ΠΑΧΥΦΥΤΑ

Παχύφυτα: Πόσο συχνά θέλουν πότισμα; 3 χρήσιμα tips με υπογραφή από plant expert

Unsplash

«Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω τα παχύφυτα για να είναι χαρούμενα και υγιή;». Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς από εμάς που φροντίζουμε παχύφυτα στο σπίτι.

Κατά γενικό κανόνα, τα παχύφυτα χρειάζονται πολύ λιγότερο πότισμα σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς συγκεντρώνουν αυξημένη ποσότητα νερού στα φύλλα τους.

Το γεγονός αυτό, τα «εξοπλίζει» κατά της ξηρασίας -κάτι που σημαίνει πως εάν ξεχάσεις να τα ποτίσεις για κάποιο διάστημα, δεν έγινε και τίποτα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, λοιπόν, έχουν και τη φήμη των εύκολων φυτών όσον αφορά τη φροντίδα τους. Ωστόσο, η βασική απορία παραμένει: «Κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε τα παχύφυτα, τελικά;». Ένας plant expert δίνει την απάντηση που έψαχνες, plus 3 tips φροντίδας για να γίνεις η καλύτερη plant mοm.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις τα παχύφυτα;

«Τα παχύφυτα είναι γνωστά ως “καμήλες του κόσμου των φυτών” λόγω της ικανότητάς τους να αντέχουν για καιρό χωρίς νερό», λέει ο plant expert, Morag Hill στο Woman and Home. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να τα ποτίζεις μόνο μία φορά το μήνα. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να αφήσεις το χώμα να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα».

«Τα υγιή φύλλα είναι σφιχτά και παχιά. Τα μαλακά, θαμπά φύλλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για ενυδάτωση. Αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς που δυσκολεύονται να θυμηθούν να ποτίζουν τα φυτά στην ώρα τους, βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου την ημέρα που το πότισες, για ένα μήνα μετά».

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα ποτίζεις;

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσεις τα παχύφυτα, εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού, συμβουλεύει ο Morag. «Για μικρότερα σε μέγεθος φυτά, ποτίζεις απευθείας στο έδαφος, αποφεύγοντας την επαφή του νερού με τα φύλλα. Εάν έχεις μεγαλύτερο παχύφυτο, πότισέ το από την κάτω πλευρά, μουσκεύοντας το χώμα με κρύο νερό στο νεροχύτη για περίπου 10 λεπτά. Εάν το μούλιασμα διαρκέσει παραπάνω, τότε υπάρχει κίνδυνος υπερβολικού ποτίσματος και σαπίσματος των ριζών».

«Στα παχύφυτα δεν αρέσει καθόλου το υγρό έδαφος. Επομένως, απομάκρυνε άμεσα το νερό που περισσεύει. Σε αντίθεση με πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, στα παχύφυτα δεν αρέσει ο ψεκασμός των φύλλων τους με νερό. Κάτι τέτοιο μπορεί να τους προκαλέσει πολλά προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο plant expert.

Πώς ξέρεις ότι το παχύφυτο χρειάζεται νερό;

Πέρα από τον γενικό κανόνα ότι πρέπει να ποτίζεις τα παχύφυτα μία φορά τον μήνα, υπάρχουν και κάποια άλλα σημάδια που μαρτυρούν την ανάγκη του φυτού σου σε νερό. Τα φύλλα του μαρτυρούν τα πάντα. «Ένα παχύφυτο φαίνεται ότι διψάει, όταν τα φύλλα του είναι μαλακά και αρχίσουν να χάνουν το πράσινο χρώμα τους. Τα κάτω φύλλα μπορεί, επίσης, να συρρικνωθούν και να κιτρινίσουν. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι σημάδια που μαρτυρούν ότι το παχύφυτό σου χρειάζεται νερό».

Χρειάζονται τα παχύφυτα άμεσο ηλιακό φως;

«Το άμεσο ηλιακό φως δεν τους κάνει καλό, καθώς μπορεί να κάψει τα φύλλα. Το έμμεσο ηλιακό φως είναι το καλύτερο. Τα παχύφυτα το αγαπούν και χρειάζονται περίπου 4 έως 6 ώρες “ηλιοθεραπείας”. Εάν τα έχεις σε σκιερό μέρος για πολύ καιρό, οι μίσχοι τους γίνονται αδύναμοι και αναπτύσσονται με μικρότερους ρυθμούς. Επίσης, χάνουν τη λαμπερή πράσινη απόχρωσή τους και με τον καιρό, θαμπώνουν», πρόσθεσε ο plant expert.

«Τα φύλλα των παχύφυτων έχουν κάτι σαν επικάλυψη με κερί. Επίσημα γνωστή και ως farina, αυτή η ουσία τα προστατεύει από τον άμεσο ήλιο. Τους παρέχει, επίσης, μια φυσική άμυνα ενάντια στα παράσιτα και τις ασθένειες. Δυστυχώς, αυτή η επικάλυψη φεύγει εύκολα και δεν αναγεννάται. Οπότε προσπάθησε όσο μπορείς να μην αγγίζεις τα φύλλα τους πολύ συχνά – έως καθόλου», κατέληξε ο ίδιος.