CELEBRITIES

Έλενα Ακρίτα: Η λίστα της πολιτικής ορθότητας και όσοι επιλέγει να «πετάξει»

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Η πολιτική ορθότητα (political correctness) αναδύθηκε ως κίνημα στα 90s στις Η.Π.Α. και αποσκοπούσε στον περιορισμό της αναπαραγωγής λέξεων και εκφράσεων που στοχοεύουν κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει διαχρονικά διακρίσεις. Το κίνημα προωθούσε τη χρήση oυδέτερων εκφράσεων και ενέκρινε συμπεριφορές που δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο, αλλά δεν ήταν και κοινωνικά στιγματισμένες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει μια σύγχυση γύρω από τον όρο, ο οποίος ομολογουμένως έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και προεκτάσεις. Κυρίως λόγω του διαδικτύου όπου πλέον εκδηλώνεται υπό τη μoρφή της «κoυλτούρας της ακύρωσης». Τι είναι και τι δεν είναι τελικά πολιτική ορθότητα; Η Έλενα Ακρίτα δίνει τη δική της απάντηση.

Η Έλενα Ακρίτα αναπτύσσει τον δικό της ορισμό γύρω από την πολιτική ορθότητα

Με μια δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, λοιπόν, η Έλενα Ακρίτα μίλησε για την πολιτική ορθότητα, απαριθμώντας μια λίστα με λόγια και πράξεις που θεωρούνται ή δεν θεωρούνται πολιτικά ορθές.

«Όχι, δε στα ‘πανε καλά. Politically correct δεν είναι “να μην τολμάς να πεις αυτό που βλέπεις”.

Politically correct είναι να μετράς τα λόγια σου ωστε να μην πληγώνεις τον άλλον.

Politically correct είναι να μην κακοποιείς λεκτικά ή σωματικά τον άλλον για την εξωτερική του εμφάνιση, την ηλικία του, την τσέπη του, τη ζωή του.

Politically correct είναι να μην χλευάζεις ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως στραβισμό, ψεύδισμα, χωλότητα, αλωπεκία, ακμή, λεύκη, ξέρωγω και να κάνεις τον άλλον σκουπίδι.

Politically correct είναι να αποδέχεσαι το άτομο που έχει περισσότερα ή λιγότερα κιλά, ύψος, χαρακτηριστικά προσώπου, μύτη, σώμα, ντύσιμο από αυτά που εσύ “εγκρίνεις”.

Politically correct είναι να μην είσαι ρατσιστής, ξενοφοβικός, ομοφοβικός, σεξιστής, μισογύνης, φασίστας.

Politically correct είναι να σέβεσαι τον διπλανό σου ανεξάρτητα απο φυλή, φύλο, θρησκεία, χρώμα, σεξουαλική ταυτότητα.

Politically correct είναι να είσαι άνθρωπος κι όχι κάθαρμα.

Και κάτι τελευταίο.

Εσείς που απεχθάνεστε το Politically correct σαφώς και να “τολμάτε να πείτε αυτό που βλέπετε”. Γιατί έτσι σάς ξεχωρίζουμε με την πρώτη και σάς πετάμε σαν σκουπιδάκι για να μη μολύνετε και τα δικά μας μάτια».