ΦΥΤΑ

Φυτά: Οι φλούδες από αυτά τα 3 φρούτα, λειτουργούν τέλεια ως λίπασμα

Pexels

Νομίζω θα ήταν περιττό να αναφερθούμε στα οφέλη που έχουν τα φρούτα στην υγεία μας. Αν, ωστόσο, θέλεις να μάθεις για μερικά από αυτά, τότε μπορείς να κάνεις κλικ εδώ. Εάν, πάλι, θέλεις να μάθεις για τα θρεπτικά οφέλη που έχουν οι φλούδες τους -όχι στον δικό σου οργανισμό, αλλά στ φυτά- τότε συνέχισε να σκρολάρεις.

Οι φλούδες από τα φρούτα που καθαρίζεις και πετάς στον κάδο με τα σκουπίδια, μπορεί να μην έχουν καμία αξία για εσένα, αλλά κάνουν καλό στα αγαπημένα σου φυτά. Η αλήθεια είναι αυτή.

Το περίβλημα από τα παρακάτω φρούτα που πιθανόν αποτελούν μέρος της καθημερινής σου διατροφής, λοιπόν, περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για τις πρασινάδες σου. Και αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει πως μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις πολύ εύκολα και απλά ως βιολογικό, φυσικό, eco-friendly και anti-foodwaste λίπασμα για να μπουστάρεις την ανάπτυξή τους.

Μπανανόφλουδες

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου (περίπου 42%), ασβέστιου, μαγνήσιου και βιταμίνης C. Μπουστάρουν την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών σου με το πιο φυσικό τρόπο, αυξάνουν την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. Όλα τα κάνουν, για να μην έχεις παράπονο.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τις τοποθετήσεις στο χώμα. Εάν, πάλι, έχεις μπει στη διαδικασία κομποστοποίησης, πρόσθεσε και τη φλούδα από την μπανάνα σου για να αυξήσεις την περιεκτικότητα του κομπόστ σε θρεπτικά συστατικά.

Φλούδες πορτοκαλιού

Αφού καθαρίσεις το πορτοκάλι σου, φτιάξεις και πιεις τον χυμό σου, τάισε και τα φυτά σου μετά. Οι φλούδες πορτοκαλιού βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η ποτάσα, ο ψευδάργυρος και το κιτρικό οξύ, είναι ανάμεσά τους.

Αυτά τα συστατικά, όχι μόνο βελτιώνουν τη μορφολογία του εδάφους, αλλά ικανοποιούν τις απαιτήσεις του σε μικροθρεπτικά συστατικά. Επίσης, οι φλούδες πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε άζωτο. Ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών και των λουλουδιών εν γένει.

φλούδες

Τρόποι χρήσης ως λίπασμα:

  1. Άλεσε τις φλούδες πορτοκαλιού και πρόσθεσέ τες στο υγρό λίπασμα που ήδη χρησιμοποιείς.
  2. Τρίψε τις φλούδες πορτοκαλιού και δημιούργησε μια πάστα χρησιμοποιώντας λίγο νερό. Συγκεκριμένα, αυτό που κάνεις στην τελευταία περίπτωση, είναι να αλέσεις 4-6 φλούδες πορτοκαλιού με 100-200 ml νερό. Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσεις, το αραιώνεις με νερό σε αναλογία 1:1 και τις χρησιμοποιείς στα φυτά σου μία φορά στις 6-8 εβδομάδες.
  3.  Εάν βαριέσαι τη διαδικασία, προσθέτεις τις φλούδες απευθείας στο φυτό και τις αφήνεις να αποσυντεθούν μόνες τους.

Extra fact: Εάν η πάστα που θα δημιουργήσεις είναι πολύ συμπυκνωμένη, μην το παρακάνεις με τη χρήση της γιατί τα φυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε άζωτο. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να απλώσεις την πάστα πάνω στο χώμα της γλάστρας σε απόσταση τουλάχιστον 5 εκατοστών από τον κορμό και τους μίσχους του φυτού. Αυτό θα θρέψει το έδαφος, αλλά όχι το ίδιο το φυτό με άζωτο.

Φλούδες μήλου στα φυτά σου

Οι φλούδες από τα μήλα που περίσσεψαν μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και ως λίπασμα γιατί έχουν περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Όλα τα καλά του κόσμου, σαν να λέμε.

φλούδες φυτά

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τρίψεις τις φλούδες μέχρι να γίνουν πάστα. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις μια κ.σ. σκόνη καφέ για να κάνεις την πάστα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Αλέθεις τις φλούδες σε έναν μύλο και προσθέτεις μισό φλιτζάνι νερό. Για να γίνει πιο θρεπτικό το μείγμα, προσθέτεις ένα κ.γ. κατακάθι καφέ.

Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσεις, το αραιώνεις με νερό σε αναλογία 1:1 και το χρησιμοποιείς στα φυτά σου μία φορά στις 6-8 εβδομάδες. Εάν βαριέσαι τη διαδικασία, προσθέτεις τις φλούδες απευθείας στο φυτό και τις αφήνεις να αποσυντεθούν μόνες τους.