CELEBRITIES

Η Νάσια Μάτσα έδειξε στο AI που της έκλεψε το πρόσωπο ότι δεν τα βάζεις με Ελληνίδα

Dave Benett/Getty Images for The Frankie Shop

AI έκλεψε το πρόσωπο της Νάσια Μάτσα (Nassia Matsa όπως είναι γνωστή διεθνώς) κι αυτά καλό είναι να μη γίνονται. Η Νάσια Μάτσα είναι Ελληνίδα μοντέλο και δημοσιογράφος, που κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Ναι, πραγματικά κάνει καριέρα και υπάρχουν αποδείξεις: οι καμπάνιες Prada, Balenciaga, Christian Louboutin και Burberry. Είναι Αθηναία και διαπρέπει στο Λονδίνο.  Το 2021 έλαβε υποψηφιότητα από το Models.com για Model of the Year και η αμερικάνικη Vogue την έχει συμπεριλάβει 3 φορές στα καλύτερα fashion IG accounts.

Έχουμε ήδη γράψει για τα ανύπαρκτα AI μοντέλα (εδώ), δεν ξέραμε (μέχρι που διαβάσαμε το κείμενό της Νάσια Μάτσα στο Dazed) ότι τα πρόσωπά τους είναι κλεμμένα από κανονικά (υπαρκτά) μοντέλα κι ότι υπάρχουν AI πρακτορεία, που δεν σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα. Το μοντέλο ανακάλυψε ότι δεν έχει δικαιώματα στο σώμα της. Και το έκανε θέμα στο Dazed. 

Ήταν σε ένα casting, όταν πρόσεξε μια διαφήμιση με ένα μοντέλο που της έμοιαζε σε ανησυχητικό βαθμό. Δεν ήταν σίγουρα εκείνη. Δεν είχε κάνει ποτέ φωτογράφιση για ασφαλιστική εταιρεία. Ήταν όμως η εικόνα της κοπέλας τόσο ίδια με μια φωτογράφιση μόδας για ένα περιοδικό που είχε κάνει το 2018 στο Παρίσι. Γράφει ότι έβγαλε μια φωτογραφία με το κινητό της τη διαφημιστική αφίσα, αλλά τη διέγραψε γιατί πιθανότατα θα ήταν κάτι τυχαίο. Λίγους μήνες μετά, τυχαία, βλέπει άλλη μια διαφήμιση της ίδιας ασφαλιστικής. Αναγνωρίζει το πρόσωπο φίλης της, αλλά τα χαρακτηριστικά είναι παραμορφωμένα. Το έψαξε και ανακάλυψε ότι έχει γίνει AI μοντέλο (χωρίς την άδεια της, προφανώς).

Έγιναν ανώνυμες ψηφιακές κούκλες. Και δεν μπορεί ούτε να το αποδείξει και, κυρίως, δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Αναρωτιέται στο Dazed, σε ποιον ανήκει το πρόσωπό της. Πολλά μοντέλα υποστηρίζουν ότι έπειτα από σάρωση σώματος, έχουν χάσει τα δικαιώματα στο σώμα τους (υπάρχει και η ομάδα The Model Alliance που προασπίζεται τα δικαιώματα των μοντέλων και μίλησε στον Guardian για το αυξανόμενα περιστατικά ψηφιακής κλοπής).

Τα AI πρακτορεία μοντέλων 

Το πιο γνωστό πιθανότατα είναι το LaLaLand.ai με έδρα το Άμστερνταμ, που δημουργεί AI μοντέλα μέσα σε 5 λεπτά. Υπάρχουν και νομικά και ηθικά ζητήματα. Σε εκκρεμότητα. Οι φωτογραφίες των μοντέλων γίνονται data που εκπαιδεύουν το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης. Οι φωτογραφίες των μοντέλων δεν ανήκουν στα μοντέλα. Με τη βούλα (τη νομική). Το πρόσωπό τους όμως, κεφαλοποιείται για κέρδος από τα AI πρακτορεία. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα για τη χρήση των data τους. Τι γίνεται με τη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας και των πνευματικών δικαιωμάτων. Τι γίνεται με τη συναίνεση; 

Και μήπως τα μοντέλα αντικατασταθούν από AI μοντέλα, που δεν έχουν σάρκα και οστά, αλλά είναι φτιαγμένα «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν». Τα AΙ μοντέλα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για ακριβές επαγγελματικές φωτογραφίσεις και δίνουν στις εταιρείες άπειρες πιθανότητες να δημιουργήσουν όλους τους σωματότυπους, τις ηλικίες, τα μεγέθη και το χρώμα δέρματος. Οι πελάτες μπορούν κυριολεκτικά να δουν πώς θα ήταν τα ρούχα σε ένα σώμα σαν το δικό τους. Πώς θα ταυτιστώ όμως με ένα AI μοντέλο;