ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 ενδείξεις που σου λένε ότι είσαι κοινωνική, αν και εσωστρεφής. Ναι ναι, συνδυάζονται

Unsplash

Με το που ακούς τη λέξη εσωστρεφής, φαντάζεσαι ανθρώπους που είναι απίστευτα ντροπαλοί, «κλειστοί» σαν στρείδια, που είναι πάντα μόνοι τους και κλείνονται στο σπίτι.

Προφανώς και υπάρχει και αυτή η κατηγορία εσωστρεφούς ανθρώπου. Δεν είναι όμως η μόνη. Οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε κουτάκια και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δεις τα πάντα σε αυτή τη ζωή. Αν, λοιπόν, νιώθεις ότι η εσωστρέφεια σε έλκει, αλλά δεν λες ποτέ όχι στα πάρτι και χαιρετάς τους πάντες όταν μπαίνεις στο γραφείο, τότε είσαι μάλλον κοινωνική εσωστρεφής.

«Για να καταλάβεις, πρέπει πρώτα να διαφοροποιήσεις την ντροπή από την εσωστρέφεια. Η λέξη κλειδί είναι ο φόβος. Ο ντροπαλός φοβάται τις πολλές κοινωνικές συναθροίσεις, αλλά αν τελικά νιώσει άνετα, μπορεί να πάρει ενέργεια από τους άλλους. Από την άλλη, ο εσωστρεφής, δεν φοβάται τα πάρτι, περνάει καλά αλλά μπορεί να χάσει πολύ γρήγορα την ενέργειά του» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly. Μην απορείς λοιπόν αν απολαμβάνεις τις παρέες και το να βγαίνεις συχνά, αλλά έχεις μεγάλη ανάγκη τις στιγμές απόλυτης μοναξιάς. Οι 3 παρακάτω ενδείξεις ίσως σε κάνουν να ταυτιστείς.

Περνάς καλά με άλλους, αλλά περιμένεις πότε θα μείνεις μόνη

Έχεις διάθεση να βγεις, είσαι αρκετά κοινωνική, αλλά περιμένεις τη στιγμή που θα γυρίσεις στο σπίτι και θα γεμίσεις με ενέργεια. Αυτές οι στιγμές ηρεμίας, μοναξιάς και απόλυτης σιωπής. Άλλοι μπορεί να τις αποφεύγουν, αλλά εσύ τις αποζητάς, σαν την καμήλα το νερό στην έρημο. Αν κάνεις και μία καλλιτεχνική δουλειά, ένας λόγος παραπάνω να εμπίπτεις σε αυτήν την κατηγορία.

Ανεβαίνει η αδρεναλίνη, και πέφτει ξαφνικά (είσαι εσωστρεφής)

Η κλασική περίπτωση ανθρώπου που είναι η ψυχή του πάρτι και θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο βράδυ εκεί που είναι κι αυτός. Αν όμως τον δεις να φεύγει νωρίς, μην εκπλαγείς. Νιώθει ότι έκανε τη δουλειά του και οι μπαταρίες άδειασαν πολύ γρήγορα.

Αποφασίζεις αν θα βγεις με βάση τα επίπεδα ενέργειας

Οι εξωστρεφείς παίρνουν ενέργεια από την παρέα των άλλων ανθρώπων, ενώ οι εσωστρεφείς πρέπει να τη βρουν μέσα τους. Ο κοινωνικός εσωστρεφής δεν πρόκειται να ξεκινήσει για έξοδο, αν δεν είναι ήδη καλά «φορτισμένος». Αν δεν είναι, θα προτιμήσει την ησυχία του σπιτιού του.