DECO

Φενγκ Σούι: 7 tips για να φέρεις τη θετική ενέργεια στο μπάνιο σου

Unsplash

Σε γενικότερες γραμμές, το μπάνιο είναι ένας χώρος όχι και τόσο συμφιλιωμένος με το Φενγκ Σούι καθώς οι κανόνες αυτές τις αρχαίας κινέζικης φιλοσοφίας έρχονται σε αντίθεση με την ακαταστασία που – συνήθως – επικρατεί στο μπάνιο. Και όταν λέω ακαταστασία, αναφέρομαι στα διάφορα απορρυπαντικά, στα καλλυντικά και στα κάθε λογής μπουκαλάκια (σαμπουάν, αφρόλουτρα κ.λπ.) που πιθανόν να βρίσκονται σε κοινή θέα. Επιπρόσθετα, έχει επικρατήσει η άποψη ότι η θετική ενέργεια απορροφάται από τη λεκάνη και το σιφόνι, με το νερό να είναι ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης.

Εκτός αυτού και σύμφωνα με τις διδαχές του Φενγκ Σούι, το υδάτινο στοιχείο συνδέεται με τον πλούτο και τη σοφία και το μπάνιο είναι ένα μέρος που κατακλύζεται από νερό (το οποίο συνδέεται παράλληλα με τη δημιουργία θετικής ενέργειας). Για όλους αυτούς τους λόγους, το μπάνιο είναι ένα μέρος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Εξοικονόμησε το νερό

Η θεωρία του Φενγκ Σούι ήταν πάντα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και τη φύση και προάγει τη βιωσιμότητα. Επομένως, η φειδωλή χρήση του νερού και η εξοικονόμησή του, δημιουργούν θετική ενέργεια. Η εγκατάσταση συσκευών εξοικονόμησης νερού, η μείωση του χρόνου που κάνεις μπάνιο και η επιδιόρθωση διαρροών αποτελούν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κλείσε το καπάκι της λεκάνης

Η λεκάνη απορροφάει νερό και μαζί με το νερό, απορροφάει και θετική ενέργεια. Για να αποτρέψεις κάτι τέτοιο, μην ξεχνάς να κλείνεις το καπάκι όταν δεν χρησιμοποιείς τη λεκάνη. Ως έξτρα bonus αυτής της απλής πράξης, θα λάβεις τη μείωση της υγρασίας στο μπάνιο και κατ’ επέκταση της μούχλας που μπορεί να δημιουργηθεί απ’ αυτήν.

Να κλείνεις πάντα την πόρτα

Στην ίδια λογική με το καπάκι της τουαλέτας, η πόρτα του μπάνιου θα πρέπει να είναι πάντα κλειστή. Με αυτόν τον τρόπο, θα “αιχμαλωτίσεις” τη θετική ενέργεια στον χώρο του μπάνιο και κατ’ επέκταση θα αποτρέψεις τη διασπορά της στο υπόλοιπο σπίτι.

Πρόσθεσε φυτά στο μπάνιο

Το κύριο πρόβλημα με το μπάνιο είναι η “διαρροή”, δηλαδή η διαφυγή του νερού. Είτε από τη μπανιέρα, είτε από το σιφόνι, είτε από τον νιπτήρα, είτε από τη λεκάνη. Και τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι με το μέρος σου και έρχονται να δώσουν μία mini λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τα φυτά, λοιπόν, βοηθούν στη μείωση της αρνητικής ενέργειας και αυτό γιατί απορροφούν το νερό και το μετατρέπουν σε ζωή. Όπως καταλαβαίνεις, ένας πράσινος ζωντανός οργανισμός στο μπάνιο σου θα αποτελέσει μία από τις καλύτερες προσθήκες για τη δημιουργία θετικής ενέργειας.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός πως τα φυτά τροφοδοτούνται και ζωντανεύουν από το νερό, φέρνουν και το στοιχείο της φύσης πιο κοντά σε αυτόν τον χώρο.

Απομάκρυνε τα άχρηστα αντικείμενα & τακτοποίησε τα υπόλοιπα

Όπως σου ανέφερα, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι τα καλλυντικά, τα προϊόντα περιποίησης, τα φάρμακα και τα κάθε λογής μπουκάλια που -εύλογα- υπάρχουν στο μπάνιο δημιουργούν το αίσθημα της ακαταστασίας και απομακρύνουν τη θετική ενέργεια από τον χώρο. Για να αποτρέψεις αυτήν την κατάσταση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεφορτωθείς όσα προϊόντα δεν χρησιμοποιείς ή έχουν λήξει και δεν το έχεις αντιληφθεί.

Τώρα περνάμε στο κομμάτι των προϊόντων που χρησιμοποιείς αλλά βρίσκονται σε κοινή θέα. Ο πιο έξυπνος τρόπος να τα βάλεις σε μία τάξη (αν δεν μπορείς να τα τοποθετήσεις μέσα σε κάποιο συρτάρι), είναι να τα τοποθετήσεις μέσα σε μικρά κουτιά, τα οποία δίνουν την αίσθηση της τακτοποίησης. Από εκεί και πέρα, όλα θα είναι zen.

Προμηθεύσου νέες πετσέτες & ξεφορτώσου τις παλιές

Με το πέρασμα του καιρού, οι πετσέτες τείνουν να συσσωρεύουν βακτήρια και οσμές. Σε αρκετές περιπτώσεις, ένας καλός καθαρισμός σε απαλλάσσει από τέτοιου είδους προβλήματα. Ωστόσο, όλα τα πράγματα έχουν ημερομηνία λήξης. Έτσι κι εσύ, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστείς να αγοράσεις καινούργιες πετσέτες. Όταν, λοιπόν έρθει αυτή η στιγμή, κάνε τη σωστή επιλογή, φροντίζοντας να είναι βιώσιμες, οργανικές και μη τοξικές.

Η σωστή επιλογή των λευκών ειδών του μπάνιου είναι καθοριστικής σημασίας για το Feng Shui, καθώς η θετική ενέργεια του σπιτιού επηρεάζεται από την ποιότητα και τη ζωτική ενέργεια των αντικειμένων που βρίσκονται στο μπάνιο. Εξάλλου, μην ξεχνάς πως και το δέρμα σου έχει ανάγκη από καλής ποιότητας υλικά, γιατί ουσιαστικά είναι αυτό που απορροφά την ενέργεια των υλικών με τα οποία έρχεται σε επαφή.

Να καθαρίζεις ακόμα πιο συχνά το μπάνιο σου

Το μπάνιο είναι ο χώρος του σπιτιού που κατ’ εξοχήν έχει συνδεθεί με την έννοια της καθαριότητας, δεδομένου ότι σε αυτόν τον χώρο καθαριζόμαστε και καλλωπιζόμαστε. Για τον λόγο αυτό, φρόντισε να το καθαρίζεις τακτικά. Προσπάθησε, όμως, να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικά και περισσότερο βιώσιμα προϊόντα καθαρισμού.

Κι εμείς, επειδή σε σκεφτόμαστε, σου έχουμε ήδη έτοιμη τη  λίστα με DIY καθαριστικά προϊόντα, τα οποία μπορείς να δημιουργήσεις μόνη σου και ανά πάσα στιγμή και με υλικά που διαθέτεις σπίτι σου.