ΘΕΑΤΡΟ

«Το Μαράκι έκλασε» σε κείμενα Λένας Κιτσοπούλου για τρίτη χρονιά στο Faust

Τι νιώθεις όταν σκέφτεσαι μια χρωματιστή φουστίτσα τουτού;

Πιθανότατα σε γυρνάει πίσω στην ανέφελη ηλικία της αθωότητας. Εκεί που όλα έμοιαζαν με παιχνίδι. Εκεί που η παραμικρή πιρουέτα νικούσε τη βαρύτητα και κάθε αυθόρμητη στροφή σήμαινε ακόμα μία ευκαιρία για ελευθερία και ομορφιά. Μέσα από την πάντοτε ανατρεπτική και αιχμηρή πένα της Λένας Κιτσοπούλου η τουτού αποκτά πολλές και διαφορετικές διαστάσεις στα κείμενα μιας παράστασης που έχει ήδη κερδίσει την ψήφο του κοινού και συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της. Γιατί; Γιατί μας αφορά όλους.

Μετά από επαναλαμβανόμενα sold-out και τη λατρεία του κοινού για δύο συνεχόμενα χρόνια η παράσταση «Το Μαράκι έκλασε», της θεατρικής ομάδας “Seven Sisters” με τη σκηνοθετική ματιά της Γιώτας Σερεμέτη -πάνω σε κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου – συνεχίζει στο Faust και τη νέα χρονιά!

Από τον τίτλο και μόνο ένα μειδίαμα ανεβαίνει στα χείλη. Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν πάντα στην οπτική της Κιτσοπούλου είναι εδώ. Χιούμορ, σαρκασμός, αλλά και καθαρή ματιά πάνω στα ψυχικά τοπία που μας κάνουν όλους ευάλωτους και (λίγο) προβληματικούς. Συνήθης ύποπτος η τιμημένη ελληνική οικογένεια.

Με σήμα κατατεθέν τη χρωματιστή τουτού τους, οι “Seven Sisters” γίνονται οι “μπαλαρίνες” της διπλανής πόρτας. Με κινητήρια δύναμη τα παιδικά τους τραύματα, αυτά τα γνήσια παιδιά των αγίων ελληνικών οικογενειών ανεβαίνουν στη σκηνή για να αφηγηθούν “έξω απ’ τα δόντια” πέντε ιστορίες σκληρές αλλά αληθινές. Ένα “μπαλέτο” διαφορετικό από τα άλλα όπου η παιδική ηλικία πάει “χέρι-χέρι” με την πατριαρχία και το μοντέλο της βίας και της κακοποίησης που αναπαράγεται από γενιά σε γενιά. Δεν είναι τυχαία η εικόνα που ήρθε στο μυαλό της Γιώτας Σερεμέτη διαβάζοντας τα κείμενα της Κιτσοπούλου: Μια μπαλαρίνα που χορεύει ζεϊμπέκικο!

Στη διπλανή πόρτα, λοιπόν, εκτυλίσσονται κωμικοτραγικές ιστορίες, που αντικατοπτρίζουν τις παθογένειες της Αγίας Ελληνικής Οικογένειας. Από αυτές που σε κάνουν να θέλεις να γελάσεις και (κυρίως) να κλάψεις. Απ’ αυτές που όλοι νομίζουμε ότι συμβαίνουν μια στο τόσο και μακριά από μας. Αλλά μπορεί να είναι και οι δικές μας. Άνθρωποι που τρώνε μαζεμένοι σε οικογενειακά τραπέζια, δουλεύουν οχτάωρα σε πολύβουες δημόσιες υπηρεσίες, μεγαλώνουν “καλά” παιδιά, έχουν συζύγους και γιαγιάδες. Μπλεγμένοι στο κουβάρι τη ζωής, γίνονται ευάλωτοι, πονούν και προκαλούν πόνο. Μας παραπλανούν χαμογελώντας ή και χαμογελούν πεπλανημένοι, αλλά εξακολουθούν να ονειρεύονται.

Επτά γυναίκες μαζί στη σκηνή

Οι “ηθοποιές” (όπως θέλουν να αποκαλούνται) Χριστίνα Ανδρεάκου, Άρτεμις Δούρου, Μαρίνα Ζέρβα, Μαρούλα Καλαμποκιά, Νικολέττα Παναγιώτου, Γιώτα Σερεμέτη, Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου είναι οι επτά πρωταγωνίστριες που λένε -τελικά- την ίδια ιστορία με όχημα το “μαζί” πάνω στη σκηνή. Πώς θα αντιδράσουν όταν βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη, μέσα στις σκοτεινές τρύπες των πατρικών τους σπιτιών;

Γιατί μας αφορούν οι ιστορίες τους; “Οι ιστορίες που θα σας πούμε ακουμπάνε μέσα μας, μιλάνε για το παιδί που υπήρξαμε, μιλάνε στο παιδί που μεγάλωσε πια, αλλά που πάντα θα φέρει μέσα του κάτι από το τότε”.

Και όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της η σκηνοθέτις Γιώτα Σερεμέτη: «Όταν αφηγούμαστε την ιστορία μιας γυναίκας που είναι εγκλωβισμένη σε μία κακοποιητική σχέση με τον σύντροφό της – σχεδόν πάντα στα ίδια σημεία της ιστορίας – παρατηρούμε στο κοινό πολλά κεφάλια μαζί, κυρίως γυναικών, να γνέφουν καταφατικά. Και δεν είναι αυτή η κίνηση της απλής συμφωνίας. Είναι κάτι πιο βαθύ, είναι ένας τρόπος να δείξουν πως είναι μαζί μας. Πως ξέρουν ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Κι εκείνη τη στιγμή δεν είμαστε πια εφτά γυναίκες που λέμε την ίδια ιστορία. Είμαστε δεκαεπτά. Εικοσιεπτά. Εκατόν επτά».

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενα: Λένα Κιτσοπούλου

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη

Σκηνικά – Κοστούμια: Seven Sisters

Μουσική επιμέλεια: Γιώτα Σερεμέτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Φιλίππογλου, Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου

Video art – Σχεδιασμός αφίσας: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Επί σκηνής οι ηθοποιές: Χριστίνα Ανδρεάκου, Άρτεμις Δούρου, Μαρίνα Ζέρβα, Μαρούλα Καλαμποκιά, Νικολέττα Παναγιώτου, Γιώτα Σερεμέτη, Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 18:00.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 14 ευρώ / Διάρκεια: 115 λεπτά

Προπώληση: more.com, τηλεφωνικά στο 6932284241 και στο ταμείο του Faust Bar Theatre Arts (Καλαμιώτου 11, Αθήνα – 210 3234096).