ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: 3 χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικοί φίλοι

Unsplash

Όλοι έχουν νιώσει την αγάπη και την εκτίμηση που έρχεται μετά από μία γνωριμία, που εξελίσσεται σε μια πραγματική φιλία. Αλλά μερικές φορές, μια φιλία μπορεί να φτάνει σε αυτό αυτό το σημείο, όπου δεν μπορείς να διακρίνεις πόσο πραγματικά κοντά σε μια φίλη ή έναν φίλο νιώθεις. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας (30 Ιουλίου) ρίχνουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά εκείνα που διακρίνουν τις πραγματικές φιλίες που αντέχουν στη ζωή μας.

Τι σημαίνει πραγματική φιλία; 

3 χαρακτηριστικά που δεν λείπουν από μία πραγματική φιλία Unsplash

Είναι φυσιολογικό από καιρό σε καιρό να αναρωτιέσαι αν οι φιλίες που έχεις αναπτύξει μέχρι σήμερα στη ζωή μας είναι αληθινές. Οι φίλοι μας άλλωστε είναι η οικογένεια που επιλέγουμε να έχουμε κοντά μας. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Jacques Derrida, κάθε πραγματική φιλία έχει τουλάχιστον αυτά τα 3 χαρακτηριστικά:

1. Σε μια πραγματική φιλία μπορείς να μιλήσεις για ό,τι αρνητικό σκέφτεσαι ή σου συμβαίνει

Το να μιλάμε για τις ανησυχίες και τους φόβους μας σίγουρα απαιτεί θάρρος. Είναι μια στιγμή που γινόμαστε ευάλωτοι μπροστά σε άλλους, έχοντας ήδη βρει το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε ό,τι μπορεί να μας απασχολεί. Αφήνοντας έναν φίλο ή μια φίλη να είναι δίπλα σου στα «χαμηλά» μπορεί να πάει τη σχέση σας πολύ πιο μακριά από ό,τι φαντάζεσαι. Εάν κάποιος/α μπορεί να σε υποστηρίξει για ένα νέο προσωπικό ή επαγγελματικό ξεκίνημα και ξέρεις ότι κι εσύ μπορείς να κάνεις το ίδιο, μιλάμε για πραγματική φιλία.

2. Σε μια πραγματική φιλία μπορείς να μιλήσεις για το μέλλον σου

Συζητώντας τα μελλοντικά σου όνειρα, σχέδια, αποφάσεις με έναν φίλο ή μια φίλη και αφήνοντάς τους να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις απόψεις τους, μπορεί να δείξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που δεν είναι δεδομένο σε όλες τις φιλίες. Το μέλλον σου δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τους ίδιους ανθρώπους. Αλλά αν αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις και μοιράζεται μαζί σου μελλοντικά σχέδια σημαίνει ότι σε εμπιστεύονται. 

3. Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για την οικογένειά σου

Είτε οι φίλοι σου έχουν γνωρίσει την οικογένειά σου, είτε όχι, το να μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για τα οικογενειακά σου, τους αφήνει πραγματικά να μπουν στον κόσμο σου. Εάν και οι δύο μοιράζεστε λεπτομέρειες σχετικά με την οικογένειά σας ή/και την ανατροφή σας, μπορείτε να δείτε ο ένας για τον άλλον από πού προέρχεστε και τί σας βοήθησε να γίνετε οι άνθρωποι που είστε σήμερα.  Ακόμη περισσότερο, το να μιλήσετε για τη ζωή στο σπίτι, θα βοηθήσει εσένα και τους φίλους σου, να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση και πιθανώς έναν οικογενειακό δεσμό.