SEX

Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού: Το χάσμα που απειλεί τη σεξουαλική σου ζωή

Pexels

Στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις, οι γυναίκες κατά μέσο όρο έχουν λιγότερους οργασμούς από τους άνδρες. Ένα πρόβλημα που οι ειδικοί αποκαλούν «το χάσμα του οργασμού».

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 από το Archives of Sexual Behavior που εξέτασε πάνω από 52.500 ενήλικες στις ΗΠΑ, το 95% των ετεροφυλόφιλων ανδρών ανέφεραν ότι συνήθως ή πάντα, είχαν οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με το 65% των ετεροφυλόφιλων γυναικών. Ο νούμερο ένα (αλλά όχι μόνος) λόγος για το χάσμα του οργασμού; H πολιτισμική άγνοια για την κλειτορίδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού, ρίχνουμε μια αναλυτική ματιά στους τρόπους που η γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση απειλείται.

Το χάσμα του οργασμού και η ανατομία της κλειτορίδας

«Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κατάλληλος χώρος για να μιλήσεις για αυτό. Αλλά όταν δεν μιλάς ποτέ για αυτό, τότε ποιος είναι ο χαμένος της υπόθεσης;». Αυτή είναι η εικόνα που φέρνει στον νου η καλλιτέχνης Sophia Wallace όταν μιλά για το μέλος του γυναικείου σώματος, που βιώνει τη μεγαλύτερη, σεξουαλική απόλαυση. Όχι ο κόλπος, αλλά η κλειτορίδα το μικρό, στυτικό όργανο στο άνω μέρος του γυναικείου αιδοίου, που αποτελείται περίπου από 8.000 νευρικές απολήξεις.

Η κλειτορίδα είναι το μόνο όργανο στο ανθρώπινο σώμα που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Συνήθως θεωρείται ως ένα μικρό όργανο που μοιάζει με κουμπί μέσα στο αιδοίο, κάτι που, ωστόσο, αποτελεί μια εσφαλμένη αντίληψη. Η κλειτορίδα δεν είναι αυτό το μικρό άκρο στο εξωτερικό του αιδοίου. Είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο, εσωτερικό όργανο που αποτελείται από στυτικό ιστό, παρόμοιο με αυτού του πέους. Η Wallace μέσα από καλλιτεχνικά πρότζεκτ της, όπως το Cliteracy και Cliteracy, 100 Natural Lawsεπιχειρεί να δώσει την κλειτορίδα, τη δόξα και την προσοχή που της αξίζει.

Η ίδια μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σοκάρονται όταν βλέπουν πώς μοιάζει στην πραγματικότητα μια κλειτορίδα. «Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την πραγματική ανατομία της κλειτορίδας. Γεγονός που ξεκάθαρα δείχνει ότι χρειάζεται να γίνει αρκετή ακόμα δουλειά».

Ανισότητα (και) στην κρεβατοκάμαρα

Χάσμα οργασμού: Τι είναι και πως απειλεί την σεξουαλική σου ζωή; Pexels

Το χάσμα του οργασμού, ωστόσο, έχει και άλλες ρίζες. Πολλοί κατηγορούν την σεξουαλική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, το ανδρικό βλέμμα στα ΜΜΕ και ειδικά στην πορνογραφία, την σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος και την υποτίμηση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται άμεση διέγερση της κλειτορίδας για να φτάσουν σε οργασμό, αλλά αυτό σπάνια απεικονίζεται στην pop κουλτούρα ή στα πορνό. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι οι γυναίκες να έχουν γρήγορους και υπέροχους οργασμούς, μόνο από τη διείσδυση.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy, με περισσότερες από 1.000 συμμετέχουσες, το 36% των γυναικών ανέφερε ότι η διέγερση της κλειτορίδας τις βοήθησε να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ενώ λίγο περισσότερο από το 18%, ανέφερε ότι έφτασε σε οργασμό μόνο με την σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα επίσης με άλλη έρευνα, ο γυναικείος οργασμός είναι πιο πιθανός, με το στοματικό σεξ. Δυστυχώς ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να τους προσφερθεί.

Το χάσμα του οργασμού και ο μύθος του σημείου G

Στο επίκεντρο του μύθου ότι οι γυναίκες φτάνουν σε οργασμό μόνο με τη σεξουαλική επαφή, είναι αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως σημείο G. Ένα μυστηριώδες σημείο στο εσωτερικό του γυναικείου κόλπου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σημείο G είναι πραγματικό, αλλά παρεξηγημένο.

Πρόκειται για μια περιοχή στην πάνω δεξιά πλευρά του κόλπου, η οποία περιλαμβάνει πολλές δομές, όπως τα πόδια της κλειτορίδας και τα τοιχώματα του κόλπου. Μπορεί η κλειτορίδα να είναι το πραγματικό κέντρο της γυναικείας, σεξουαλικής απόλαυσης, αλλά οι επιστήμονες δεν απορρίπτουν το σημείο G. Ορισμένες γυναίκες το βρίσκουν πράγματι απολαυστικό. Αυτό που τονίζουν ωστόσο, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους κολπικούς οργασμούς, ως καλύτερους, όταν στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών χρειάζεται διέγερση της κλειτορίδας για να φτάσει σε οργασμό.

Η σημασία της σεξουαλικής διέγερσης

Όπως το πέος, η κλειτορίδα χρειάζεται τον χρόνο της για να διεγερθεί. Αν και διαφορετική για την κάθε γυναίκα, η σεξουαλική διέγερση είναι απαραίτητη για μια ολοκληρωμένη και ανώδυνη, σεξουαλική εμπειρία. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει οι γυναίκες να μάθουν, είναι να επικοινωνούν στους συντρόφους τους, τι τους αρέσει και τι όχι, ενώ οι σύντροφοί τους από την άλλη να μάθουν να είναι δεκτικοί με τις σεξουαλικές ανάγκες των γυναικών. Πρέπει να επικοινωνούμε αυτό που χρειαζόμαστε και να νιώθουμε το δικαίωμα να το επικοινωνήσουμε.