ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που πρέπει να πίνεις νερό αν σου αρέσει ο καφές

Unsplash

Χτυπάει το ξυπνητήρι (εκτός αν είναι Κυριακή), σηκώνεσαι από το κρεβάτι και σέρνεσαι μέχρι την κουζίνα για να ανάψεις την καφετιέρα.

Οι πρωινές συνήθειες δεν αλλάζουν και πολύ καλά κάνεις. Η μυρωδιά από τους κόκκους του καφέ είναι ίσως η ωραιότερη του κόσμου και είναι ικανή να ξυπνήσει τον εγκέφαλο. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε πρωί, σε όλη την ενήλικη ζωή σου. Μήπως όμως θα έπρεπε να ήταν το δεύτερο;

Ο λόγος που πρέπει να πίνεις νερό πριν τον καφέ

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το νερό είναι το πιο βασικό ρόφημα που πρέπει να υπάρχει στην ζωή μας. Εάν μιλάμε όμως για το πρωί, ο λόγος δεν είναι ότι πρέπει να ενυδατώνεσαι και να πίνεις 2 λίτρα την ημέρα. Έχει να κάνει με τη νυχτερινή αφυδάτωση που συμβαίνει σε όλους μας ανεξαιρέτως.

«Χάνουμε περίπου 1 λίτρο νερό κάθε βράδυ, και για αυτό ξυπνάμε αφυδατωμένοι. Αν και ο καφές είναι μέρος της πρωινής μας συνήθειας, καλό είναι να ξεκινάμε τη μέρα με νερό ώστε να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καφές είναι διουρητικός μάς στέλνει στην τουαλέτα και έτσι χάνουμε περισσότερο νερό», τονίζει ο ειδικός ύπνου και κλινικός ψυχολόγος Δρ. Michael Breus.

Ιδανικά λοιπόν, ξεκινάς τη μέρα σου με 3 φλιτζάνια νερό και προσθέτεις φέτες φρούτων ή βότανα, αν βαριέσαι τη σκέτη εκδοχή.

Στην πραγματικότητα, ο καφές είναι απαραίτητος αργότερα

Έχουμε την πεποίθηση ότι ξυπνάμε και χρειαζόμαστε κάτι να μας ξυπνήσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι συνήθως υψηλότερα όταν ξυπνάμε και διατηρούνται έως και μισή ώρα αργότερα. Συνεπώς, δεν θα πάρεις όλα τα οφέλη του καφέ εάν τον πιεις με το που σηκωθείς. Τι να κάνεις λοιπόν; Καμία ουσιαστική αλλαγή. Άναψε τη μηχανή του καφέ (ή παράγγειλέ τον), πιες 2-3 φλιτζάνια νερό σε θερμοκρασία δωματίου, βούρτσισε τα δόντια σου, άνοιξε τα παράθυρα να μπει ο ήλιος και μετά απόλαυσε τον καφέ σου.