ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη στέψη

@2023 Hugo Burnand/Buckingham Palace via AP/AP Images

Η ώρα που ο βασιλιάς Κάρολος περίμενε -μάλλον για πολλά χρόνια- έχει φτάσει. Η στέψη του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας Καμίλα, πραγματοποιείται το Σάββατο, 6 Μαΐου στις 11 το πρωί (ώρα Αγγλίας) στο Αββαείο του Westminster και η Μεγάλη Βρετανία ζει στους ρυθμούς της αυτό το σαββατοκύριακο.

Η στέψη είναι η διαδικασία της ενθρόνισης ενός μονάρχη. Είναι μία συμβολική, θρησκευτική τελετή κατά την οποία το στέμμα τοποθετείται στο κεφάλι ενός βασιλιά. Σύμφωνα με το BBC, η στέψη επισημοποιεί «τον ρόλο του μονάρχη ως επικεφαλής της εκκλησίας της Αγγλίας και σηματοδοτεί την μετάβαση στους τίτλους και τις εξουσίες του ρόλου». Ο βασιλιάς Κάρολος δηλαδή μπορεί να είναι βασιλιάς από τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά αποκτά τον ρόλο του με κάθε επισημότητα, τη στιγμή που το στέμμα θα αγγίξει το κεφάλι του.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ιστορική αυτή στιγμή για τη Μεγάλη Βρετανία

βασιλιάς Κάρολος στέψη Οι fans της βασιλικής οικογένειας είχαν πάρει ήδη θέση στον δρόμο απ' όπου θα περάσει η άμαξα με τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα, από την Παρασκευή 5 Μαΐου. / @2023 Emilio Morenatti/AP Images
Οι fans της βασιλικής οικογένειας είχαν πάρει ήδη θέση στον δρόμο απ’ όπου θα περάσει η άμαξα με τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα, από την Παρασκευή 5 Μαΐου.

Πριν ξεκινήσει η τελετή στο Αββαείο του Westminster ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα ξεκινήσουν με τη συνοδεία τους τη διαδρομή τους από το παλάτι του Buckingham για να βρεθούν εκεί μέσα στην βασιλική άμαξα Diamond Jubilee State Coach. Θα περάσουν από την πλατεία Trafalgar και τον δρόμο μπροστά από το κτίριο της Βουλής της Μεγάλης Βρετανίας, πριν βρεθούν στον τόπο τέλεσης της στέψης.

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η συνοδεία τους κατά την επιστροφή τους στο παλάτι του Buckingham, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Αυτή τη φορά θα μπουν σε άλλη άμαξα, την Gold State Coach, ενώ θα τους συνοδεύσουν κι άλλοι ευγενείς, συμπεριλαμβανομένων του πρίγκιπα William, της Kate Middleton και των παιδιών τους, των άμεσων διαδόχων δηλαδή του βασιλιά Κάρολου.

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της τελετής

Κατά την είσοδο του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας Καμίλα στο Αββαείο του Westminster, θα προηγείται ο Σταυρός της Ουαλίας, που περιλαμβάνει κομμάτια Τίμιου Ξύλου, που ο πάπας Φραγκίσκος του χάρισε ως δώρο για τη στέψη του. Της τελετής προΐσταται ο Αριεπίσκοπος του Canterbury και όπως διαβάζουμε στο townandcountrymag.com, θα υπάρξουν 6 σημεία σε αυτή.

@2023 Andreea Alexandru/ AP Images

  1. Η αναγνώριση: Στην αρχή της τελετής ο βασιλιάς Κάρολος θα σταθεί δίπλα στον θρόνο και ο Αρχιεπίσκοπος θα τον παρουσιάσει στους προσκεκλημένους του. Το κοινό θα φωνάξει «Ο θεός να σώζει τον βασιλιά Κάρολο».
  2. Η ορκωμοσία: Ο βασιλιάς Κάρολος θα ορκιστεί να υπηρετεί την εκκλησία της Αγγλίας και τον νόμο. Ο Αρχιεπίσκοπος θα τον ρωτήσει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο Κάρολος θα απαντήσει καταφατικά και θα ολοκληρώσει όσα λέει με τον καθιερωμένο όρκο που δίνουν οι βασιλείς της Αγγλίας αναλαμβάνοντας τον ρόλο τους.
  3. Το χρίσμα: Ο βασιλιάς Κάρολος θα βγάλει την κάπα του θα κάτσει στον θρόνο που κατασκευάστηκε από ξύλο οξιάς πριν από 700 χρόνια και ο Αρχιεπίσκοπος θα τον χρίσει με λάδι από τα Ιεροσόλυμα. Ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ και ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας έφεραν το λάδι που καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο. Στην τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ αυτό το μέρος της τελετής δεν είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά ενώ και στην στέψη του βασιλιά Κάρολου αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν θα κινηματογραφηθεί.
  4. Η στέψη: Ο βασιλιάς Κάρολος θα κρατήσει δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Το σκήπτρο του μονάρχη με το περιστέρι στην κορφή του εκπροσωπεί τον πνευματικό του ρόλο, ενώ το άλλο που φέρει έναν σταυρό εκπροσωπεί την προσωρινή του εξουσία και την καλή διακυβέρνηση. Η σφαίρα είναι το σύμβολο της «πνευματικής και ηθικής κυριαρχίας». Ένα δαχτυλίδι θα τοποθετήθεί στο δεξί χέρι του βασιλιά Κάρολου. Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος θα βάλει το στέμμα στο κεφάλι του βασιλιά της Αγγλίας.
  5. Η ενθρόνιση: Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος θα πει: «Στάσου δυνατός και κρατήσου σταθερά από εδώ και στο εξής αυτό το κάθισμα της βασιλικής αξιοπρέπειας, είναι δικό σου με την εξουσία του Παντοδύναμου Θεού. Είθε αυτός ο ίδιος Θεός, ο θρόνος του οποίου κρατά για πάντα, να εδραιώσει τον θρόνο σου με δικαιοσύνη, ώστε να μπορεί να σταθεί σταθερός για πάντα».
  6. Ο φόρος τιμής: Ιστορικά οι πρίγκιπες, ο Αρχιεπίσκοπος κ.α. γονατίζουν για να αποτίσουν φόρο τιμής και να ορκιστούν την πίστη τους στον μονάρχη. Στη στέψη του Κάρολου αυτοί οι φόροι τιμής θα αποδοθούν από την εκκλησία, από το βασιλικό αίμα (τον πρίγκιπα William δηλαδή) και τον λαό (όποιος θέλει από τους παρευρισκομένους θα γονατίσει σε εκείνο το σημείο).

Στη συνέχεια η βασίλισσα Καμίλα θα χριστεί και θα στεφθεί ως βασιλική σύζυγος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα παρουσιαστούν 12 νέες μουσικές συνθέσεις που υπογράφουν μουσικοί όπως οι Jidith Weir, Andrew Lloyd Webber και ο Patrick Doyle. Ανάμεσα στους μουσικούς που θα εμφανιστούν στο Αββαείο του Westminster, είναι η Ορχήστρα της Στέψης, η βασιλική αρπίστρια Alis Huws, η χορωδία του Αββαείου κ.α.

Το στέμμα του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας Καμίλα

Ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το στέμα St Edwards που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Ζυγίζει 2,26 κιλά και αποτελείται από χρυσό και 444 πολύτιμους λίθους. Η βασίλισσα Καμίλα θα φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Mary που ενθρονίστηκε το 1911. Η βασίλισσα Καμίλα σπάει έτσι μία παράδοση χρόνων επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει ένα προηγούμενο στέμμα, αντί να φτιαχτεί ένα για εκείνη όπως συνέβαινε με τις προκατόχους της.

Το στέμμα που επέλεξε δεν θα φέρει πάνω του το αμφιλεγόμενο διαμάντι Koh-i-Noor που έχει συνδεθεί με την ιστορία της αποικιοκρατίας στην Βρετανία. Το διαμάντι είχε αφαιρεθεί για να μπει στο στέμμα της βασιλομήτωρος στη στέψη του δικού της συζύγου.

Ποιοι θα παρεβρεθούν στη στέψη

Το Αββαείο του Westminster θα είναι γεμάτο με 2000 καλεσμένους. Εκτός από τη βασιλική οικογένεια, θα βρίσκονται εκεί και οι συγγενείς της Καμίλα, συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών της, των εγγονιών της και άλλων στενών συγγενών. Επίσης θα είναι εκεί μέλη των βασιλικών οικογενειών από το εξωτερικό, όπως και εκπρόσωποι της Κοινοπολιτείας και φιλανθρωπικών οργανισμών που υποστηρίζουν ο Κάρολος και η Καμίλα. Επίσης θα βρίσκονται εκεί 450 πρόσωπα που έχουν τιμηθεί με το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ο πρίγκιπας Harry θα είναι επίσης εκεί, αλλά η σύζυγός του, Meghan Markle όχι καθώς θα παραμείνει στην Καλιφόρνια με τον πρίγκιπα Archie που έχει τα γενέθλιά του την ίδια μέρα και την πριγκίπισσα Lilibet.

βασιλιάς Κάρολος στέψη @2023 Emilio Morenatti/AP Images

Ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν

8 υπηρέτες επί των τιμών θα βρίσκονται στο πλευρό του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας Καμίλα. Στους υπηρέτες του Κάρολου συγκαταλέγεται και ο εγγονός του πρίγκιπας George. Τα 3 εγγόνια της Καμίλα θα εκπληρώνουν χρέη υπηρετών για εκείνη μαζί με τον επίσης συγγενή της, Arthur Elliot.

Επιπλέον η βασίλισσα Καμίλα θα έχει 2 κυρίες επί των τιμών, την αδερφή της, Annabel Elliot και την καλή της φίλη, Lady Lansdowne. Η πριγκίπισσα Άννα θα έχει τον ρόλο του Gold Stick in Waiting, του σωματοφύλακα της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια της εισόδου του βασιλικού ζεύγους και της συνοδείας του στο Αββαείο του Westiminster. Θα ακολουθεί την άμαξά τους, έφιππη.

Ποιος πληρώνει για τη στέψη;

Η βρετανική κυβέρνηση πληρώνει για τη στέψη του βασιλιά Κάρολου, καθώς πρόκειται για κρατική περίσταση. «Αν και είναι πιθανόν να πιεστεί για να δείξει ευαισθησία λόγω της κρίσης κόστους ζωής που διερχόμαστε, η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει την τελετή ως σημαντική, διπλωματική ευκαιρία να παρουσιάσει τη Μεγάλη Βρετανία στον κόσμο», αναφέρει το BBC.

Η Katy Perry πότε τραγουδάει;

Η Katy Perry και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες δεν θα λάβουν μέρος στη στέψη του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας Καμίλα, αλλά σε συναυλία που θα διοργανωθεί την επομένη, την Κυριακή, 7 Μαΐου στο Κάστρο του Windsor στην οποία θα δώσουν το «παρών» περίπου 20000 άνθρωποι.

Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν στη σκηνή οι Take That, ο Lionel Richie, o Andrea Bocelli, ο βαρύτονος Sir Bryn Terfel και φυσικά, η Katy Perry. Η συναυλία σύμφωνα με το BBC θα έχει ως κεντρικά θέματα την αγάπη, τον σεβασμό και την αισιοδοξία.

βασιλιάς Κάρολος στέψη O Lionel Richie και η Lisa Parigi σε πάρτι στον κήπο του Buckingham με αφορμή τη στέψη στις 3 Μαΐου. / @2023 Yui Mok/Pool via AP Images
O Lionel Richie και η Lisa Parigi σε πάρτι στον κήπο του Buckingham με αφορμή τη στέψη στις 3 Μαΐου.

Η συναυλία οργανώνεται από το BBC και τα κανάλια του θα τη μεταδίδουν ζωντανά.