ΣΕΙΡΕΣ

Death and Other Details: Μπορείς να βρεις τον δολοφόνο σε 10 επεισόδια;

Michael Desmond/Hulu/©2024 Disney

Το Death and Other Details θα μπορούσε να γίνει η αγαπημένη σου σειρά της σεζόν. Αν είχε λίγο πιο στρωτό σενάριο. Παραμένει ένα τυπικό whodunit με φωτογενές cast υπόπτων πάνω σε ένα VIP ναυλωμένο κρουαζιερόπλοιο που κυκλοφορεί ένας δολοφόνος. Απλά οι λεπτομέρειες είναι πάρα πολλές. 

Αν ξεπεράσεις το γεγονός ότι κάποια επεισόδια της σειράς του Hulu (που μπορείς να βρεις στο Disney+) είναι χαοτικά και υπερβολικά, θα ξαφνιαστείς με την αποκάλυψη του δολοφόνου. Ο Mandy Patinkin (του Homeland) στο ρόλο του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου είναι πειστικότατος και η πρωταγωνίστρια Violett Beane είναι έτοιμη να γίνει διάσημη. 

Death and Other Details James Dittiger/Hulu/©2024 Disney

Κεντρικός χαρακτήρας της σειράς είναι η Imogene που είναι σίγουρη ότι η μητέρα της έχει δολοφονηθεί και βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και γίνεται η βασική ύποπτη σε ένα μυστήριο δολοφονίας. Έχει μεγαλώσει στην βαθύπλουτη και ιδιόρρυθμη οικογένεια των Collier και είναι κολλητή με την αδίστακτη Anna Collier και τον εθισμένο στην κοκαΐνη αδελφό της, Tripp.

Στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται καλεσμένη και η οικογένεια των Chun που πρόκειται να κλείσει μια συμφωνία δισεκατομμυρίων με την οικογένεια των Collier. Στο πρώτο επεισόδιο γνωρίζουμε όλους τους προνομιούχους χαρακτήρες αυτού του murder mystery. Η δολοφονία γίνεται μετά από ένα πάρτι (φυσικά) και ο βασικός ύποπτος μάλλον είναι αθώος (φυσικά). Και μισεί τον ντετέκτιβ που θέλει να την βοηθήσει να αποδείξει ότι δεν έχει σχέση με το έγκλημα.

Το Death and Other Details είναι στιλιζαρισμένο και περίπλοκο (δεν υπήρχε λόγος για 10 επεισόδια αν με ρωτάς). Έχει όλες τις αναμενόμενες ανατροπές του είδους. Κι ένα παρελθόν που καταδιώκει όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες στο παρόν. Έχει κι αστείες πινελιές, ο 14χρονος TikToker, γιος του πνευματικού της οικογένειας είναι το comic relief της σειράς. Που είναι τρομερά ειρωνική με την ποπ κουλτούρα. Αρκεί να προσέχεις όλες τις λεπτομέρειες. Και να συνδέσεις όλους τους ενοχλητικούς χαρακτήρες μεταξύ τους.

Η σειρά θα κάνει πολλά μπρος πίσω που σχετίζονται και με το θάνατο της μητέρας της Imogene και με τους θανάτους πάνω στο κρουαζιερόπλοιο. Το φινάλε του Death and Other Details (στα ελληνικά Θάνατος και Άλλες Λεπτομέρειες, αποκλειστικά στο Disney+) θα είναι σίγουρα απροσδόκητο. Ναι, θα μπερδευτείς. Εκτός από τον 14χρονο TikToker (με το όνομα That Derek) όλοι είναι είτε ύποπτοι ή αντιπαθητικοί πλούσιοι που λένε ψέματα. Με πάρα πολλά μυστικά που κάνουν τη σειρά να μοιάζει με παζλ που πρέπει να βρεις το σωστό κομμάτι. 

Το Death and Other Details μοιάζει με το Knives Out. Και απαιτεί από τους θεατές να μην έχουν προκαταλήψεις, αλλά να έχουν κοινωνική συνείδηση. Και να πιστέψουν ότι η (κάπως επιφανειακή) σειρά δεν δημιουργήθηκε από κάποιο AI που έγραψε το (απίστευτο/ επιτηδευμένο) σενάριο.

Έχει όμως πάρα πολύ έξυπνους και κωμικούς διαλόγους. Και πανέμορφα σκηνικά και σέξι κοστούμια. Κι ωραίες τοποθεσίες.