ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τα 6 πιο βρώμικα σημεία στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο που πρέπει να προσέξεις

Shutterstock

Ο κορονοϊός ήρθε στην Ελλάδα απευθείας από το αεροδρόμιο. Η 38χρονη που αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας ταξίδευε από το Μιλάνο. Και σίγουρα ο πανικός είναι ένα μέτρο που δεν είχε ποτέ καλά αποτελέσματα, όμως οι κανόνες υγιεινής στα αεροδρόμια είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ. Δες ποια είναι τα 6 σημεία που έχουν τα περισσότερα μικρόβια και βακτήρια. Οπότε, αν τα αγγίξεις καλό θα είναι να πλύνεις τα χέρια σου αμέσως (και σωστά).

Αν σκεφτείς πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν καθημερινά αεροπορικώς είναι λογικό τα αεροδρόμια να μας εκθέτουν περισσότερο σε μικρόβια, βακτήρια και ιούς. Πολλά από τα μικρόβια που υπάρχουν στο περιβάλλον γύρω μας δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που είναι «πηγή» βακτηρίων και αυτή η πληροφορία ίσως σου φανεί χρήσιμη την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψεις.

Το πλαστικό καλάθι στον έλεγχο του αεροδρομίου

Άλλο ένα βρώμικο σημείο στο αεροδρόμιο. Αν μιλούσαμε για ταινία θρίλερ, το πλαστικό καλάθι που υπάρχει στον έλεγχο του αεροδρομίου θα ήταν ο serial killer. Ναι, είναι η βασική πηγή βακτηρίων και μικροβίων στο αεροδρόμιο. Αφού το αγγίζουν όλοι. Άνθρωποι που ταξιδεύουν και άνθρωποι που εργάζονται στο αεροδρόμιο. Όχι, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Ναι, μπορείς να πάρεις τα μέτρα σου.

Οι οθόνες αφής του check in

Για να ταξιδέψεις με αεροπλάνο, το check in είναι απαραίτητο. Όλοι το ξέρουν αυτό. Οπότε είναι λογικό η οθόνη του self check-in να βρίσκεται ανάμεσα στις πιο βρώμικες επιφάνειες του αεροδρομίου. Μία οθόνη check-in έχει πάνω από 250,000 μονάδες αποικιών μικροβίων ανά τετραγωνική ίντσα -δηλαδή 1.500 περισσότερα μικρόβια από όσα υπάρχουν στη λεκάνη μας.

Κορονοϊός: Τα 6 πιο βρώμικα σημεία στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο που πρέπει να προσέξεις Shutterstock

Το τραπέζι μπροστά από το κάθισμά σου στο αεροπλάνο

To site Travel Math έστειλε έναν μικροβιολόγο στο πλαίσιο έρευνας, με σκοπό να συλλέξει και να εξετάσει 26 δείγματα από επιφάνειες σε 5 διαφορετικά αεροδρόμια και 4 πτήσεις. Τι ανακάλυψε; Το τραπέζι μπροστά σου στο αεροπλάνο βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις επιφάνειες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Οπότε, την επόμενη φορά που θα το ανοίξεις μπροστά σου, φρόντισε να μην αγγίξεις τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σου και πλύνε αμέσως τα χέρια σου.

Οι επιφάνειες στις τουαλέτες σε αεροδρόμιο και αεροπλάνο

Μην κλείσεις τη βρύση με γυμνό χέρι και μην πιάσεις την πόρτα της τουαλέτας για να βγεις χωρίς χαρτί στο αεροδρόμιο και το αεροπλάνο. Οι τουαλέτες απαιτούν σε κάθε περίπτωση την υποχρεωτική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά καθαρίζονται. Να θυμάσαι ότι στις συγκεκριμένες μπαινοβγαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι χειρολαβές στις κυλιόμενες σκάλες στο αεροδρόμιο

Φυσικά, δεν σου λέμε να μην κρατιέσαι όταν κατεβαίνεις από τις κυλιόμενες σκάλες του αεροδρόμιου. Ειδικά αν είσαι φορτωμένη με βαλίτσες. Όμως από εκεί πιάνονται όλοι. Οπότε μόλις κατέβεις έχε έτοιμο το αντισηπτικό σου ή πήγαινε να πλύνεις τα χέρια σου στην τουαλέτα.

Η θέση σου στο αεροπλάνο

Το 2014, σε έρευνες που έγιναν από το Auburn University αποδείχτηκε ότι τα βακτήρια μπορούν να επιζήσουν μετά από την πτήση για αρκετές ημέρες. Ο κορονοϊός επίσης. Και η θέση σου στο αεροπλάνο έχει πολλές πηγές που μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Στη λίστα «Βρώμικα σημεία στο αεροπλάνο» εντοπίζονται χερούλια, θήκες, κουμπιά, ζώνη. Φρόντισε λοιπόν κατά τη διάρκεια της πτήσης να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου. Πλύνε τα και χρησιμοποίησε μαντιλάκια και αντισηπτικά κατά τη διάρκεια της πτήσης.