ΚΑΡΙΕΡΑ

Τηλεργασία: 4 tips για να μένεις συγκεντρωμένη όσο δουλεύεις από το σπίτι

Pexels

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να χτυπά πρωτόγνωρα, για τη χώρα μας, νούμερα, η τηλεργασία ξαναμπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Τα νέα μέτρα επιβάλλουν το 50% των εργαζομένων να δουλεύουν από το σπίτι κι έτσι αποχαιρετάμε και πάλι τα κανονικά μας γραφεία. Καλημέρα γραφείο-τραπέζι κουζίνας ή σαλονιού ή κρεβάτι. Not so nice to meet you again.

Η τηλεργασία έχει κάποια καλά, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί αυτό. Ξυπνάς 10 λεπτά πριν την έναρξη της βάρδιάς σου, μένεις όλη μέρα με τις πυτζάμες, δεν χρειάζεται να λουστείς και λοιπές πολυτέλειες που κάνουν το πρωινό ξύπνημα κάπως πιο εύκολο. Όμως δεν γίνεται να παραβλέψουμε ότι όταν δουλεύεις από το σπίτι, το ωράριο κάπως δεν υφίσταται πια και το γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό, το κάνει να μοιάζει κάποιες φορές με μαρτύριο. Θα θέλαμε, ωστόσο, μελλοντικά να το έχουμε σαν επιλογή.

Το βασικότερο θέμα με την τηλεργασία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η συγκέντρωση. Πώς παραμένεις focused στη δουλειά σου όταν χτυπούν κουδούνια, παίζει η τηλεόραση στο βάθος, δουλεύει το πλυντήριο και η μαμά σου σε ρωτά ό,τι της κατέβει ανά ένα τέταρτο; Όχι, δεν είναι ρητορικές οι ερωτήσεις. Θα απαντηθούν ακολούθως.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, τώρα που δουλεύεις από το σπίτι; Να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips, τα οποία θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις συγκεντρωμένη και να κάνεις τη δουλειά σου το ίδιο αποτελεσματικά, σαν να ήσουν στο γραφείο. Έστω ότι δεν είχαμε πανδημία. Λέμε τώρα.

Τηλεργασία: 4 tips για να μένεις συγκεντρωμένη όσο δουλεύεις από το σπίτι

1. Φτιάξε πρόγραμμα

Όσο και να μην σου αρέσουν τα προγράμματα και να τα θεωρείς πιεστικά, ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ασχολείσαι με συγκεκριμένο κομμάτι της δουλειάς, μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Βάλε σε σειρά προτεραιότητας τα tasks σου, ξεκινώντας πάντα από το πιο δύσκολο για να έχεις χρόνο να το επεξεργαστείς. Φρόντισε να αφήσεις χρόνο για διάλειμμα ή φαγητό.

2. Απομάκρυνε πράγματα που θα σου αποσπάσουν την προσοχή

Αν η γάτα σου συνηθίζει να κάθεται πάνω σου όταν δουλεύεις στο laptop, τότε άφησέ την έξω από το δωμάτιο γιατί θα καταλήξεις να παίζεις μαζί της αντί να δουλεύεις. Γενικά, ό,τι σου αποσπά την προσοχή, είτε είναι το κινητό, είτε ένα μπαλάκι που έχεις στο γραφείο, προτίμησε να του αλλάξεις θέση.

3. Διάλεξε προσεκτικά τη μουσική που θα ακούς

Καλή η Rihanna, δεν λέω, αλλά δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όταν την ακούς να τραγουδάει το Bitch, better have my money. Διάλεξε μια λίστα με ambient μουσική που δε θα σου τραβάει την προσοχή ενώ δουλεύεις, και πάνω από όλα δεν θα σε μπερδεύει. Δοκίμασε την Cinematic Chill- out λίστα του Spotify, που έχει μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια του κινηματογράφου.

4. Ζήτα από φίλους/συγγενείς να μη σε ενοχλούν

Βάλε το group chat στο mute και ζήτα από τη μαμά σου ή όποιον άλλο μένει μαζί σου να παραμείνει εκτός γραφείου και να μην σε ενοχλεί όσο δουλεύεις. Το γεγονός ότι εργάζεσαι από το σπίτι δε σημαίνει ότι μπορείτε να πιάσετε κουβέντα για την θεία Στέλλα.