DECO

Διακόσμηση: Tα trends που θα κυριαρχήσουν το 2021

Unsplash

Έως τώρα, το 2020 ήταν μια πρωτόγνωρη χρονιά για τους περισσότερους από εμάς. Η αλήθεια είναι πως έφερε αρκετές αλλαγές στην ζωή μας. Μια από αυτές ήταν και ο τρόπος που βιώνουμε την καθημερινότητά μας. Αλλά, και οι συνήθειές μας υποβλήθηκαν σε μεγάλες αλλαγές. Ας μην ξεχνάμε δε, πως κατά την διάρκεια της καραντίνας, το σπίτι μας, μεταβλήθηκε σε κάποιου είδους «πολυχώρο». Ήταν ο εργασιακός μας χώρος και παράλληλα ο χώρος που αφιερώναμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ελεύθερού μας χρόνου. Ήταν εκεί που αναδιπλώσαμε το ταλέντο μας στην μαγειρική και εκφράσαμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Μια κατάσταση που πιθανόν να ξαναβιώσουμε μελλοντικά.

Μπορεί, λοιπόν, φέτος να μην ήταν η χρονιά μας. Μπορεί, επίσης το 2021 να είναι τόσο απρόσμενο όσο και το 2020, με το ενδεχόμενο μιας επικείμενης καραντίνας να πλησιάζει απειλητικά. Τα «μπορεί» και τα «ενδεχομένως» είναι πολλά. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο. Τα trends διακόσμησης για το 2021 είναι εδώ, ποικίλουν και ξεχωρίζουν. Δες λοιπόν, τις διακοσμητηκές τάσεις που προτείνονται για την επερχόμενη χρονιά. Εξάλλου, μην ξεχνάς πως η διακόσμηση παίζει σημαντικό ρόλο στην διάθεση και την ψυχοσύνθεσή σου (εάν χρειαστεί να ξανακλειστούμε στα σπίτια μας).

Το σύνθημα για φέτος είναι: Σκέφτομαι οικολογικά και απλά. Ένας εορτασμός των πρώτων υλών της γης, των γήινων αποχρώσεων, των minimal διακοσμητικών, καθώς και των instagrammable φυτών.

1. Σύγχρονη διακόσμηση με βασικό άξονα την βιωσιμότητα

Οι τάσεις εσωτερικής διακόσμησης 2021 καθορίζουν μια νέα εποχή στην ανάπτυξη βιώσιμων design. Βιοπλαστικά (που σημαίνει βιοδιασπώμενα), ανακυκλώσιμα υλικά, φυσικά υλικά και υλικά χαμηλής επίδρασης για το περιβάλλον είναι το μέλλον και τα βασικά «όπλα» στον αγώνα για το περιβάλλον.

Φυσικά υλικά

Μια τάση διακόσμησης που φέρνει την φύση πιο κοντά στο σπίτι μας. Υλικά, όπως το ξύλο, το γυαλί, η πέτρα, τα κεραμικά και τα ψάθινα είναι ιδανικά για μια eco-friendly διακόσμηση και στρέφονται κατά της μάστιγας των πλαστικών. Διακοσμητικά και έπιπλα από αυτά τα υλικά βρίσκεις έτοιμα στο εμπόριο. Όμως, κάνοντας ένα online search βρίσκεις και πολλές DIY κατασκευές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το σκανδιναβικό στιλ διακόσμησης, το φυσικό ξύλο είναι ένα μοντέρνο υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον. Δυο σε ένα. Οι επιλογές αξιοποίησης του ξύλου είναι πολλές. Καλύπτει από δάπεδα, οροφές και τοίχους, μέχρι ξύλινες τραπεζαρίες, καναπέδες και κάθε λογής διακοσμητικά. Βεβαιώσου όμως πρώτα πως δεν συμβάλει σε κάποια οικολογική καταστροφή, όπως η αποψίλωση δασών.

Vintage διακοσμητικά & έπιπλα

Το σπίτι σου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αγοράζοντας μεταχειρισμένα ή vintage διακοσμητικά και έπιπλα. Ψάχνοντας σε βιντατζάδικα μπορείς να βρεις κυριολεκτικά θησαυρούς, και μάλιστα σε τιμή πολύ χαμηλότερη απ’ό,τι θα αγόραζες καινούργια έπιπλα.

Φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους ζωτικούς παράγοντες του πλανήτη. Πόσο μάλλον, όταν τα έχουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Όπως αρκετά χρόνια τώρα, έτσι και για την χρονιά 2021, τα στοιχεία της φύσης αναζωογονούν την διακόσμηση του σπιτιού (και τους πνεύμονές σου). Η εσωτερική «ζούγκλα», λοιπόν, ανθίζει.

2. Η minimal τέχνη παίρνει προβάδισμα. Less is more

Πρόκειται για μια τάση που αρχικά έγινε δημοφιλής στα social media. Πρόκειται, επίσης, για μια τάση που ανήκει στην εποχή των millenials και έχει επιρροές από το σκανδιναβικό στιλ διακόσμησης που προτάσσει τον μινιμαλισμό. Η one line γραμμική τέχνη και ιδίως η one line προσωπογραφία, αναβιώνει μέσα από τα διακοσμητικά σπιτιού.

Οι πίνακες με έντονα γεωμετρικά σχέδια που απεικονίζουν πρόσωπα, είναι αγαπημένη τάση για φέτος, ειδικά αν σου αρέσουν τα μοντέρνα και ιδιαίτερα διακοσμητικά για τον τοίχο σου. Η απόλυτη ωδή στον μινιμαλισμό.

3. Τα ουδέτερα & τα παστέλ χρώματα θα κυριαρχήσουν

Η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων για τους τοίχους του σπίτι σου είναι η πιο δύσκολη επιλογή. Είναι η πρώτη και σημαντικότερη επιλογή, πάνω στην οποία κρίνεται η μετέπειτα διακόσμηση του υπόλοιπου σπιτιού. Επίσης, οι τάσεις στα χρωματολόγια του τοίχου είναι από τις πιο ευμετάβλητες. Κάθε χρόνο οι χρωματικές παλέτες αλλάζουν και καινούργια χρώματα αναδεικνύονται ως τα καλύτερα. Το 2021, πάντως, τα χρώματα έχουν να κάνουν με την ηρεμία.

Υπάρχει, λοιπόν, μια τάση για απαλές αποχρώσεις, καθώς και αποχρώσεις της καραμέλας, του καφέ και του ανοιχτόχρωμου γκρι. Χρώματα που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας, αγνότητας, γαλήνης και ευελιξίας

Οικολογικές βαφές τοίχου

Εάν σκέφτεσαι να ανανεώσεις το χρώμα κάποιου τοίχου ή κάποιου επίπλου, προτίμησε οικολογικά χρώματα. Γιατί; Γιατί τα οικολογικά χρώματα είναι μη τοξικά. Ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον από την παραγωγή τους μέχρι τη χρήση και την εφαρμογή τους. Άλλωστε, πρόκειται για χρώματα που παράγονται από φυτά και άλλα φυσικά υλικά, όπως το γάλα.