CELEBRITIES

Βασιλιάς Κάρολος: Πόση είναι τελικά η περιουσία του και πόσο θα κοστίσει η στέψη

© 2023 Martin Meissner/AP IMAGES

Μην κλαις και μην λυπάσαι. Τον έχει τον τρόπο του ο βασιλιάς Κάρολος και στον δρόμο, που λέει ο λόγος, δεν πρόκειται να μείνει.

Η δημοσιογραφική έρευνα του Guardian αποκαλύπτει το μέγεθος του βασιλικού πλούτου. Πόση είναι η τελικά η περιουσία του βασιλιά Κάρολου; Πόση; Ο βασιλιάς Κάρολος να σου θυμίσω κληρονόμησε και τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε 1,8 δισεκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται πως έχει ανέλθει η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η προσωπική περιουσία του βασιλιά αποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό, με το Παλάτι να ισχυρίζεται πως τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας «θα πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο άτομο» αλλά και ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται αποτελούν ένα «δημιουργικό μείγμα εικασιών, αυθαίρετων συμπερασμάτων και ανακριβειών».

Βασιλιάς Κάρολος: Μια περιουσία που όλο και αυξάνεται

Πέντε πάνω, πέντε κάτω, δισεκατομμύρια παραμένουν και ο βασιλιάς Κάρολος, όχι μόνο κληρονόμησε την Ελισάβετ αλλά επωφελείται και από τις εξαιρέσεις τις οποίες απολαμβάνει σχετικά με τη μη καταβολή φόρου κληρονομιάς.

Ο βασιλιάς Κάρολος απαλλάσσεται, βάσει των κανόνων που θεσπίστηκαν το 1993. Έκτοτε τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται από έναν κυρίαρχο ή σύζυγο ενός κυρίαρχου στον επόμενο μονάρχη, εξαιρούνται από τον κανόνα.

Επισήμως «για να αποφευχθεί η εξάλειψη του ιδιωτικού πλούτου των βασιλικών, σε περίπτωση που μια σειρά από μονάρχες πεθάνουν γρήγορα και διαδοχικά και κάθε φορά η περιουσία τους μειώνεται κατά 40%».

Το ποσό του 1,8 δισεκατομμυρίων λιρών είναι υπερτριπλάσιο του υπολογισμού της πιο πρόσφατης Λίστας Πλουσίων που καταρτίζουν κάθε χρόνο οι Sunday Times.

Εξοχικές επαύλεις, κοσμήματα με διαμάντια, ζωγραφικοί πίνακες διάσημων καλλιτεχνών, Rolls-Royce, αγωνιστικοί ίπποι και σπάνια γραμματόσημα.

Τα πολυτελή αυτοκίνητα είναι αξίας 6,3 εκ. λιρών, χωρίς να είναι απολύτως σαφές ποια από τα 23 αυτοκίνητα του βασιλικού οίκου (Rolls-Royce, Bentley, Jaguar) είναι ιδιωτική του περιουσία.

Περιουσία του επίσης, χωρίς να υπολογίζονται τα κάστρα και παλάτια που δεν ανήκουν τυπικά στον ίδιο αλλά στο στέμμα, φέρεται να είναι τα βασιλικά ακίνητα στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία. Η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε 330 εκ. λίρες.

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι επίσης ιδιοκτήτης περίπου 70 αλόγων που εκπαιδεύονται για ιπποδρομίες, αξίας τουλάχιστον 27 εκ. λιρών.

Επιπλέον, θεωρείται κάτοχος της καλύτερης φιλοτελικής συλλογής στον κόσμο, με σπάνια γραμματόσημα ορισμένα εκ των οποίων έχουν προσφερθεί ως δώρο από ξένες κυβερνήσεις. Η αξία της συλλογής εκτιμάται στα 100 εκ. λίρες.

Η αξία των μετοχών που ο Guardian πιστεύει ότι έχουν ως δικαιούχο τον βασιλιά ανέρχεται σε 142 εκ. λίρες. Το λεγόμενο «Δουκάτο του Λάνκαστερ», μια συλλογή ακινήτων ανά το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας 653 εκ. λιρών, αποδίδει στον βασιλιά περίπου 20 εκ. λίρες τον χρόνο.

Τι συμβαίνει με τα «προσωπικά δώρα»

O Guardian επισημαίνει ακόμη πως είναι «θολή» η διάκριση μεταξύ των δώρων που δίνονται στη βασιλική οικογένεια στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων και των «προσωπικών δώρων».

Θεωρητικά απαγορεύεται τα επίσημα δώρα να περνούν στην ιδιωτική περιουσία, ωστόσο ο επίσημος διαχωρισμός έγινε μόλις το 1995 και πολλά από τα δώρα που είχαν προσφερθεί τα προηγούμενα χρόνια είχαν συμπεριληφθεί στην προσωπική περιουσία. Τρεις εκτιμητές τέχνης υπολόγισαν την αξία 60 πινάκων από τους συνολικά 400 που έχουν εκτεθεί σε βασιλικές συλλογές. Θέλεις τα στοιχεία; Να σου τα δώσω και καλά να είσαι.

Η συνολική τους αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον 24 εκ. λίρες. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα πρόκειται μόλις για ένα μικρό μέρος, καθώς το σύνολο των έργων τέχνης που φέρεται να έχει στην κατοχή της η βασιλική οικογένεια είναι πολύ μεγαλύτερο. Να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως οι πίνακες που βρίσκονται στην κατοχή βασιλικών μελών αυξάνει δραματικά την τιμή πώλησής τους σε μια ενδεχόμενη δημοπρασία.

Βασιλιάς Κάρολος και μια στέψη εν μέσω ενός πληθωρισμού που καλπάζει

Ο βασιλιάς Κάρολος θα στεφθεί επίσημα βασιλιάς στις 6 Μαΐου. Το κόστος της στέψης του εκτιμάται πως θα ανέλθει σε έως και 100 εκατ. στερλίνες.

Ο λογαριασμός για τις στέψεις των προκατόχων του ήταν κατά πολύ χαμηλότερες (39,5 εκατ. στερλίνες για τον Γεώργιο Στ’ και 56,2 εκατ. στερλίνες για την Ελισάβετ Β’). Αν υπάρχουν αντιδράσεις; Φυσικά και υπάρχουν και είναι ιδιαίτερα έντονες. Βάλε και την αντιπάθεια στην εξίσωση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 51% δηλώνει πως η στέψη δεν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος έναντι του 32% που απαντάει θετικά στο σχετικό ερώτημα.

Οι νέοι της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών διαφωνούν με την κρατική χρηματοδότηση σε ποσοστό 62%. Το ποσοστό αυτό πέφτει όσο αυξάνεται η ηλικία των ερωτηθέντων. Είναι στο 55% στα άτομα ηλικίας 25-49 ετών, στο 46% στις ηλικίες 50-64 ετών και 44% στους άνω των 65 ετών. Οι αντιδράσεις, όπως σημειώνει το euronews, αυξάνονται καθώς η στέψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει ξεπεράσει το 10% και η ακρίβεια έχει οδηγήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς τομείς.

«Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από την κρίση του κόστους διαβίωσης», είπε ο Γκρέιαμ Σμιθ της ομάδας Republic, που στις 6 Μαΐου σκοπεύει να διαδηλώσει ζητώντας την κατάργηση της μοναρχίας.