ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γεωργία Λαλέ: Η απάντηση-γροθιά στη λογοκρισία για τη ροζ ελληνική σημαία της

Instagram.com/georgia_lale_studio/

Μετά τον (πολιτικό) σάλο που προκλήθηκε από το έργο, Γεωργία Λαλέ, με τη ροζ ελληνική σημαία που δημιουργήθηκε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών στην Ελλάδα, το οποίο αποσύρθηκε από την έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με απόφαση του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, η καλλιτέχνιδα έκανε την πρώτη της δημοσίευση. Η λογοκρισία, η παρερμηνεία και η εργαλειοποίηση της τέχνης στα καλύτερά της.

Μετά τα πρώτα της λόγια σε διάφορα μέσα που εξέφραζαν τη βαθύτατη θλίψη της που η δουλειά της παρερμηνεύτηκε, η Γεωργία Λαλέ προχώρησε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram σε μία μακροσκελή ανάρτηση, μιλώντας μεταξύ άλλων για τη λογοκρισία πίσω από την απομάκρυνση του έργου της.

Η εικαστικός αποκάλυψε πως τελικά απομάκρυνε ακόμα ένα έργο λόγω προσωπικών της ανησυχιών, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της τέχνης της και τόνισε τον συνεχή αγώνα που πρέπει να δίνουμε για το δικαίωμα όλων μας στην ελευθερία και τη ζωή.

Η πρώτη δημοσίευση της Γεωργίας Λαλέ μετά τον (πολιτικό) σάλο με τη ροζ ελληνική σημαία

Στο άλμπουμ φωτογραφιών που η Γεωργία Λαλέ δημοσίευσε, ποζάρει στα άδεια -πλέον- σημεία που κάποτε υπήρχαν τα δυο σπουδαία έργα της -φόρος τιμής στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας γένους θηλυκού. Στις τελευταίες φωτογραφίες, βλέπεις την ανακοίνωση της Επιμελητικής Επιτροπής Έκθεσης της καλλιτέχνιδος, η οποία εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στην ίδια και έκανε λόγο για «παρερμήνευση και εργαλειοποίηση του έργου».

«Τα έργα Flag και Neighborhood Guilt αποσύρθηκαν. Η “Σημαία” αποσύρθηκε μετά τη λογοκρισία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και το Neighborhood Guilt λόγω των ανησυχιών μου για την ασφάλειά του. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους υποστηρίζουν την τέχνη μου και το μήνυμά της. Και ιδιαίτερα την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης που πίστεψαν στο έργο μου και του έδωσαν βήμα.

Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Τα θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες της Ελλάδας και κάθε έθνους. Το έργο Neighborhood Guilt έχει 22 σπίτια. Το καθένα για κάθε θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματα, την ηλικία και την τοποθεσία τους και την ημερομηνία θανάτου.

Και τα δύο έργα είναι φτιαγμένα από σεντόνια που δώρισαν γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποίησαν για να ξεκουράσουν το σώμα τους και να ονειρευτούν έναν κόσμο όπου όλοι θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί θα μπορούν να εκφράζουν τον εαυτό τους και την εποχή τους χωρίς λογοκρισία. Η υποστήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεωργία Λαλέ.