ΕΡΓΑΣΙΑ

Τηλεργασία: Πώς θα οργανώσεις καλύτερα τη δουλειά σου από το σπίτι

Unsplash

Τώρα που η τηλεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, είναι σημαντικό να θωρακίσεις τα συναισθήματά σου απέναντι στο εργασιακό σου περιβάλλον. Πολλοί είναι αυτοί που επαναξιολογούν τον τρόπο που δούλευαν, ενώ διαφαίνονται αρκετά η σημασία της ομαδικότητας και του συλλογικού πνεύματος. Η καλή συνεργασία φέρνει όχι μόνο αποτελέσματα αλλά και κοινά οράματα για το μέλλον.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC

Τώρα περισσότερο από ποτέ οι μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου αντιλαμβάνονται πως οι συνεργάτες τους δεν ήταν αναλώσιμα ανταλλακτικά, χωρίς καμιά προσωπική αξία, ενώ αναδιαρθρώνουν τα μέχρι πρότινος αποστειρωμένα HR τμήματά τους που, βαθιά χωμένα σε ισολογισμούς και ποσοστά, υποβάθμιζαν τη σημασία του relationship enhancement.

Με την ευκαιρία της τηλεργασίας μπορείς να εξαργυρώσεις πια όχι μόνο την επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη αξία σου και πως ποτέ η μια δεν δρα ξεχωριστά από την άλλη. Η απόλυτη επένδυση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ανθρώπινο δυναμικό.

Για νιώθεις παραγωγική, πρέπει καθημερινά να νιώθεις σημαντικό μέλος μιας ομάδας, να νιώθεις πως σε εκτιμούν και σε αποδέχονται. Πως η ιδιωτικότητά σου δεν καταστρατηγείται από την τηλεργασία και πως δεν είσαι υποχρεωμένη να θυσιάζεις την προσωπική σου ζωή. Πως ακούς ειλικρινή «ευχαριστώ» και «μπράβο» και πως υπάρχει δίπλα σου ανά πάσα στιγμή ένα ισορροπημένο σύστημα υποστήριξης που αναγνωρίζει τις ανάγκες σου και συνδράμει προς αυτές.

Για να παραμείνεις εργασιακά αποδοτική στην τηλεργασία και να κρατήσεις ζωντανό το εταιρικό όραμα αλλά και τις σχέσεις σου με τους συναδέλφους σου:

  • Οργάνωσε τον εργασιακό σου χώρο, ώστε να μην εκτείνεται σε όλο το σπίτι.
  • Επίλεξε να φοράς άνετα αλλά όχι πολύ casual ρούχα (π.χ. φόρμες) όσο εργάζεσαι.
  • Όρισε διαλείμματα από τη δουλειά, αντίστοιχα με αυτά που έκανες όταν ήσουν στο γραφείο.
  • Κατά τη διάρκειά τους, μην παραμένεις κολλημένη στον υπολογιστή. Γυμνάσου, κατανάλωσε ένα υγιεινό σνακ ή τηλεφώνησε σε κάποιον φίλο.
  • Όσο πιεστική κι αν είναι μια δουλειά, όρισε ώρα λήξης. Πείσε τον εαυτό σου πως υπάρχει ένα νέο αύριο που μπορεί να είναι πιο αποδοτικό.
  • Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, οργάνωσε κάποια ομαδικά meetings μεταξύ της ομάδας, μονάχα για ψιλοκουβέντα και χαλάρωση λίγων λεπτών.
  • Δημιούργησε ένα chart επίδοσης ανά εβδομάδα. Θέσε στόχους κάθε Δευτέρα και την Παρασκευή αξιολόγησε αν και πόσους έχεις πετύχει. Φρόντισε η απόδοσή σου να είναι ανοδική ή τουλάχιστον σταθερή.

Το σπίτι γίνεται αυτή τη στιγμή ο χώρος σου για να αναπτυχθείς και σαν άνθρωπος αλλά και σαν επαγγελματίας. Πρέπει, λοιπόν, να προστατέψεις ταυτόχρονα και τις δύο ιδιότητές σου. Από την ασφάλεια αλλά και την απομόνωση του σπιτιού σου, καλείσαι να δώσεις το 101% του εργασιακού εαυτού σου.

Είναι αναπόφευκτο να θέλεις όχι μόνο να μείνεις αλλά και να παλέψεις με όλες σου τις δυνάμεις. Πολύ απλά γιατί η δουλειά σου είναι η υγιής προέκταση και επέκταση της ζωής σου.

 

Δες δωρεάν τη δύναμη του life coaching εδώ: https://jillandnikolas.com/one-on-one-sessions/

Πάρε την ημερήσια δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι! Γίνε και εσύ μέλος της κοινότητάς μας σε Facebook: jill and nikolas life coaching και Instagram: jillandnikolas.

Αν πάλι ενδιαφέρεσαι να γίνεις Life coach ακολούθησέ μας εδώ: Facebook: global academy of coaching και Instagram: global_academy_of_coaching