ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Blockout2024: Οι διάσημοι πληρώνουν τη σιωπή τους για τη Γάζα με μπλοκ στα social media

Ilya S. Savenok/Getty Images/Ideal Image

«Δεν διαπράττεται γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας». Αυτή είναι η επίσημη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αυτό είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan. Η Ουάσινγκτον – ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο – δεν θεωρεί ότι συνιστούν γενοκτονία οι θάνατοι Παλαιστινίων από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. «Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η γενοκτονία στη Γάζα αντιμετωπίστηκε ως μη γενόμενη στο Met Gala

Κανείς δεν έκανε μια πολιτική δήλωση όσο το Ισραήλ πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα. Κι όμως, στο παρελθόν είχαμε διάφορα περφόρμανς στο κόκκινο χαλί, το 2021, η βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez προκάλεσε διαμάχη, φορώντας το φόρεμα που έγραφε “Tax the Rich”. Η μόδα δεν γίνεται να μην είναι πολιτική. Τα ρούχα είναι μια στάση ζωής εγγενώς πολιτική.  Το 2018, οι ηθοποιοί φορούσαν μαύρα στις Χρυσές Σφαίρες καθώς το κίνημα #MeToo ήταν στην επικαιρότητα. 

Τι άλλαξε σήμερα και κανείς δεν λέει κουβέντα για το Παλαιστινιακό;

Η πιο προφανής απάντηση είναι ότι φοβούνται μη χάσουν τις χορηγίες και τα χρήματα. Το Met Gala μοναδικό σκοπό έχει να συγκεντρώσει χρήματα (πολλά χρήματα) για τις τέχνες. Γι’ αυτό ντύνει τους διάσημους κράχτες του στα κόκκινα χαλιά σαν Μαρίες Αντουανέτες (φέτος ο συμβολισμός ήταν εξόφθαλμα ειρωνικός). Η επίδειξη πλούτου και προνομίου ήταν άβολη. Το Met Gala ήταν η υπερβολική στιγμή, που τράβηξε την προσοχή πολλών ανθρώπων.

Ο δυστοπικός φόβος να μιλήσουν καλλιτέχνες επώνυμα κι ανοιχτά για κάτι που είναι τόσο κραυγαλέο, έγινε ξεκάθαρος και στη Eurovision. Με τη διαφορά ότι εκεί υπήρξε ρητή απαγόρευση. Έπρεπε να μη σχολιαστεί η συμμετοχή του Ισραήλ και να μη γίνει καμία αναφορά στη γενοκτονία της Γάζας.  Αλλά, στην εποχή των social media δεν μπορεί καμία μεγάλη διοργάνωση να είναι απολιτίκ.

Το κίνημα που γιγαντώνεται στο TikTok 

Μια συλλογική εκστρατεία ξέσπασε στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να πιέσουν τις διασημότητες να μιλήσουν δημόσια για τη σύγκρουση στη Γάζα και αποκτά εξαιρετική δημοφιλία μετά το Met Gala. Αν αναζητήσεις τα #celebrityblocklist , #letthemeatcake και #blockout, θα το καταλάβεις. Κάποιοι χρήστες έκαναν λίστες με τα ονόματα των καλεσμένων του Met Gala και τους ζητούν να πάρουν θέση.

Να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στα social media για να μιλήσουν για τη γενοκτονία στη Γάζα, την ανθρωπιστική κρίση των αμάχων πληθυσμών που έχουν καταφύγει στη Ράφα (κάπου 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας) και να ζητήσουν κατάπαυση πυρός. Μπορούν οι influencers με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνουν κάτι. Επιλέγουν όμως να αποστασιοποιηθούν. Κι αυτό πλέον ενοχλεί.

Η καμπάνια #BlockOut2024 ζητά από εμάς να μπλοκάρουμε τους influencers και τους διάσημους καλλιτέχνες, που σιωπούν. Που αρνούνται να κάνουν μια φιλειρηνική έκκληση για να σταματήσει η γενοκτονία ή η σύρραξη (η επιλογή των λέξεων εξαρτάται από την ατζέντα του χρήστη), αρνούνται να δώσουν ορατότητα στον πόλεμο κι ας μετράει την 221η ημέρα του και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ακόμη και σχετικά άγνωστες διασημότητες, όπως η influencer Hayley Baylee – η οποία δεν ήταν καν καλεσμένη στην εκδήλωση, αλλά είχε προσληφθεί ως παρουσιάστρια για να πάρει συνέντευξη από όσους προσκλήθηκαν, καθώς πήγαιναν στο πάρτι – δέχθηκε πολλές αρνητικές κριτικές και αντιδράσεις στο TikTok για το βίντεο της που έλεγε Let Them Eat Cake ( η απάντηση της βασίλισσας Μαρία-Αντουανέτα όταν της είπαν ότι οι πεινασμένοι αγρότες της Γαλλίας δεν είχαν ψωμί, όπως ψωμί δεν έχουν και τα γυναικόπαιδα στη Ράφα). Ετεροχρονισμένα, απολογήθηκε. Το προνόμιο τυφλώνει.

«Δεν είμαι αρκετά ενημερωμένη για να μιλήσω γι’ αυτό με ουσιαστικό ή εκπαιδευτικό τρόπο», είπε στο βίντεο της απολογίας της απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί δεν μιλάει για το τι συμβαίνει στη Γάζα. Δεν ανέφερε «Παλαιστίνη», «Γάζα» ή «Ισραήλ» στο βίντεο. Κάπως έτσι, το κίνημα Blockout ξεκίνησε από το φετινό Met Gala, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 6 Μαΐου.

Αν κάποιος μπλοκάρει τη διασημότητα, διακόπτει εντελώς κάθε αλληλεπίδραση με το περιεχόμενό που αυτή ανεβάζει. Αυτό μειώνει το μέγεθος του κοινού των celebrities αυτών, οδηγώντας τους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποβαθμίσουν το περιεχόμενό τους. Το Σάββατο, το NPR ανέφερε ότι η Taylor Swift έχασε περίπου 300.000 ακόλουθους στο TikTok και περίπου 50.000 ακόλουθους στο Instagram την περασμένη εβδομάδα.

Η ιδέα είναι να αποκλειστούν διάσημες προσωπικότητες σε δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το X και το TikTok.Το σκεπτικό πίσω από τις εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρουν διασημότητες, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τα διαφημιστικά τους έσοδα, είναι να ασκηθούν πίεση σε αυτούς να χρησιμοποιήσουν τη μαζική επιρροή τους για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη βία στη Γάζα. Ουτοπικό; Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι μάζες

Πρέπει οι διάσημοι να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων; Αυτό είναι ένα ερώτημα χωρίς μια απάντηση. Ίσως, ένα ποστάρισμα τους είναι η συναισθηματική ανταμοιβή για τους followers τους. Δεν θα αλλάξει όμως ο κόσμος επειδή η Kim Kardashian πάρει θέση υπέρ της Παλαιστίνης ή του Ισραήλ. Είναι καλύτερο από το να μην κάνει τίποτα; 

Κάποιοι χρήστες λένε ότι οι αναρτήσεις σχετικά με το Blockout αποσπούν την προσοχή από ενημερώσεις και πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην Παλαιστίνη, καθώς και από εράνους για τη Γάζα.

Το Blockout 2024 είναι ένα διαδικτυακό κίνημα, όπου οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιούν ψηφιακό μποϊκοτάζ διάσημων διασημοτήτων, από ηθοποιούς του Χόλιγουντ μέχρι παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη σιωπή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, για την υποτιθέμενη υποστήριξή τους στον πόλεμο.

Στην ουσία, είναι κάτι που δεν συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Είναι o σύγχρονος ακτιβισμός στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Συμβαίνει παραστατικά. Σαν μια περφόρμανς.