ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι η τελευταία αφορμή για διχασμό στην τηλεόραση. Έλα δεν το πιστεύω

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε στους δημοσιογράφους μετά από ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν ερωτήθηκε για τον Τσιτσάνη, αλλά για τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο δικός του σχολιασμός για τραγουδιστές που έχουν κάνει και διαφημίσεις. Κι αυτό ήταν αρκετό για να αντιδράσει απέναντι στους δημοσιογράφους με έναν τρόπο που ο ίδιος σίγουρα μπορεί να υποστηρίξει και που σε άλλους φάνηκε ευθύς και αναπολογητικός και σε άλλους πατρονάρισμα, mansplaining, σεξισμός και ασέβεια προς τα «παιδιά του μεροκάματου».

«Καλά κάνουν όσοι αντιδρούν και καλά κάνω κι εγώ που λέω τις δικές μου απόψεις. Να ρωτήσω κάτι: Αυτό που κάνετε τώρα δεν το βρίσκετε αρκετά γελοίο; Για καθέναν σας προσωπικά, αλλά και για τα κανάλια που εκπροσωπείται», είπε αρχικά ο Γιώργος Νταλάρας. Και ακολούθησαν η τοποθέτηση: «Δεν είναι δημοσιογραφία αυτό, αγόρι μου. Δεν είναι καλό αυτό που κάνετε. Σε λίγο, αν τα δεις αυτά και δεις τον εαυτό σου, θα ντραπείς. Δεν το κάνουμε αυτό. Στη βράση δεν κολλάει το σίδερο. Κι εσύ, που είσαι χαριτωμένη, ο μπαμπάς σου ή ο θείος σου θα σου πει ότι είναι ντροπή αυτό που κάνεις. Μην το κάνεις». Κι έβαλε φωτιά στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών και στα social media ο Γιώργος Νταλάρας. Χωρίστηκαν οι άνθρωποι και κυρίως η τηλεόραση κι ένα «Έλα δεν το πιστεύω» σχηματίζεται αυθόρμητα στα χείλη μου. Διάβασε κι όσα έγραψε η Ζωή Δημητρίου για το θέμα εδώ και κάτι μου λέει ότι θα συμφωνήσεις και με τα σημεία στίξης.

Μα τι ανάγκη είναι αυτή πια η τηλεόραση να λειτουργεί στον μικρόκοσμό της, να προσβάλλεται, να απαντά, να θυμώνει, επειδή δεν μπορεί να της παρουσιάζουν πώς ακριβώς είναι; Ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει με λόγια περιττά κι αστοχίες στον λόγο όπως εκείνο το «χαριτωμένη» του Γιώργου Νταλάρα. Η ουσία ήταν αληθής. Η ψυχαγωγία σε μεγάλο βαθμό για να μην είμαι αφοριστική, αναλώνεται στο να δημιουργεί μικρής σημασίας θέματα και κόντρες και έπειτα να τις ξεχειλώνει μέχρι να περάσει στο επόμενο ζήτημα. Καμιά φορά χρησιμοποιεί και μεγάλα, σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών για να δημιουργεί τέτοιες μικρές κόντρες.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η «χοντρή» στον Άδωνι έγινε μέγα ζήτημα στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές που έψαχναν τον Σταμάτη Κραουνάκη να τον ρωτήσουν πώς αντιδρά και μετά να του ζητούν κόντρα διευκρινιστικές δηλώσεις. Και ταυτόχρονα ρωτούσαν και τον καθένα του επαγγέλματος πώς του φάνηκε αυτή η αλλαγή στους στίχους που επέλεξε να κάνει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Νιώθεις σαν να έγινε πριν από έναν χρόνο; Δεν έχεις άδικο. Έκτοτε έχουν προκύψει κι άλλα saga σχολιασμού στις πρωινές εκπομπές. Saga που χρησιμεύουν και στους παρουσιαστές των εκπομπών αυτών να κάνουν τα δικά τους ξεσπάσματα υπέρ ή κατά του προσώπου που σχολιάζουν για να αναπαράγονται οι ίδιοι κι όσα είχαν να πουν για το ζήτημα.

Ε το τελευταίο από αυτά τα saga είναι ο Γιώργος Νταλάρας και όσα είπε στους δημοσιογράφους για το Μέσο στο οποίο δουλεύουν. Και για το σύστημα ψυχαγωγίας το οποίο υπηρετούν για τον βιοπορισμό τους. Κι έπειτα σχηματίστηκαν τα στρατόπεδα.

Ο Γιώργος Νταλάρας και τα στρατόπεδα της showbiz

Υπέρ των όσων δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας στάθηκε η Ναταλία Γερμανού μέσα από την εκπομπή του Alpha, Καλύτερα δεν γίνεται.

«Έχω την αίσθηση ότι σε λίγο παραπάνω από τα μισά ελληνικά σπίτια αυτή τη στιγμή έχουν σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούν τον Γιώργο Νταλάρα για κάποιον λόγο. Είναι ο Γιώργος Νταλάρας και είπε τη γνώμη του σε κάτι. Πήγε να δώσει μία ραδιοφωνική συνέντευξη στον κύριο Μπογιόπουλο για ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον περιμένουμε όλοι, και δεν βγάζω καθόλου την ουρά της δικής μας εκπομπής απ’ έξω, για να τον ρωτήσουμε ποια είναι η γνώμη του για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γνώμη του. Και μας άδειασε μεμιάς όλους και πολύ καλά μας έκανε. Είπε ότι για μένα θα μείνετε σε αυτά, εάν δεν ασχολείστε με τίποτα άλλο. Αυτός ο άνθρωπος υπηρετεί την ελληνική μουσική από το ’69», είπε η Ναταλία Γερμανού, ενώ η Ναταλία Αργυράκη σχολίασε ότι τον κατανοεί απόλυτα στην ουσία του θέματος και του πώς οι δημοσιογράφοι τον «κύκλωσαν» για να τον ρωτήσουν για το θέμα.

Υπέρ του Γιώργου Νταλάρα τοποθετήθηκε και η Ρούλα Κορομηλά μέσω Twitter/Χ. «Ελάτε παιδιά ψυχραιμία. Σε λίγο θα μας πείτε: “Σιγά καλέ ποιος είναι ο Νταλάρας; Σιγά τον τραγουδιστή”. Ικανούς σας έχω… Να μάθουμε να ακούμε μας αρέσει η όχι και να σεβόμαστε καλά μου παιδιά τις απόψεις όλων κ ειδικότερα όσων έγραψαν και γράφουν ιστορία… Την αγάπη μου», έγραψε η παρουσιάστρια.

Και ο Άρης Καβατζίκης μέσα από την εκπομπή Πάμε Δανάη μίλησε για την ανάγκη της αυτοκριτικής με αφορμή τα όσα είπε ο Γιώργος Νταλάρας.

«Το ζήτημα για εμένα είναι πιο βαθύ. Ο κύριος Νταλάρας έβαλε μία βόμβα στα θεμέλια της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης και κρατάω αυτό. Μας έβαλε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και όλοι οι ιθύνοντες που ευθύνονται για τα παιδιά-τους αξιόλογους αυτούς ανθρώπους-που κρατάνε τα μικρόφωνα, να ξανασκεφτούν τι ακριβώς έχουν κάνει πάνω σε αυτό το επάγγελμα», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Η Σίσσυ Χρηστίδου από την άλλη δεν έκρυψε την ενόχλησή της. «Είναι από τις φορές που δεν ξέρεις τι να πεις. Όταν αυτό γίνεται από ανθρώπους που είναι ιστορία για την ελληνική μουσική και τους σέβεσαι, δεν ξέρεις τι να πεις. Εγώ τώρα νιώθω μουδιασμένη. Ειπώθηκαν πολύ βαριές κουβέντες σε νέα παιδιά που πραγματικά κάνουν δύσκολη δουλειά», σχολίασε η παρουσιάστρια του Mega.

«Αυτά είναι τα πρώτα σου βήματα, από το πεζοδρόμιο ξεκινήσαμε όλοι. Αυτός ο μηδενισμός, η γελοιότητα, μέσα μπαμπάδες και θείους, “είστε κοτόπουλα”, “σας εκμεταλλεύονται”, “είστε η ντροπή της ελληνικής κοινωνίας”, “αυτό που κάνετε είναι μία γελοιότητα”. Τι του κάνανε; Τι του είπανε και τον πείραξε τόσο πολύ;», αναρωτήθηκε η Σίσσυ Χρηστίδου ενώ ο Νίκος Συρίγος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα λέγοντας ότι στενοχωριέται που έβαλαν τον Γιώργο Νταλάρα σε αυτή τη διαδικασία κάτι που εκνεύρισε τη Σίσσυ Χρηστίδου.

«Μην γενικεύεις, Νίκο μου. Γενικεύεις τώρα. Εγώ θέλω να μου πεις πού ήταν η γελοιότητα, πού προσβάλαν αυτά τα παιδιά τον κύριο Νταλάρα για να αξίζουν αυτές τις προσβολές; Δεν μίλησε γενικότερα, επιτέθηκε σε αυτά τα παιδιά», είπε.

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, σημείωσε ότι η αναπαραγωγή των απόψεών του «Τον στενοχώρησε, τον εκνεύρισε κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Όταν βγεις και κάνεις μία δήλωση που πιστεύεις και υπονοείς και κάποιους θέλοντας και μη, πρέπει να περιμένεις ότι κάποιος ίσως σου απαντήσει. Μπορεί να σου απαντήσει κάποιος όπως ο Αργυρός. Ο Νταλάρας ενοχλήθηκε που έγινε θέμα στις εκπομπές».

«Το ότι την Παρασκευή το βράδυ, έδειξε να χάνει τη ψυχραιμία του, αυτό δεν σε ενοχλεί; Αυτόν τον άνθρωπο, τον θυμάμαι για τα τραγούδια του, για τις απόψεις, για την πορεία του και τον έχω στο μυαλό μου στην κορυφή. Το ότι μπαίνει στη διαδικασία να μιλήσει για γυναίκες με πλαστικά, για το αν γίνεται η δημοσιογραφία με τον τρόπο που γίνεται, να εμπλέκει οικογένειες, νομίζω δε χρειάζεται. Ο ίδιος δείχνει ότι παρασχολήθηκε με όλο αυτό και δεν θα έπρεπε. Θα μπορούσε να είχε πει “ό,τι είχα να πω, το είπα”», σημείωσε η παρουσιάστρια.

Την ίδια πρόταση είχε να κάνει ο Γιώργος Λιάγκας στον Γιώργο Νταλάρα παίρνοντας θέση κατά των όσων είπε. «Θα μπορούσε να πει ο Γιώργος Νταλάρας -γάτα είναι- “Παιδιά εδώ ήρθα για τον Τσιτσάνη, ό,τι ήταν να πω το είπα, καλά έκανα και οι άνθρωποι που απάντησαν”, να μπει στο αυτοκίνητό του και να πει “Χρόνια πολλά” και να φύγει. Δεν θα τον ενοχλούσε κανείς πέρα από αυτό. Ο Γιώργος Νταλάρας μόνος του άρχισε να βάλλει εναντίον των δημοσιογράφων. Δεν τους βάζει κανένας το μαχαίρι στον κρόταφο (των ρεπόρτερ). Είναι μια δουλειά. Και εγώ ως ρεπόρτερ θα το έκανα. Είναι ένα μεγάλο θέμα, ο Νταλάρας έκανε μία μεγάλη δήλωση, υπήρχαν αντιδράσεις και τον πετυχαίνεις σε μία δημόσια εμφάνιση, προφανώς θα πας να τον ρωτήσεις. Η αγένεια θα ήταν να πας να τον ρωτήσεις κάτι προσωπικό. Δεν τον ρώτησαν κάτι προσωπικό. Θα μπορούσε να φύγει χωρίς να κουνήσει το δάχτυλο και να κάνει μάθημα», σημείωσε.

Ο Γιώργος Λιάγκας είχε νωρίτερα υπερασπιστεί τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν απέναντι στον Γιώργο Νταλάρα. « Αν ρώταγε ο δημοσιογράφος κάτι προσωπικό, οικογενειακό, εκεί θα ήταν κιτρινισμός και κατάπτυστο. Πού είναι το αγενές; Πού είναι το προσβλητικό; Που είναι το ντροπιαστικό; Θα μπορούσε να πει ο Γιώργος -που είναι πανέξυπνος- “παιδιά ήρθα για τον Τσιτσάνη, θέλω να μιλήσω για αυτό”. Θα μπορούσε να κάνει αυτό και να μην κουνάει το δάχτυλο, “δεν ξέρετε ποιος είναι ο Τσιτσάνης, άρα είστε και αμόρφωτοι”. Δεν τους είπε είπε “κοτόπουλα”, τους είπε και αμόρφωτους. Αυτό με πείραξε πολύ”», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αφροδίτη Γραμμέλη από τον «αέρα» του Mega Καλημέρα πήρε θέση κατά του Γιώργου Νταλάρα. «Το αν είμαι χαριτωμένη ή όχι, δεν αφορά κανέναν Γιώργο Νταλάρα και κανέναν άνθρωπο, όταν με αντιμετωπίζει σε ένα εργασιακό περιβάλλον», είπε αρχικά.

«Το αν ντρεπόταν ο μπαμπάς μου ή όχι, ή η μαμά μου, ή ο οποιοσδήποτε, δεν αφορά τον Γιώργο Νταλάρα και κανένας γονιός δεν ντρέπεται γιατί το παιδί του εργάζεται. Καλό είναι να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε και πώς ξεκινήσαμε. Αν ο Γιώργος Νταλάρας έχει να καταγγείλει κάτι για τη δουλειά μας, τον προκαλώ να απευθυνθεί στους επικεφαλής και στις παρουσιάστριες και όχι στα παιδιά με τα μικρόφωνα στο πεζοδρόμιο», σημείωσε. Με την άποψή της συμφώνησε και ο Στέφανος Κωνσταντινίδης λέγοντας ότι «Αυτή την κατήχηση του πεζοδρομίου που ο Γιώργος Νταλάρας έκανε στα παιδιά με αυτόν τον τρόπο, για μένα μέσα μου γκρεμίστηκε όλο αυτό που είχα για τον Γιώργο Νταλάρα», ενώ και ο Θανάσης Πάτρας σημείωσε ότι ο τραγουδιστής «ξεπέρασε τα όρια».

Ο Σταμάτης Κραουνάκης τοποθετήθηκε για τις επίμαχες δηλώσεις με μία ανάρτηση που ακολούθησε μία δεύτερη, διευκρινιστική, όταν άρχισε να αναπαράγεται κατά κόρον η πρώτη.

«Βγαίνεις από τον Νίκος Μπογιόπουλος #realfm εννιάμιση ώρα το βράδυ. Στο παγωμένο βράδυ. Έχεις μιλήσει για συναδέλφους που διαφημίζουν πακοτίνια μια δικιά σου και δικιά μου και τράπεζες προ καιρού. Έχεις μιλήσει για τον Τσιτσάνη! Καραδοκούν τα Κάμερονια και τα εργαζόμενα παιδιά 200 € το μήνα μεικτά στην καλύτερη. Έχεις φροντίσει να φοράς μάξι καμπαρντίνα με κόκκινη φόδρα τουλάχιστον! Προχωράς κατευθείαν στο αμάξι σου λες χαμογελώντας με το υπέροχο χαμόγελο σου “Καλησπέρα παιδιά σας καταλαβαίνω αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα για σας. Σας φιλώ πολύ”. Τα παραπανίσια έχουν θέμα. Γνώμη μου», είχε γράψει αρχικά ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Επανήλθε με μία ακόμα ανάρτηση. «Απογευματινή ανάρτηση. Με τον Γιώργο Νταλάρα έχουμε άριστες σχέσεις ακόμα πιο άριστες με την λατρευτή μου Άννα την γυναίκα του. Το χθεσινό μου σχόλιο, που έδωσε τόση τροφή στην τηλεοπτική φτώχεια και που προκάλεσε τηλεφωνήματα από τα πρωινάδικα τα οποία ευγενώς απέκρουσα!

Γιατί τα παιδάκια που τηλεφωνούν δε φταίνε σε τίποτα. Το χθεσινό μου σχόλιο είχε πολύ χιούμορ, πράγμα που παρέκαμψαν απαξάπαντες. Το επίθετο αιχμηρή που κοτσάρανε ακόμα και οι αριστερούμπες είναι κουτό και αβάσιμο. Πέθανα με τα μούτρα του Συρίγου την ώρα που δείχνανε την ανάρτηση στη Σίσσυ. ΟΚ ζούμε τον κανιβαλισμό, ΟΚ δεν θα τρελαθούμε, αλλά λίγο ανάσα βρε κουτά», έγραψε μεταξύ άλλων.

Όπως κατάλαβες πάλι βρήκαμε αφορμή να διχαστούμε. Ελπίζω να συμφωνούμε τουλάχιστον στα βασικά. Ότι δεν είναι λιγότερο απαξιωτικός ο Γιώργος Νταλάρας για τα «παιδιά» του μεροκάματου από τους άλλους που τα χαρακτηρίζουν «παιδιά» και τους αντιμετωπίζουν ως τέτοια στέλνοντάς τα να ρωτούν άκριτα ερωτήσεις που βγάζουν τίτλους σήμερα και περνούν στη λήθη αύριο κι όχι ως επαγγελματίες. Ας συμφωνήσουμε ότι το κύριο μενού της τηλεόρασης είναι επίσης να ξεχειλώνει ένα θέμα όσο παραπάνω γίνεται επειδή τάχα μου αυτό θέλει ο κόσμος, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι το μόνο προϊόν που δίνεται στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Κι ας συμφωνήσουμε ότι κι αυτή η κόντρα κι αυτά τα στρατόπεδα θα ξεχαστούν όταν προκύψει η επόμενη. Κι εκεί να, θα ξαναχωριστούμε. Απίστευτο; Μπα.