμα. Δεν έχεις δει τη Μόνικα στο επεισόδιο των Friends με τις 7 ερωτογενείς ζώνες;  Το Happy Ending δεν μιλά απλώς για μια γυναίκα που προσποιείται οργασμό, αλλά για μια γυναίκα που μαθαίνει πώς χτίζεται μια ενήλικη σχέση. Με ειλικρίνεια και δέσμευση. 

Στο Happy Ending το φινάλε είναι όντως καλό, γιατί η γυναίκα αποφασίζει επιτέλους να μιλήσει με ειλικρίνεια στο σύντροφό της και να του ζητήσει αυτό που της αρέσει. Κυρίως, το Happy Ending είναι μια ιστορία ενηλικίωσης. Γιατί η πρωταγωνίστρια αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η σιωπή της πλήγωσε δυο ανθρώπους.

Υπάρχει κι ένα τεράστιο πρόβλημα με την ταινία. Στο Happy Ending εμφανίζονται όλοι χαρούμενοι στο τέλος. Δεν βουτάει βαθιά στην πολυπλοκότητα των ανθρώπων. Τους δείχνει μονοδιάστατους. Δεν αναπτύσσει η ταινία την περίπλοκη καθημερινότητα των σημερινών μιλένιαλ που δεν έχουν καταλάβει πώς να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προσδοκίες και τα προνόμια τους. 

Happy Ending

Στο Happy Ending ήθελαν τόσο πολύ να τελειώσουν καλά οι ερωτικές σκηνές που δεν ξεκινά ποτέ μια συζήτηση για το οργασμικό κενό, μια πολιτική συζήτηση για την τεράστια διαφορά που προκύπτει αν συγκρίνεις το πόσες φορές έχουν οργασμό οι άντρες όταν κάνουν σεξ με γυναίκες, σε σχέση με το πόσες φορές έχουν οργασμό οι γυναίκες όταν κάνουν σεξ με άντρες. Ναι, περιμένουμε κι από τις μοντέρνες ρομαντικές κομεντί να διαβάσουν το δωμάτιο και να μιλήσουν στο κοινό τους. Ειδάλλως, θα παραμείνουν μια ένοχη απόλαυση της Κυριακής σε μια πλατφόρμα που κρατάς για να σκοτώνεις την ώρα σου.

Στο Happy Ending τα προκαταρκτικά ήταν πολλά υποσχόμενα, αλλά το φινάλε δεν ικανοποίησε τον τηλεθεατή.