NETFLIX

«Με ποιον κοιμήθηκες για να πάρεις την προαγωγή;»: Το Fair Play του Netflix είναι η απάντηση

Courtesy of Netflix

To Fair Play του Netflix είναι μια φεμινιστική ταινία που ξεκινά ως ρομαντική κομεντί και καταλήγει θρίλερ. Όπως η ερωτική ζωή άπειρων γυναικών. Η Phoebe Dynevor έκανε το «λάθος» να είναι καλύτερη στη δουλειά από τον αρραβωνιαστικό της, να πάρει την προαγωγή που εκείνος (ως γνήσιος delulu) πίστευε ότι του ανήκει, να φέρνει στο σπίτι περισσότερα, πολλά περισσότερα από εκείνον και έτσι να του προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Κι εκείνος (ο Alden Ehrenreich, τρομερή ερμηνεία γνήσιου psycho) πιστεύει ότι για όλα φταίει η κοπέλα του επειδή είναι γυναίκα. Ναι, όλη η πατριαρχία σε μια φράση. Και θα την κακοποιήσει ψυχικά, λεκτικά και σωματικά επειδή εκείνος είναι loser. Σας θυμίζει κάτι; Όλα από τη ζωή είναι βγαλμένα.

Στο Fair Play του Netflix, ένα ζευγάρι, που φαινομενικά ζει τον απόλυτο έρωτα και είναι ένα βήμα πριν την επισημοποίηση της σχέσης του, καταρρέει εξαιτίας μιας προαγωγής. Τι συμβαίνει όταν η γυναίκα πάρει μεγαλύτερο μισθό στην ίδια εταιρεία hedge fund από το σύντροφό της (συνάδελφοι που έχουν αναγκαστεί να κρατούν τη σχέση τους κρυφή εξαιτίας μιας αυστηρής πολιτικής της εταιρείας); Καθώς η δυναμική της εξουσίας αλλάζει αμετάκλητα στη σχέση τους, το ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίσει το πραγματικό τίμημα της επιτυχίας και τα στενάχωρα όρια της φιλοδοξίας.

Η μεγαλύτερη απειλή στο Fair Play είναι ο ανδρικός εγωισμός 

Δεν αποδεικνύεται τόσο χαρούμενος για εκείνη τελικά ο Alden Ehrenreich. Νιώθει ταπεινωμένος. Και ξεκινάει να αποστρέφεται την αρραβωνιαστικιά του. Γίνεται αδίστακτος.  Φαίνεται ότι η σχέση τους θα τελειώσει όπως ξεκίνησε η ταινία, με αίματα. Η ταινία είναι μια βουτιά στα σκοτεινά μονοπάτια μιας σχέσης που αργοσβήνει. Η έμφυλη ανισότητα δεν αντέχεται, από τους άντρες. Ο Luke στην ταινία νιώθει ότι η Emily επίτηδες του πήρε την αυτοπεποίθηση. Του πλήγωσε τον ανδρισμό του επειδή θέλει να τον κεράσει με τη μισθάρα της. Κοίτα να δεις πώς στα σύγχρονα, ερωτικά θρίλερ δεν υπάρχει πλέον μόνο το στερεότυπο της γυναίκας που χάνει τα λογικά της επειδή κάποιος ήταν άπιστος ή αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί της.

Εδώ, ο ψυχοπαθής αρραβωνιάρης αρχίζει να γίνεται κακοποιητικός και να αναπαράγει τα κλισέ για το πώς ανέβηκε μια γυναίκα τη σκάλα της ιεραρχίας. Αν έχεις δει το Fatal Attraction θα περιμένεις μια στιγμή bunny boiler. Στα καλά νέα, δεν θα τη δεις. Στα κακά, θα δεις βιασμό. Ναι, είναι spoiler. Αλλά, πριν το Netflix η ταινία είχε κάνει το buzz της στο Sundance. Δεν θα χαλάει κάτι από τη θέαση η αποκάλυψη.

Δεν υπάρχει χαρακτήρας που θα ταυτιστείς ή θα συμπαθήσεις στο Fair Play. Και οι δύο πρωταγωνιστές κάνουν λάθη κι έχουν ελαττώματα. Απλά, η ταινία της 36χρονης Chloe Domont είναι μια υπερβολική ανάγνωση της ανδρικής ευθραυστότητας vs του γυναικείου θυμού. Ναι. Αντιστρέφονται φουλ οι ρόλοι. Γιατί εκείνος θα γίνει ο πιο τοξικός άνθρωπος στη ζωή της (μετά τη μάνα της) και εκείνη θεωρεί ότι πρέπει να υφίσταται την ταπείνωση για χάρη της αγάπης (και της υπόσχεσης ενός γάμου). Ο Luke θα φτάσει στο σημείο να θέλει να καταστρέψει τη δική της καριέρα λέγοντας ψέματα ότι τον παρενόχλησε σεξουαλικά.

Βέβαια, η Emily μαθαίνει ότι όταν φέρνεις πολλά εκατομμύρια, ακόμη και αν είσαι predator, σε καλύπτει η εταιρεία σου. Κλείσιμο ματιού. Κι όσο ανεβαίνει στην εκτίμηση των ανδρών εξαιτίας της επαγγελματικής της απόδοσης, τόσο καταλαβαίνει ότι μπορεί να δείχνει την εξουσία και την οργή της χωρίς να φοβάται. Και ότι εφόσον της φέρθηκε κάποιος βίαια, θα ανταποδώσει. Όλο λάθος. Στη σκηνή με το μαχαίρι στην κουζίνα θα κρατήσεις την αναπνοή σου. 

Η Emily θα βάλει τέλος στη σχέση μόλις ακούσει τον Luke να παραδέχεται τι αξίζει. Δεν του στέρησε κάτι. Απλά, ήταν ανίκανος να το αποκτήσει. Εκείνη είχε το βιογραφικό. Και το ταλέντο. Δεν στάθηκε τυχερή. Δεν χρειάστηκε να κοιμηθεί με κανένα. Στην πραγματικότητα βέβαια, η Emily στην ταινία παίζει μπάλα σε ένα ανδρικό γήπεδο. Οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα να είναι μέλη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1967. Και δεν θέλεις να σου πω πόσες γυναίκες διευθύνουν μια από τις κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρείες.

Θέλετε να είμαστε χαρούμενες εργαζόμενες, αλλά, όχι πιο χαρούμενες από τους άνδρες στην κορυφή.

Υγ: μου πήρε ώρα να θυμηθώ την Phoebe Dynevor από το Bridgerton.