ΦΥΤΑ

Τα 6 πιο σπάνια (και ακριβά) φυτά εσωτερικού χώρου. Αν τα βρεις, μην τα χάσεις

Unsplash

Εάν είσαι αληθινός plant lover, το πιθανότερο είναι το σπίτι σου να σφύζει από φυτά εσωτερικού χώρου με το σύνθημα «Πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα» να παίζει τον ρόλο του ελαφρυντικού για εσένα. Κάπως έτσι, καταφέρνεις και δικαιολογείς τον εαυτό σου κάθε φορά που αποφασίζεις να αγοράσεις ακόμα ένα φυτό για να εμπλουτίσεις την ήδη γεμάτη συλλογή σου.

Εντάξει. Το είδες στη βιτρίνα του ανθοπωλείου στη γειτονιά σου, το ζήλεψες και το αγόρασες. Δεν σου κόστισε και μια περιουσία. Ωστόσο, πόσο βαθιά θα έβαζες το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσεις ένα από τα σπανιότερα φυτά του κόσμου και να το καμαρώνεις στο ράφι του σπιτιού σου;

Εσύ μπορεί να μην είσαι διατεθειμένη να δώσεις την περιουσία σου για ένα φυτό, υπάρχουν όμως συλλέκτες φυτών ανάμεσά μας που το κάνουν και με το παραπάνω. Κάνε scroll, λοιπόν, για να ανακαλύψεις τη λίστα με μερικά από τα σπανιότερα και ακριβότερα φυτά του κόσμου.

Μονστέρα Obliqua ανάμεστα στα most-wanted και σπάνια φυτά

Παρόλο που μπορείς να αποκτήσεις πολύ εύκολα και οικονομικά μια οποιαδήποτε μονστέρα, η μονστέρα Obliqua είναι αρκετά δυσεύρετη. Μιλάμε για ένα απίστευτα ακριβό και σπάνιο είδος μονστέρας. Βασικά το σπανιότερο του κόσμου.

Με καταγωγή από το Περού, η μονστέρα Obliqua έχει λεπτά φύλλα που μοιάζουν με δαντέλα και έχει μεγάλες τρύπες. Η σπανιότητά της οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ευαίσθητα φύλλα της, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να φροντίσεις. Το γεγονός αυτό, καθιστά εξίσου δύσκολο τον πολλαπλασιασμό της.

Η Monstera Obliqua έχει, επίσης, πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης και χρειάζεται πολλά χρόνια για να μεγαλώσει. Ο μόνος τρόπος να την αποκτήσεις, είναι μέσω κάποιου συλλέκτη. Ένα κλαδί της (για να την πολλαπλασιάσεις) στοιχίζει άνετα μερικές χιλιάδες ευρώ.

Η μοναδική μονστέρα deliciosa “Albo Variegata”

«H μονστέρα deliciosa “Albo Variegata” είναι κορυφαία σε πωλήσεις και κοστίζει το λιγότερο 200 δολάρια», λέει στο The Spruce ο Sean Dollinger, ιδρυτής της PlantX, «Όσο πιο λευκά είναι τα φύλλα, τόσο μεγαλύτερη είναι η σπάνια, γονιδιακή μετάλλαξή της που προκαλεί την έκρηξη πράσινων χρωμάτων στα φύλλα της».

«Η ποικιλία Thai Constellation (που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε εργαστήριο. Μόνο περίπου το 10% όλων των σπόρων θα παράγει μια ποικιλία Thai Constellation) κοστίζει περισσότερο από τη deliciosa “Albo Variegata”. Τη δεδομένη στιγμή—ανάλογα το δείγμα και το μέγεθος— το κόστος ανέρχεται στα 1.000 δολάρια και πάνω», λέει ο Summer Rayne Oakes του Plant One on Me.

Ορχιδέα Gold of Kinabalu, με ομορφιά που σπανίζει

Η ορχιδέα ονόματι Gold of Kinabalu Orchid συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο περιζήτητες, απειλούμενες και σπάνιες ορχιδέες στον κόσμο, που μπορεί να χρειαστεί έως και 15 χρόνια για να ανθίσει. Πρόκειται για προστατευόμενο είδος που φυτρώνει αποκλειστικά στο όρος Kinabalu της Μαλαισίας. Σκέψου ότι μόνο ένα στέλεχος της συγκεκριμένης ορχιδέας, μπορεί να φτάσει τα 5.000 δολάρια. Η δημοτικότητά της ανάμεσα στους συλλέκτες ορχιδέων, απειλεί το είδος της. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, το level σπανιότητάς της.

Εντάξει, να την αγοράσεις δύσκολα μπορείς, έχεις όμως τη δυνατότητα να τη θαυμάσεις στο Εθνικό Πάρκο Kinabalu στη Sabah της Μαλαισίας, το οποίο φιλοξενεί μεταξύ άλλων πολλά μοναδικά είδη σαρκοφάγων φυτών και ορχιδέων. Η ανθοφορία της διαρκεί από τον Απρίλιο ως τον Μάιο.

Το σπάνιο και πανέμορφο φιλόδεντρο Pink Princess

Οι λευκές και κίτρινες αποχρώσεις στα φύλλα των φυτών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα φυτά. Ωστόσο, οι ροζ «πιτσιλιές» δεν είναι και τόσο συνηθισμένες. Για τον λόγο αυτό σε συνδυασμό με τη δυσκολία του πολλαπλασιασμού του, το φιλόδεντρο Pink Princess είναι σπάνιο εύρημα. Τα μοσχεύματα του εν λόγω φυτού αγγίζουν τα 100 δολάρια, ενώ αν θες ολόκληρη τη γλάστρα, ίσως σου κοστίσει αρκετές εκατοντάδες δολάρια, ανάλογα το μέγεθός της.

Η αλοκάσια Azlanii ανάμεσα στα περιζήτητα και πιο σπάνια φυτά

Τα σκούρα μωβ με κόκκινες και ροζ φλέβες φύλλα της αλοκάσιας Azlanii, είναι ανάμεσα στους λόγους που καθορίζουν τη σπανιότητά της. Το συγκεκριμένο είδος αλοκάσιας αναπτύσσεται μόνο στη Μαλαισία, αλλά όχι σε ολόκληρη τη χώρα. Μόνο το νησί Βόρνεο παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Βάλε και τη δυσκολία πολλαπλασιασμού και ανάπτυξής της στους λόγους που την κατατάσσουν στη λίστα με τα σπανιότερα φυτά του πλανήτη.

Myrtillocactus Geometrizans fukurokuryuzinboku. Κανονικός (και σπάνιος) γλωσσοδέτης σε μορφή κάκτου

Οι κάκτοι Myrtillocactus έχουν ένα τεράστιο γενεαλογικό δέντρο στο τσεπάκι τους. Ένα από τα πιο γνωστά γένη του δε, είναι το Myrtillocactus Geometrizans. Στην οικογένειά του ανήκει το γνωστό και σπάνιο Myrtillocactus Geometrizans fukurokuryuzinboku. Όχι, δεν είναι σαρδάμ. Ωστόσο, εάν δυσκολεύεσαι (δικαιολογημένα) να το προφέρεις, μπορείς να το αποκαλείς boob cactus και θα ‘χεις πέσει μέσα.