ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτές οι λέξεις της Έλενας Ακρίτα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία

Γιώργος Καμπαγιοβάνης/Papadakis Press

Η πρόσφατη ομιλία της Έλενας Ακρίτα στη Βουλή έλαβε τα συγχαρητήρια του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη. Η συγγραφέας, δημοσιογράφος και βουλεύτρια Επικρατείας και ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έβγαλε σπουδαίο λόγο στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Πιο συγκεκριμένα, η Έλενα Ακρίτα μίλησε με λόγο αφοπλιστικό για όσους αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο και εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ρίχνοντας ευθέως τα «πυρά» της στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, «ο οποίος έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό».

Η Έλενα Ακρίτα μιλάει για τον γάμο που δεν είναι προνόμιο, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: Είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα», υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα αναφερόμενη σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, «ο οποίος έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό», δεν έλειψε από την ομιλία της. «Δεν σας πέφτει λόγος. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα ζούμε και προσπαθούμε να σύρουμε και εσάς στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα και κατήγγειλε ότι οι φανατικοί πολέμιοι και σκοταδιστές λένε ότι ενδιαφέρονται για τα παιδιά, αλλά με εξαιρέσεις αναλόγως τα πιστεύω τους. Των ομόφυλων ζευγαριών δεν συμπεριλαμβάνονται στη δική τους σφαίρα «εν συναίσθησης» και κατανόησης.

«Εμείς ζητήσαμε γάμο, όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου», συμπλήρωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης και αντιστάθμισμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κράτος δικαίου. «Έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ισοτιμία στον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, τα γονεϊκά, τα κληρονομικά, τα προνοιακά», είπε μεταξύ άλλων.

«Σε μία συγκλονιστική ομιλία για την ισότητα στον γάμο, που είναι δικαίωμα και όχι “προνόμιο”, η Έλενα Ακρίτα μιλάει για τους Ακροδεξιούς βουλευτές που τα παράθυρα των κομμάτων τους έχουν θέα στον Μεσαίωνα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του στο Twitter/Χ, παραθέτοντας στιγμιότυπο από την ομιλία της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε καταληκτικά ότι «είμαι περήφανος καθημερινά για τις βουλεύτριες και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου στη Βουλή. H Eλλάδα είναι η η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ 2 προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών». «Ο στόχος επετεύχθη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από τη λήξη της συνεδρίασης. Κατά πλειοψηφία, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ κατά του τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και το ΚΚΕ.