CELEBRITIES

Θάνασης Αλευράς: «Είναι μια κλειστή κοινωνία που δεν μπορείς να είσαι, όπως ακριβώς θέλεις»

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Στα Νούμερα είναι ο Θανάσης που ψάχνεται με οτιδήποτε εναλλακτικό και ανεβαίνει στη σκηνή εντυπωσιάζοντας με τις μεταμορφώσεις του. Στο 40 + βγαίνω υπογράφει την πρώτη του, προσωπική μουσικοθεατρική παράσταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και είναι ο πρωταγωνιστής της, που μας ταξιδεύει στο δικό του αυτοβιογραφικό ταξίδι και στην γενιά των 80s. Μακριά από τα φώτα και τη σκηνή, είναι απλά ο πολυτάλαντος Θανάσης Αλευράς.

Ο Θανάσης Αλευράς μίλησε με αφορμή την παράσταση 40 + βγαίνω, στην κάμερα της εκπομπής Καλύτερα δε γίνεται και τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη, για τη ζωή του, τη δουλειά του, τις σχέσεις του και την Ελλάδα, απαντώντας στο αν η «κλειστή» μας χώρα ένιωσε να τον περιορίζει ποτέ στην προσωπική του ζωή.

«Τρία χρόνια το σχεδίαζα. Με το που σκέφτηκα να κάνω ένα γενέθλιο πάρτι, είχα και το τραγούδι “40 και βγαίνω” και μπήκαμε στα σπίτια μας», είπε για την περίοδο του κορονοϊού πριν από την οποία σχεδίαζε αρχικά να παρουσιάσει την παράστασή του. «Τα τελευταία χρόνια κλείνουν κάποιοι κύκλοι, γίνονται επετειακά αφιερώματα κι είπα κι εγώ να κάνω ένα αφιέρωμα “40 χρόνια Θανάσης Αλευράς”, για πλάκα, όχι με έπαρση και με αφορμή τη δική μου ιστορία, να αφηγηθώ την ιστορία της γενιάς μου», συμπλήρωσε ο Θανάσης Αλευράς.

Ο ηθοποιός μίλησε για τον κλάδο του τον οποίο βρίσκει διαχρονικά υποτιμημένο, αλλά και για την εμπειρία του στο Your Face Sounds Familiar, που όπως είπε τον ελευθέρωσε και τον «ξεκλείδωσε». «Αισθάνθηκα μία ελευθερία που στο θέατρο δεν την έχω, γιατί εκεί είσαι πάντα πίσω από έναν ρόλο, μία γραμμή σκηνοθετική. Εκεί ήμουν εγώ και ελευθερώθηκα, ανακάλυψα πράγματα για μένα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αν μέσα από τη δουλειά του αισθάνθηκε ποτέ ότι προσπαθεί να αποδείξει κάτι σε κάποιον, ο Θανάσης Αλευράς απάντησε ειλικρινά: «Οι άνθρωποι που κάνουμε αυτή την εργασία από κάποιο έλλειμμα την κάνουμε. Ή το μπράβο μας λείπει και η πίστη στον εαυτό μας ή η αγάπη». Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε ότι πλέον αυτό το έλλειμμα το έχει επεξεργαστεί. «Αισθάνομαι ότι κάπως το έχω επεξεργαστεί αυτό το κομμάτι γιατί πλέον δεν θέλω να κάνω τόσο πολύ θέατρο. Άρα κάτι έχει “χορτάσει”», δήλωσε ο Θανάσης Αλευράς.

«Θέλω να φτιάχνω τις παραστάσεις όπως τις έχω ονειρευτεί, να μη χρειάζεται να βιοπορίζομαι από το θέατρο, για να μπορω να εργάζομαι λιγότερο και να ταξιδεύω περισσότερο. Σαν να μην μπορώ τα βάσανα των ρόλων και των συγγραφέων άλλο, σαν να έχω και τα δικά μου τα προβλήματα και να θέλω να πω τα δικά μου», είπε για τα επαγγελματικά του σχέδια ο Θανάσης Αλευράς.

Μιλώντας για την προσωπική του ζωή, ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν ένιωθε ότι δεν μπορούσε να συνδεθεί εύκολα ως άνθρωπος με τους άλλους, ώστε να σχετιστεί ουσιαστικά.

«Δεν μπορούσα να συνδεθώ εύκολα σαν άνθρωπος, οπότε κι οι επιλογές που έκανα ήταν αυτές που δεν σου επιτρέπουν να συνδεθείς. Δεν έβρισκα ισορροπία σε αυτό το κομμάτι. Εργαζόμουν και σαν τον τρελό και δεν ήμουν ικανός στο να κάνω μια σχέση. Τα τελευταία χρόνια αγαπώ πολύ την σύνδεση και μου αρέσει να χτίζω σχέσεις», σημείωσε ο Θανάσης Αλευράς.

Η κοινωνία τον περιόρισε ποτέ στο να είναι όσο ελεύθερος και εκδηλωτικός θα ήθελε, αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος και ο Θανάσης Αλευράς μίλησε για την Ελλάδα, την κλειστή μας κοινωνία και το δικό του κεφάλι στο οποίο όλα πια είναι τακτοποιημένα.

«Έχω τακτοποιήσει τα πράγματα στο κεφάλι μου και ξέρω πού βρίσκομαι. Πάω με αυτό και δεν μπορώ να βασανίζομαι. Είμαι σε αυτήν την χώρα που μια χαρά. Ελεύθερος δεν ξέρω και πού αισθάνεσαι. Η ελευθερία νομίζω ότι είναι κι ένα κομμάτι εσωτερικό. Είναι μια κλειστή κοινωνία που δεν μπορείς να είσαι, όπως ακριβώς θέλεις, αλλά το αποδέχομαι.», σημείωσε ο Θανάσης Αλευράς.