ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: «Η εκκλησία έρχεται να βάλει ένα λιθαράκι στον λιθοβολισμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας»

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Στο 29ο επεισόδιο του podcast της για το NEWS24/7, η Έλενα Ακρίτα, ασχολείται με τα θέματα της επικαιρότητας κι εκφράζει τις σκέψεις της για όλα όσα μας έχουν απασχολήσει τις τελευταίες ημέρες. Ανάμεσα σε εκείνα τα οποία κέντρισαν και το δικό της ενδιαφέρον ήταν η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν 7 ιερείς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την καμπάνια «Πες το ναι!» για την ισότητα στον γάμο. Στην καμπάνια συνέβαλε και ο σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης. Η Έλενα Ακρίτα μίλησε για τους 7 αυτούς «ρασοφόρους», όπως τους αποκάλεσε, και για την ισότητα στον γάμο, την οποία η ίδια στηρίζει.

«Θα έλεγα ότι βρήκε τον μπελά του ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο δημιουργός της νέας σειράς Σέρρες που προβάλλεται στην πλατφόρμα του ΑΝΤ1 από τους 7 ιερείς που έστειλαν ένα σκοταδιστικότατο γράμμα στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας», είπε αρχικά η Έλενα Ακρίτα αναφερόμενη και στη νέα σειρά του σεναριογράφου, την πρώτη με κεντρικό ήρωά του έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο χαρακτήρα.

«Θα το έλεγα, αλλά δεν το λέω. Γιατί ευτυχώς, έχουμε αρχίσει να ζούμε σε εποχές, όπου το τι λένε 7 ρασοφόροι σκοτεινοί και με ιδέες πετρωμένες από τον χρόνο, με ιδέες που έχουν γίνει σαν τσιμέντο και βαραίνει την καρδιά τους, που θα έπρεπε να είναι μία καρδιά αγκινάρα, που μας χωράει όλους, μία καρδιά που αγκαλιάζει όλους ανεξάρτητα από χρώμα, από φύλο, από ηλικία, από την οικονομική διαστρωμάτωση από οτιδήποτε τέλος πάντων», εξήγησε στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας θύμισε έπειτα και την υπόθεση του ιερέα στην Καλλιθέα και της τρανσφοβίας του τονίζοντας ότι «Αυτό το καταδίκασε ο Αρχιεπίσκοπός μας». Η Έλενα Ακρίτα αποκαλεί τους 7 ιερείς ρασοφόρους, «γιατί ίσως επειδή είμαι σε μεγάλη ηλικία έχω ακόμα έναν μικρό σεβασμό για όλο αυτό που σημαίνει εκκλησία», όπως λέει.

«Τους έχουμε εδώ να μας λένε τι ακριβώς είναι η ομοφυλοφιλία και το χειρότερο που κάνουν και μπορεί να μας “σκοτώσει” είναι ότι μιλάνε εξ ονόματος του Θεού, της Παναγίας, του Χριστού. Κατεβαίνει δηλαδή ο Χριστός σε έναν σκοταδιστή που φοράει ράσα και του λέει “Θα πεις αυτό: Είναι ανώμαλοι, είναι διεστραμμένοι, είναι λούγκρες, είναι π@@@@@@@@” κι όλο αυτό το λέει ο Χριστός ο ίδιος προσωπικά.

Σας διαβάζω ένα μικρό κομμάτι: “Ἡ ἱστορία εἶναι ἀρκετά παλιά. Ἰσχνές μειοψηφίες καλά ὀργανωμένες μέ γερές προσβάσεις στά Μ.Μ.Ε., ἔντυπα καί ἠλεκτρονικά, πιέζουν ἐδῶ καί χρόνια κυβερνήσεις καί κόμματα γιά νομοθετική ἀναγνώριση τῆς σεξουαλικῆς τους παρέκκλισης”», είπε η Έλενα Ακρίτα και με χιούμορ συμπλήρωσε: «Τους έχουμε στα ώπα ώπα τους γκέι, βέβαια, γι’ αυτό τους πετάμε τους trans έξω και τους αφήνουμε νηστικούς».

«Σε μία Ελλάδα ολόκληρη η οποία, στη δυστυχώς συντριπτική της πλειοψηφία, μισεί τους γκέι, κακοποιεί τους γκέι, χρησιμοποιεί ρητορική μίσους για τους γκέι, λένε οι δήθεν προοδευτικούληδες της μαύρης συμφοράς ατάκες τύπου “Δεν με νοιάζει τι κάνει ο άλλος αρκεί να το κάνει στο κρεβάτι του” ή “Έχω φίλους γκέι αρκεί να μην προκαλούν”. Σε αυτή την άθλια κατάσταση της περιθωριοποίησης που αντιμετωπίζουν άτομα λες και είναι λεπρά και ζουν στη Σπιναλόγγα της ελληνικής κοινωνίας, έρχεται και η εκκλησία, ή έστω 7 άνθρωποι από την εκκλησία, να βάλει ένα λιθαράκι στο λιθοβολισμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», τόνισε στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα.

Αναφερόμενοι σε εκείνους τους «δήθεν προδευτικούληδες», η Έλενα Ακρίτα επεσήμανε έπειτα: «Γιατί το γκεϊλίκι είναι κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο έχει να κάνει μόνο με το σεξ. Δεν έχει αγάπη γι’ αυτούς, δεν έχει συντροφικότητα, δεν έχει δικαιώματα, δεν έχει τις ανάγκες που έχει ένα straight ζευγάρι. Δύο ομοφυλόφιλοι δεν μπορεί να αγαπιούνται, κατά τα δικά τους μυαλά πάντα, μόνο το σεξ τους ενδιαφέρει.

Δύο ομοφυλόφιλοι δεν είναι ερωτευμένοι, δεν είναι σύντροφοι πολλά χρόνια, δεν ζουν νοιάζονται, φροντίζουν και πολύ συχνά τους χωρίζει ο θάνατος. Δεν επιθυμούν διακαώς μία οικογένεια όπως τόσοι και τόσοι άλλοι συνάνθρωποί τους. Όχι, τίποτα απ’ όλα αυτά, ένα σεξ είναι. Έτσι το καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι κι έτσι το αντιμετωπίζουν».

Η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα ακόμα απόσπασμα της επιστολής των 7 ιερέων. «Έρχονται, λοιπόν, αυτοί οι τρελοί παππάδες και λένε παρακάτω στην επιστολή τους για τον Καπουτζίδη ότι “Ἡ ὁμοφυλοφιλία δέν εἶναι θεμιτή σεξουαλική ἐπιλογή, ἀλλά παρέκκλιση καί διαστροφή τῆς φύσεως. Εἶναι κατά τόν λόγο τοῦ ἀποστόλου Παύλου βαρύ, θανάσιμο σαρκικό ἁμάρτημα τό ὁποῖο, ἄν ὁ ἄνθρωπος πού τό διαπράττει δέν μετανοήσει, τόν ἀποκλείει ἀπό τή βασιλεία τοῦ Θεοῦ”. Τι μας λες; Το είπε, λέει, ο Απόστολος Παύλος», σημείωσε.

Κι αυτό το «Είπε ο Απόστολος Παύλος» θύμησε στην Έλενα Ακρίτα κάτι άλλο. «Αυτό το “Σάτιρα έκανε κι ο Αριστοφάνης”. Ρε παιδιά έχουν αλλάξει οι εποχές. Κι όχι απλά οι εποχές, οι αιώνες έχουν αλλάξει. Δεν μετράει το τι έγινε τότε, δεν μετράει το τι ειπώθηκε τότε, κοιτάμε το τώρα. Τι θέλουμε εμείς;», αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα είπε τι θέλει η ίδια, μία straight, παντρεμένη με άντρα, μητέρα, σύμφωνα με τους προσδιορισμούς που η ίδια έδωσε στον εαυτό της. Κι αυτό που θέλει, είναι και στα δικά μας μάτια το μόνο λογικό, το μόνο αυτονόητο, το μόνο που θέλουμε όλοι όσοι θέλουμε να έχουμε μία καρδιά ανοιχτή, που αγαπάει τον διπλανό της, όπως αγαπά τον εαυτό της.

«Θέλω να πάω στους γάμους των φίλων μου, όλων. Κυρίως στους γάμους των γκέι φίλων μου, να είμαι δίπλα τους, να ραφτώ και να πάω και να χαρώ με τη χαρά τους και να κλάψω γιατί αποκλείεται να μην κλάψω εγώ σε γάμο, και να περάσω καλά και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και να τους πω την πιο όμορφη ευχή που νομίζω ότι υπάρχει στην ελληνική γλώσσα για ένα ζευγάρι: “Να ζήσετε και να πεθάνετε στο ίδιο μαξιλάρι”», κατέληξε στον σχολιασμό της η Έλενα Ακρίτα.