POP CULTURE

Με 200€ (τον μήνα) μπορείς να βρεις παρέα στο club που γιάτρεψε την πανδημία της μοναξιάς

Groundfloor Instagram Club

Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να εμπορευματοποιήσουν οι Αμερικάνοι. Τα anti loneliness club είναι η απόδειξη. Είδαν ότι μετά την πανδημία χτύπησε η πανδημία της μοναξιάς και κατάλαβαν ότι μόλις δημιουργήθηκε μια νέα αγορά, έτσι δημιούργησαν και πατένταραν το προϊόν. Πριβέ club για τους άνω των 30 που έχουν 200€ τον μήνα να διαθέσουν για να γίνουν μέλη σε ένα club στην Καλιφόρνια που υπόσχεται να τους βρει παρέα.

Οι Αμερικανοί έχουν άπειρα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη φίλων. Βασικά, τα lockdowns, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση και τα λοιπά περιοριστικά μέτρα αύξησαν τη μοναξιά των ανθρώπων. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, μετακόμισαν σε μια νέα πόλη, αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα ή θέματα υγείας εξαιτίας του Covid-19. Κάθε πρόβλημα, έχει και τη λύση του. Αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους οι startuppers. Πώς μπορεί όμως ένα start up να λύσει το δομικό πρόβλημα της μοναξιάς; Με πριβέ club.

Το Groundfloor είναι μια λέσχη, αυτό που αποκαλούμε privé club (δηλαδή πληρώνεις ετήσια συνδρομή και γίνεσαι μέλος), ένα club που θέλει να σε κάνει πιο κοινωνικό. Έχουμε απόλυτη ανάγκη για κοινωνική ζωή επειδή νιώθουμε αδύναμοι με την πολυπλοκότητα της καθημερινότητάς μας. Δεν έχεις φίλους για να πας διακοπές, ταξίδια, σινεμά ή για φαγητό; Πηγαίνεις στο club Groundfloor που διοργανώνει θεματικές βραδιές (για το κρασί, για κουίζ, για χορό, για wellbeing, για ό,τι έχουν ανάγκη τα μέλη). Τι διαχωρίζει αυτό το members club από τα υπόλοιπα; Δεν θέλουν τα μέλη τους να νιώσουν προνομιούχοι, περίκλειστοι και απομονωμένοι. Σε αυτό το club τα μέλη θέλουν να κοινωνικοποιηθούν με αγνώστους. Να βρουν φίλους, συντρόφους ή και casual sex

Συνιδριτής του Groundfloor είναι ο Λονδρέζος, Jermaine Ijieh. Μιλώντας στον Guardian για το club του, είπε ότι προσφέρει στα μέλη του χώρους για να κάνουν τηλεργασία, γυμναστήριο και σεμινάρια διαλογισμού, κάνουν βραδιές καραόκε, ασχολούνται με εργαστήρια χειροτεχνίας. Το περιγράφει ως ένα club για να παίζουν παιδιά μετά το σχολείο. Μόνο που αντί για παιδιά, τα μέλη του είναι οι άνω των 30 ενήλικες.

Μόλις πατήσει κανείς τα 30, αρχίζει να χάνει την καθημερινότητα που έχτισε με τους κολλητούς από το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Κάνεις νέους στο γραφείο, αλλά δεν είναι το ίδιο. Στο Λος Άντζελες το club Groundfloor έχει ήδη 2000 επίδοξα μέλη στη λίστα αναμονής. Το Λος Άντζελες μοιάζει με την Αθήνα στο εξής: έχει ατελείωτη κίνηση όλες τις ώρες. Το καλό με το Groundfloor club είναι ότι δεν μοιάζει με το SoHo House (ή το NeueHouse) που ζητάει υπέρογκα ποσά για να γίνεις μέλος, άρα δεν είναι ιδιαίτερα συμπεριληπτικό.

To Groundfloor club δεν ρωτά τα μέλη του τι δουλειά κάνουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης. Προσπαθεί να οικοδομήσει μια κοινότητα που δεν αφορά προνομιούχα άτομα που απλά θέλουν ένα ωραίο club για να πιουν ένα ποτό με άλλους πλούσιους παρέα. Και να δώσει μια λύση σε αυτή την κρίση μοναξιάς που μάλλον ζούμε παγκοσμίως. Γιατί τα άτομα που ζουν μόνα τους (και είναι γενικά μοναχικά) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και άνοιας. Το Groundfloor club επιβεβαίωσε έμπρακτα ότι αν νιώθεις μόνος, δεν είσαι ο μόνος.