OPINIONS

Σέρρες: Ο Γιώργος Καπουτζίδης επέστρεψε θριαμβευτικά

ANT1 +

Κάθε φορά που ο Γιώργος Καπουτζίδης υπογράφει ένα σενάριο λες ότι αυτό είναι το καλύτερο που έχει γράψει ποτέ. Οι Σέρρες, η νέα του σειρά που είναι διαθέσιμη πλέον στη συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1, ΑΝΤ1 + (μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή εδώ) δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι Σέρρες είναι μία σειρά πολύ προσωπική και οικουμενική ταυτόχρονα. Κι ο Γιώργος Καπουτζίδης τα κατάφερε και πάλι, καλύτερα από κάθε προηγούμενη φορά.

«Μετά από 40 χρόνια ευτυχισμένου γάμου, ο Λευτέρης χάνει την Ευτυχία του και πασχίζει να βρει ξανά νόημα στη ζωή του. Όταν ο μικρότερος γιος του, ο Οδυσσέας, επιστρέφει στις Σέρρες, οι δύο άντρες ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο ανάμεικτα συναισθήματα, μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν ξανά ο ένας τον άλλο και θα λύσουν το μπερδεμένο νήμα της σχέσης τους», είναι η περιγραφή της σειράς Σέρρες που υπογράφει ο Γιώργος Καπουτζίδης και που αποτελεί την πρώτη σειρά της πλατφόρμας ΑΝΤ1 +, στην κατηγορία ΑΝΤ1 + Originals.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας, ένας ομοφυλόφιλος νεαρός άνδρας, που εργάζεται στην Αθήνα ως ιδιοκτήτης καφέ, επιστρέφει στις Σέρρες για το μνημόσυνο της μητέρας του που έφυγε 40 μέρες πριν από τη ζωή. Εκεί ένα ατύχημα του πατέρα του, ο οποίος εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από εκείνον, τον αναγκάζει να παρατείνει την παραμονή του στη γεννέτειρά του, αφού τα αδέρφια του, straight με οικογένεια και παιδιά, προφασίζονται τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους για να επιστρέψουν στις πόλεις όπου ζουν. Ο Οδυσσέας αναγκάζεται να ζει με τη σιωπή του πατέρα του, τα βιτριολικά σχόλια της θείας του και βρίσκει ένα πρώτο καταφύγιο σε μία παλιά του συμμαθήτρια, που έχει επίσης επιστρέψει στις Σέρρες ως ενήλικη.

Το σενάριο έχει υπογράψει ο Γιώργος Καπουτζίδης τη σκηνοθεσία ο Σταμάτης Πατρώνης και πρωταγωνιστούν οι Πάνος Νάτσης, Γιώργος Γάλλος, Λένα Δροσάκη, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιούλη Τσαγκαράκη, Γιώργος Βουβάκης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Λουίζα Πυριόχου, Λένα Ουζουνίδου.

Γιώργος Καπουτζίδης Ο Γιώργος Καπουτζίδης ανάμεσα στους Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Γιούλη Τσαγκαράκη, Λένα Δροσάκη, Μαριλού Κατσαφάδου, Σταμάτη Πατρώνη, Φοίβο Δεληβοριά στην avant premiere της σειράς Σέρρες. / ΑΝΤ1 +
Ο Γιώργος Καπουτζίδης ανάμεσα στους Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Γιούλη Τσαγκαράκη, Λένα Δροσάκη, Μαριλού Κατσαφάδου, Σταμάτη Πατρώνη, Φοίβο Δεληβοριά στην avant premiere της σειράς Σέρρες.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή τη δουλειά, είναι η πιο όμορφη ιστορία νομίζω που έχω γράψει. Σίγουρα είναι η πιο ειλικρινής», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης σε όσους είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην Avant Premiere των δύο πρώτων επεισοδίων της σειράς Σέρρες στο Μουσείο Μπενάκη πριν από λίγες ημέρες. Ο σεναριογράφος με γύψο στο χέρι και το πόδι του μετά από ένα πρόσφατο ατύχημα, έκανε σχεδόν οξύμωρη την ευχή “break a leg” πριν από τη μεγάλη τηλεοπτική πρεμιέρα του.

Όπως είπε ο ίδιος, ξεκίνησε να γράφει τη σειρά στην καραντίνα όταν βρέθηκε σε μία παρόμοια κατάσταση με τον πρωταγωνιστή της, αφού χρειάστηκε μαζί με την αδερφή του να φροντίσουν τον μπαμπά τους που ζει στις Σέρρες και είχε σπάσει το χέρι του. «Κι αυτό μας έδεσε τόσο πολύ σαν οικογένεια. Ήταν μία όμορφη περίοδος, ακόμα κι αν ο μπαμπάς μου έζησε μία ταλαιπωρία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Δεν ήξερε αν ήθελε να γράψει ένα σενάριο που θα παιζόταν κάπου ή αν έγραφε απλά για παρέα στην καραντίνα. Οι άνθρωποι που πρώτοι έμαθαν γι’ αυτό το σενάριο ήταν ο καλύτερός του φίλος και σκηνοθέτης της σειράς, Σταμάτης Πατρώνης και ο ηθοποιός Πάνος Νάτσης, που έμελε σε αυτήν να ενσαρκώσει τον τελευταίο τηλεοπτικό ρόλο της ζωής του.

«”Μου είπε εγώ θα παίξω αυτόν τον ρόλο, αυτός είσαι εσύ;”. “Ναι, μοιάζει” του απάντησα. Του είπα ότι δεν θέλω να τον παίξω και μου λέει “Πώς θα τον παίξω εγώ, αφού μοιάζει σε σένα;” και του απαντάω “Αφού κατάλαβες ότι μοιάζει σε μένα και ξέρεις πώς είμαι, ξέρεις πώς να παίξεις και τον ρόλο”. Είπε “Α, ναι σωστά” και δεν χρειάστηκε να κάνω ποτέ καμία επεξήγηση», θυμήθηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

«Την αγαπώ πολύ αυτή τη δουλειά, ήταν ένα κείμενο που μου έκανε παρέα. Πήγε στα χέρια του Σταμάτη και του έδωσε τόση αλήθεια, τόση αγάπη, τόση ειλικρίνεια. Είναι σαν να είναι ζωή πια. Το κινηματογράφησε με τόσο συναίσθημα και χωρίς ίχνος επιτήδευσης», πρόσθεσε ο σεναριογράφος.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε λίγο ακόμα για τον πρωταγωνιστή της σειράς, Πάνο Νάτση, που έφυγε από τη ζωή, αφιερώνοντας αυτή τη δουλειά σε εκείνον. Αναφέρθηκε και σε μία ξεχωριστή σκηνή του δεύτερου επεισοδίου που εξηγεί, όπως είπε όσα πιστεύει κι ο ίδιος για τους ανθρώπους που φεύγουν από κοντά μας.

«Ο άνθρωπος τον οποίο τον αγαπήσαμε πολύ, δεν φεύγει ποτέ γιατί η αγάπη είναι μέσα μας, η αγάπη που αισθανθήκαμε γι’ αυτόν τον κρατά ζωντανό και τον κάνει να είναι πάντοτε δίπλα μας, είτε με τη μορφή του αέρα που περνά από το παράθυρο, είτε στο πέταγμα μίας πεταλούδας.

Έφυγε και πήρε ένα κομμάτι δικό μου γιατί αυτός ο ρόλος σε μεγάλο ποσοστό είμαι εγώ, οπότε είμαστε παρέα εκεί που είναι. Σημασία δεν έχει το τι πήρε αλλά το τι άφησε. Άφησε μία καταπληκτική ερμηνεία, γιατί πέρα από καταπληκτικός άνθρωπος ήταν και εκπληκτικός ηθοποιός.

Ήταν ένα στοίχημα για μας που κάναμε αυτή τη δουλειά το αν θα μπορέσουμε να τον αντικρίσουμε. Με το που τον βλέπουμε χαμογελάμε γιατί τον θυμόμαστε πάντα και γιατί τον αγαπάμε. Αυτή η σειρά είναι αφιερωμένη στον Πάνο μας», επεσήμανε.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της σειράς Σέρρες. Ο τόπος καταγωγής του Γιώργου Καπουτζίδη θα μπορούσε να έχει το όνομα οποιασδήποτε πόλης της Ελλάδας, το όνομα του Οδυσσέα που υποδύεται ο Πάνος Νάτσης θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε όνομα, κι η ιστορία αυτής της οικογένειας θα μπορούσε να είναι ιστορία κάθε οικογένειας που έχεις γνωρίσει. Κι αυτή η σειρά είναι ταυτόχρονα τηλεοπτική επανάσταση, αλλά και επιστροφή στην αγκαλιά μίας οικογένειας στην οποία έχει υπάρξει πολλή αγάπη.

Μπορεί να χωρέσει το γέλιο, το κλάμα, η νοσταλγία κι όλες οι φιγούρες που κάπου στην ελληνική επαρχία (κι όχι μόνο) έχεις συναντήσει φευγαλέα ή περισσότερο, σε δύο επεισόδια; Μπορεί να ειπωθούν μεγάλες αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις, την αποδοχή και τη θέση της γνώμης των άλλων στη ζωή μας, σε δύο επεισόδια;

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μέσα από τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς Σέρρες αποδεικνύει ότι χωράνε. Κι όχι μόνο χωράνε, αλλά κυλάνε αβίαστα, μέσα από διαλόγους καθημερινούς, με υπέροχο χιούμορ και πολλή αλήθεια. Μέσα από χαρακτήρες αληθινούς, που όπως κι εμείς κάθε μέρα κάνουν μικρές μικρές επαναστάσεις, που τελικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ίσως σκέφτονταν μία ζωή.

Πρόκειται για μία σειρά που μιλά για όλα όσα μας πληγώνουν κι όλα όσα αγαπάμε. Για το «τι θα πει ο κόσμος» που γίνεται μόνιμος βραχνάς, για το τι αυτός ο ίδιος κόσμος θεωρεί «επιτυχία» και τι «αποτυχία». Για τη μοναξιά και τον εγκλωβισμό που μπορεί να νιώσει κανείς επιστρέφοντας στην επαρχία. Για τις ειλικρινείς συζητήσεις που οφείλουμε να κάνουμε ως ενήλικες, επί ίσοις όροις με τους γονείς μας.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μέσα από τη σειρά Σέρρες, βάζει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας στο μικροσκόπιο. Τις βλέπει μέσα από ένα πρίσμα αγάπης, γλυκύτητας και διαολεμένου χιούμορ. Κι όλο αυτό το κάνει με την πρώτη ελληνική σειρά στην οποία κεντρικός ήρωας είναι ένας ομοφυλόφιλος άνδρας.

Όχι δευτερεύων χαρακτήρας, κολλητός της ηρωίδας, όχι καρικατούρα, ένας χαρακτήρας πλήρης και πρωταγωνιστικός. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί ίσως για πρώτη φορά ένα γκέι παιδί που μεγαλώνει στην επαρχία θα δει να εκπροσωπείται στην ελληνική τηλεόραση, έστω και συνδρομητική, με έναν τρόπο όσο πιο αληθινό μπορεί να γίνει στην ελληνική μυθοπλασία.

Η μουσική του Φοίβου Δεληβοριά εκφράζει όλη τη νοσταλγία της επιστροφής στο πατρικό σπίτι, ενώ η σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη είναι ακριβώς όπως την περιέγραψε με τα δικά του λόγια ο Γιώργος Καπουτζίδης. Οι ερμηνείες τόσο του Πάνου Νάτση, όσο και του αποστασιοποιημένου πατέρα της σειράς, Γιώργου Γάλλου σε καθηλώνουν. Η Λένα Δροσάκη υποδύεται μία απολαυστική εκδοχή της Ελληνίδας influencer και η Γιούλη Τσαγκαράκη στον ρόλο της «δυσοίωνης» θείας που ανακατεύεται παντού είναι αποκάλυψη. Η Μαριλού Κατσαφάδου γίνεται η καλύτερη φίλη που κι εμείς θα θέλαμε να έχουμε και η χημεία της με τον Πάνο Νάτση είναι εμφανής.

Γιώργος Καπουτζίδης Σέρρες ANT1 +

«Ίσως να μην παίζει ρόλο ο τόπος, αλλά οι άνθρωποι που χάσαμε στη διαδρομή», λέει κάποια στιγμή στα πρώτα επεισόδια της σειράς η Μαριλού Κατσαφάδου στον Πάνο Νάτση. Κι είναι αυτό το συναίσθημα που σε κατακλύζει, βλέποντας αφενός τον αδικοχαμένο ηθοποιό στην οθόνη και αφετέρου τον ρόλο της αγαπημένης, υποστηρικτικής μητέρας του, που υποδύεται η Λένα Ουζουνίδου.

Είναι αυτό το συναίσθημα που σε κατακλύζει καθώς βλέπεις μία τρελή βόλτα με ένα αμαξίδιο σε μία πλατεία, απελευθερωτική κι επαναστατική στο δεύτερο επεισόδιο. Χάνουμε ανθρώπους στη διαδρομή, ναι. Αλλά το σπουδαιότερο είναι να μην χάνουμε τον εαυτό μας. Να τον βρίσκουμε, να τον αγκαλιάζουμε, να του επιτρέψουμε να μεγαλουργήσει. Κι ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει βρει τον εαυτό του και του επέτρεψε να κάνει αυτό ακριβώς, πιο ώριμος συγγραφικά από ποτέ (ως τώρα) στη σειρά Σέρρες.