ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου

Shutterstock

Το πρώτο θετικό κρούσμα του Κορονοϊoύ είναι γεγονός. Αυτό που συνιστούν οι ειδικοί πάνω από όλα είναι ψυχραιμία και φυσικά η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Κι ενώ μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι πλέναμε τα χέρια μας σωστά, ένα βίντεο τα ανατρέπει όλα. Δες και μόνη σου.

Κορονοϊός, γρίπη τύπου Α, Β ή H1N1, ένα είναι το σίγουρο. Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται πάντα και παντού. Ανεξάρτητα από την εποχή ή την έξαρση των ιώσεων και της γρίπης. Ένας από τους βασικούς κανόνες υγιεινής είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Κι εδώ έρχεται να προστεθεί ακόμα μία παράμετρος. Ναι, πλένεις τα χέρια σου συχνά, τα πλένεις όμως σωστά; Τόσο ώστε να κρατήσεις μακριά ιούς και μικρόβια; Βλέποντας αυτό το βίντεο έχω να δηλώσω ότι εγώ μέχρι σήμερα τα έπλενα λάθος.

Πώς θα πλύνεις σωστά τα χέρια σου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλύσιμο των χεριών σου πρέπει να διαρκεί 1 λεπτό. Και φυσικά χρειάζεσαι νερό και αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι. Όπως θα δεις step by step στο βίντεο που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) είναι μία διαδικασία που δεν σταματάει στο απλό τρίψιμο των χεριών σου. Η επάνω επιφάνεια του χεριού σου απαιτεί την ίδια προσοχή με την παλάμη σου, όπως επίσης και τα δάχτυλά σου μεμονωμένα. Αν είσαι εκτός σπιτιού ή αν στο σπίτι σου κάποιος είναι άρρωστος πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική ακόμα και στις λεπτομέρειες. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της βρύσης ή το άνοιγμα της πόρτας δεν πρέπει να γίνονται με γυμνά χέρια. Ο κορονοϊός έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο περιβάλλον -όπως και ο ιός της γρίπης. Φρόντισε λοιπόν να κλείσεις τη βρύση με χαρτί, αποφεύγοντας να ακουμπήσεις την επιφάνειά της με γυμνό χέρι. Επίσης, θα χρειαστείς χαρτί και για να ανοίξεις την πόρτα του μπάνιου, βγαίνοντας.

Σε κάθε περίπτωση, όσο συχνά και να πλένεις τα χέρια σου καλό θα ήταν να αποφεύγεις να αγγίζεις το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σου. Και θωράκισε τον οργανισμό σου με βιταμίνες και σωστή διατροφή.