SOCIAL MEDIA

Το AI κάνει κάστινγκ για την επόμενη deepfake ταινία πορνό και μάλλον δήλωσες συμμετοχή

iStock

Είδες πώς θα ήσουν ως χίπις, ως Viking, στα 30s, στην Αρχαία Ρώμη, ως Barbie  κι εκπαίδευσες το AI να «κλέψει» το πρόσωπό σου. Και τον αλγόριθμο του να γίνει αλάνθαστος.

Δεν ξέρω γιατί γίνονται viral στο Facebook αυτά τα δήθεν αθώα παιχνιδάκια που ανεβάζεις μια φωτογραφία σου και ένας αλγόριθμος AI σε μεταμορφώνει σε κάτι άλλο. Που σου μοιάζει αλλά δεν είσαι εσύ. Προφανώς, η εύκολη απάντηση είναι για πλάκα. Η πιο σωστή είναι γιατί η ωραιοποιημένη εκδοχή του εαυτού μας είναι πιο ελκυστική (ή μας έμαθαν στα social media να θεωρούμε τα αρυτίδωτα, επεξεργασμένα με φίλτρα πρόσωπα πιο όμορφα από τα φυσιολογικά -δέρμα με πόρους εννοούμε φυσιολογικό) πρόσωπά μας. 

AI

Και η ολόσωστη απάντηση είναι γιατί έπαθες FOMO. Το κάνουν όλοι οι φίλοι στο Facebook, μάλωσες για το Poor Things, τοποθετήθηκες για τον Νταλάρα και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έπρεπε να στραφείς σε ένα app που εκπαιδεύει αλγόριθμο AI για να παραμείνεις ενεργός στο Facebook. Έδωσες πρόσβαση στα data σου (στο ψηφιακό αποτύπωμα που αφήνεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς εφαρμογές και αλληλεπιδράς στο διαδίκτυο). 

AI χίπις

Θα μου πεις ήδη έχεις δώσει στο Facebook τα δεδομένα σου (το όνομά σου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την τοποθεσία, τις προτιμήσεις αγορών και πολλά άλλα). Ένα παιχνίδι έπαιξες για να δείς πώς θα μοιάζεις ως χίπις. Είναι όμως τόσο αθώο όσο φαίνεται; 

Η τεχνητή νοημοσύνη κλέβει τα προσωπικά σας δεδομένα; 

Η σύντομη απάντηση είναι όχι — το ίδιο το AI δεν κλέβει δεδομένα. Ωστόσο, τα συστήματα AI βασίζονται σε δεδομένα για να μάθουν και να κάνουν προβλέψεις.  Το ίδιο το AI δεν κλέβει τα δεδομένα γιατί είναι ένα εργαλείο, που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις διαδικτυακές σου εμπειρίες. Η ευθύνη ανήκει στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να χειρίζονται τα δεδομένα σου ηθικά, με ασφάλεια και με διαφάνεια. Με τόσα πολλά δεδομένα που συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν σε λάθος χέρια, είτε μέσω hacking είτε μέσω άλλων παραβιάσεων ασφάλειας.

Είναι πολύ πιθανόν να σου χακάρουν τον λογαριασμό σου και να στέλνεις μήνυμα «μην ανοίγετε το video, δεν το έστειλα εγώ». Οι χάκερ ξέρουν πώς να εκμεταλλεύονται κάθε app που περιλαμβάνει AI και ML και χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσουν πρόσβαση πάντου. Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, που κλέβουν τα δεδομένα των υπολογιστών και άλλων συσκευών, δημιουργούνται τώρα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI), σπάζοντας την άμυνα στον κυβερνοχώρο εταιρειών, κυβερνητικών sites και απλών πολιτών.

Σκέψου αυτά τα app ως κάτι ανάλογο με τα phishing emails.Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να προτείνουν πολλά μοτίβα στους χάκερ, για να ξεκλειδώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς και τις διευθύνσεις email σας. Τα AI chatbot που ρωτάς καθημερινά στη δουλειά και σου δίνουν απαντήσεις, μπορούν επίσης να χειραγωγηθούν από χάκερ. Μην ξεχνάμε και την τεχνολογία deepfake, που διαθέτει χαρακτηριστικά που αναπαράγουν την ίδια ακριβώς φωνή και βίντεο των ανθρώπων και θολώνουν τα όρια της πραγματικότητας.

Διάβασε αυτό το  άρθρο του Vox που αναφέρει ότι «το 96% όλων των deepfake βίντεο ήταν πορνογραφικά και μη συναινετικά». Η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων αυτών των ψεύτικων βίντεο στο διαδίκτυο – το 96 τοις εκατό – είναι γυναίκες, κυρίως διασημότητες, των οποίων οι φωτογραφίες μετατρέπονται σε σεξουαλικές φαντασιώσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Και καμία νομοθεσία δεν εμποδίζει ή τιμωρεί τους ανθρώπους από το να κάνουν deepfakes (βίντεο που δημιουργήθηκαν από ΑΙ με προσομοίωση πραγματικών ανθρώπων ή ακόμα και ανθρώπων που δεν υπάρχουν σε συχνά μη ρεαλιστικές ή πορνογραφικές καταστάσεις) . Θυμάσαι τότε που ο Πάπας κυκλοφορούσε (slay έκανε βασικά) φορώντας φουσκωτά μπουφάν με την υπογραφή του οίκου Balenciaga; Το Bloomberg έκανε ολόκληρο ρεπορτάζ για να τονίσει πόσο επικίνδυνο είναι για το τραπεζικό σύστημα. 

Οι selfies που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, ανέκαθεν εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το ψηφιακό απόρρητο. Όταν το AI συλλέγει προσωπικά δεδομένα, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι η συλλογή, η χρήση και η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων γίνεται σύμφωνα με τον GDPR. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν τη συλλογή και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα διατηρούνται ασφαλή και εμπιστευτικά.

Σύμφωνα με το Privacy Policy των viral app του gagdonkey.net κάθε φωτογραφία διαγράφεται μετά από μια ώρα. Ο AI αλγόριθμος έχει ήδη κάνει το σεμινάριο του. Έχουμε ήδη γράψει για τα ανύπαρκτα AI μοντέλα (εδώ), δεν ξέραμε (μέχρι που διαβάσαμε το κείμενό της Νάσια Μάτσα στο Dazed) ότι τα πρόσωπά τους είναι κλεμμένα από κανονικά (υπαρκτά) μοντέλα κι ότι υπάρχουν AI πρακτορεία, που δεν σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα. Το μοντέλο ανακάλυψε ότι δεν έχει δικαιώματα στο σώμα της.

Πολλά μοντέλα υποστηρίζουν ότι έπειτα από σάρωση σώματος, έχουν χάσει τα δικαιώματα στο σώμα τους (υπάρχει και η ομάδα The Model Alliance που προασπίζεται τα δικαιώματα των μοντέλων και μίλησε στον Guardian για το αυξανόμενα περιστατικά ψηφιακής κλοπής). Τώρα, ακόμη αναρωτιέσαι πώς θα μοιάζεις ως χίπις;